Trollflöjten på Dalhalla Operafestival – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Trollflöjten på Dalhalla Operafestival – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: W.A. Mozart|Text: Emanuel Schikaneder|

Libretto

Här kan du hämta librettot till Trollflöjten eller Libretto på tyska FRANÇAIS ESPANOL IN ENGLISH

Premiär

Urpremiär på Theater auf der Wieden,30 september 1791

AKT I

Unge prins Tamino har skilts från sitt jaktsällskap och förföljs av en jättelik orm.Han svimmar men räddas av tre damer utsända av Nattens drottning, och alla örlorar sitt hjärta till den vackre ynglingen. Därför skyndar de alla tre tillbaka till sin härskarinna för att berätta att de har funnit en skön prins.

Medan de är borta kommer fågelfängaren Papageno. som skall skaffa fåglar åt Nattens drottning. När Tamino återfår medvetandet tror han att det är Papageno som har räddat honom undan det rysliga monstret, och Papageno tar gärna åt sig äran sedan han konstaterat att ormen verkligen är död.

De tre damerna har emellertid smyglyssnat på samtalet och straffar Papageno med att sätta munlås på honom. De ger Tamino ett porträtt av Nattens drottnings dotter Pamina. Han förälskar sig genast i den vackra flickan. Drottningen uppenbarar sig och berättar att Pamina blivit bortrövad av Sarastro. och hon vill nu att Tamino skall befria henne. Tamino lovar att rädda henne. Till hjälp far han en trollflöjt och Papageno, som skall följa med får ett klockspel. Tre gossar får i uppdrag att visa vägen till Sarastros’ borg.

Pamina har lyckats rymma frän sin fångvaktare, den svarte slaven Monostatos som åtrår henne, men han hinner inte ifatt henne. Lyckligtvis dyker Papageno upp just då, och Monostatos blir så förskräckt inför mötet med den märklige fågelfängaren att han tar till flykten.

Papageno far tillfälle att berätta för Pamina om den unge prinsen som är pa väg för att befria henne. De skyndar honom till mötes.

Med de tre gossarnas hjälp har Tamino kommit fram till Isistemplet och bultar på.En gammal präst talar om för honom att Sarastro inte är någon ond ande utan en vis man, som har fört bort Pamina från hennes mor för att hon skall komma undan Nattens drottnings dåliga inflytande.Tamino andas ut då han får veta att hon alltjämt är i livet, och han spelar på sin flöt som lockar fram alla de vilda djuren.

även Papageno och Pamina har hört trollflöjten och ilar för att möta Tamino,men Monostatos och hans följe hinner ifatt dem. Papageno kommer att tänka på sitt klockspel som får alla att dansa,men det ger dem bara en kort frist ty detsamma förkunnar en hyllningskör att Sarastro är i antågande.

Papageno blir villrådig och vet inte vad han skall säga men Pamina vill berätta sanningen för Sarastro, som har genomskadat sammanhanget och straffar Monostatos. Han har just fört in Tamino och räknat med en belöning. Det är de båda ungas första möte men det blir kort,eftersom Tamino skall vidare till templet.

AKT II

Sarastro och hans präster beslutar att ta upp Tamino som en av de invigda om han består de prov de ämnar låta honom genomgå, och Tamino och Papageno förs in i ett rum med besked om att de inte får tala med nägon. De första som frestar dem är de tre damerna, men även om det faller sig svårt för Papageno att tiga lyckas Tamino få honom att hälla sig tyst.

Under tiden har Monostatos smugit sig in till den sovande Pamina, men Nattens drottning visar sig och befaller honom att gå. Hon ämnar nämligen övertala sin dotter att mörda Sarastro för att han har rövat bort henne.

Pamina vägrar och räddas av Sarastro,som lovar att inte ta hämnd på hennes mor.

I templet möter Papageno och Tamino en gammal gumma som Papageno känner sig frestad att tala med, men just när hon skall avslöja vem hon är blir hon uppslukad av jorden. Nu har Papageno lärt lärt sig sin läxa och belöneas med ett välförsett bord, me Tamino sätts på ett hårt prov då Pamina kommer in och blir olycklig då han inte talar med henne.Hon hotar att ta sitt liv. Sarastro tröstar henne och förklarar att Tamino skall genomgå ytterligare prov innan de kan få varandra.

Papageno däremot faller än en gång i samspråk med gumman, som nu hinner tala om att hon heter Papagena och bara är 18 ar, men just när han skall ta henne i sin famn förs han vidare.

Pamina är i från sig eftersom hon alltjämt tror att Tamino har svikit henne, men de tre gossarna räddar henne från självmord och för henne till Tamino som nu skall genomgå det avgörande eld- och vattenprovet. Tack vare trollflöjten bemästrar de det sista provet tillsammans.

även Papageno är olycklig och vill ta livet av sig därför att Papagena är försvunnen, men också han räddas av de tre gossarna som trollar fram hans käresta.

I ett sista försök att besegra Sarastro har Nattens drottning trängt in i templet med Monostatos, som hon har lovat Pamina till brud om deras förehavande lyckas, men under blixt och dunder försvinner de ned i jorden, och i den avslutande scenen i soltemplet hyllar de invigda Sarastro och hälsar Pamina och Tamino välkomna i sin krets.

Related posts

Kommentera