Trollflöjten på Gamle Scene – synopsis

Trollflöjten på Gamle Scene - synopsis

Trollflöjten på Gamle Scene – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: W.A. Mozart|Text: Emanuel Schikaneder

Libretto

Här kan du hämta librettot till Trollflöjten eller Libretto på tyska FRANÇAIS ESPANOL IN ENGLISH

Premiär

Urpremiär på Theater auf der Wieden,30 september 1791. Sett föreställningen: 12.9.2003 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Mozart´s opera Trollflöjten, är en berättelse om makten, berättad 1791, då den franska revolutionen eksperimenterade med att skapa en stat på ett nytt underlag.

Berättelsen skildrar de faror, som hotar maktskiftet i Solens rike på grund av ett generationsskifte. Rikets gamle kung, Paminas far, har avlidit vid operans början. På grund av att han fruktade, att hans änka, Nattens Drottning, skulle tilltvinga sig makten över hans rike, har han deponerat maktens symbol, den sjufaldiga solsmycket, hos Isis-templets överstepräst Sarastro. Det åligger honom att utsätta en kommande härskare i Solens rike för en rad prov, innan han kan få tillåtelse att gifta sig med kungadottern och överta makten i riket.

Denna historia inlindade Mozart och den fantasirika textförfattaren och teaterdirektören Emanuel Schikaneder, i ett trollspel med magiska effekter – “Trollflöjten” – som är den kanske största succén någonsin i musikteaterns historia. Ett äventyr där framtidens unga par – prins Tamino och Pamina, och den charmerande och snakksalige fågelfångaren Papageno och hans Papagena – måste genomgå så många gruvliga tester, innan de kan få varandra.

Översättning från danska av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera