Trollflöjten Metropolitan Opera synopsis

Mordängeln från Metropolitan Opera synopsis

Trollflöjten Metropolitan Opera synopsis

Folkets Hus och Parkers digitala biografkedja

Musik: W A Mozart|Libretto: Emanuel Schikaneder|

Akt I

Platsen är ett sagoland mellan solen och månen. Prins Tamino jagas av en orm och svimmar. Han räddas dock av tre damer som tjänar Nattens drottning. När de har gått kommer fågelfångaren Papageno förbi. Drottningens hovdamer brukar ge honom mat och dryck i utbyte mot fåglar. När de tre damerna kommer tillbaka och hör Papageno ta åt sig äran för att ha dödat ormen sätter de ett hänglås på Papagenos mun. Damerna vänder sig sedan till Tamino med ett porträtt av drottningens dotter Pamina, som har blivit bortrövad av den onde trollkarlen Sarastro. Tamino blir blixtförälskad i avbilden. Nattens drottning visar sig med dunder och brak – hon saknar sin dotter och befaller Tamino att rädda prinsessan. Damerna ger Tamino en förtrollad flöjt och magiska silverklockor till Papageno. De skickar även med tre skyddsandar för att hjälpa dem på vägen.

Lite senare i Sarastros tempel gör slaven Monostatos närmanden mot Pamina, men blir bortskrämd av Papageno. Fågelfångaren berättar för Pamina att Tamino älskar henne och är på väg för att rädda henne.

Efter att ha letts till Sarastros tempel av skyddsandarna stöter Tamino på en präst som avslöjar att det är Nattens drottning som är ond, inte Sarastro. Med hjälp av trollflöjten tämjer Tamino de vilda djuren i skogen och hoppas att musiken ska leda honom till Pamina. När han hör ljudet av Papagenos klockor störtar han iväg i ljudets riktning. Monostatos och hans män jagar Papageno och Pamina, men blir som trollbundna av Papagenos förtrollade klockor. Sarastro och hans följe gör entré. Han straffar Monostatos och lovar att släppa Pamina fri om Tamino klarar tre prövningar. Pamina och Tamino har blivit blixtkära, men prästerna skiljer dem åt innan de hinner synda.

Akt II

Tamino och Papageno leds in i templet för att genomgå brödraskapets tre initiationsriter och avger ett tysthethetslöfte. De tre damerna får snart Papageno att bryta sitt löfte, men Tamino förblir ståndaktig och kör bort dem.

När Pamina somnat försöker Monostatos att kyssa henne, men han blir bortskrämd när Nattens drottning uppenbarar sig. Hon ger dottern en kniv och befaller henne att döda Sarastro. När Monostatos ser Pamina ensam och sårbar försöker han tvinga sig på henne, men Sarastro ingriper än en gång. Pamina ber Sarastro förlåta hennes mor, varpå Sarastro försäkrar henne om att han inte är hämndlysten.

I templets inre får Tamino och Papageno instruktioner om att varken tala eller äta under prövningen, något som Papageno bryter mot när han tar emot ett glas vatten från en flirtig äldre kvinna. Han frågar efter hennes namn, men hon försvinner spårlöst. Tamino håller sitt tysthetslöfte – inte ens när han stöter på Pamina talar han. Pamina tror att han struntar i henne och springer ledsen därifrån.

Prästerna berättar att det nu bara är två prövningar kvar. Papageno har emellertid gett upp hoppet om att upptas i brödraskapet – han längtar efter att få slå sig till ro och friar till den äldre kvinnan. När han lovar henne trohet förvandlas hon plötsligt till den unga, vackra Papagena – och försvinner! Han är ännu inte värdig.

Under tiden i tempelträdgården har Pamina drivits till självmordets gräns efter att ha blivit ignorerad av Tamino. Men innan hon hinner ta sitt liv stoppas hon av de tre skyddsandarna.

Pamina skyndar sig istället till Tamino, som håller på med förberedelser inför den sista prövningen. Pamina och Tamino återförenas och genomgår tillsammans den sista prövningen. Trollflöjten skyddar dem mot både vatten och eld.

Papageno är förtvivlad över att ha förlorat Papagena. Han försöker hänga sig i ett träd, men räddas av de tre skyddsandarna som uppmanar honom att spela på sina klockor. När han gör det uppenbarar sig plötsligt Papagena och de bägge förenas i en duett.

Nattens drottning, de tre damerna och Monostatos inleder en attack mot soltemplet, men blir besegrade och förvisade. Sarastro välsignar Pamina och Tamino. Alla förenas i en lovprisning av modets, dygdens och visdomens seger över mörkret.

 

Läs mer

Wikipedia om Trollflöjten

Related posts

Kommentera