Trollflöjten – Skånska Operan – synopsis

 

IMG_0036

Trollflöjten – Skånska Operan – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: W.A. Mozart|Text: Emanuel Schikaneder

Libretto

Här kan du hämta librettot till Trollflöjten eller Libretto på tyska FRANÇAIS ESPANOL IN ENGLISH

Premiär

Urpremiär på Theater auf der Wieden,30 september 1791. Sett föreställningen 10.8.2003 på Folkets Hus i Malmö

Produktionsteam

| Regi & Bearbetning: Ola Hörling|Musikalisk instudering&kapellmästare: Per Engström|Scenografi & Kostym: Lena Lundström|Turnéledare: & produktionsassistent: Maria Hasselgren|Produktionsassistent: LinaMaria Bengtsson|Producent: Åsa Jensen|

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
Nattens drottningsopranMarina Svanberg-Li
Tamino,tenorJohan de Sousa Mestre
SarastrobasThomas Sonefors
PaminasopranSara Wilén
PapagenobarytonTor Lind
PapagenasopranElinor Fryklund
1:a damsopranÅsa Nordgren
2:a damsopranStella Scott
3:e dammezzosopranUlrika Skarby
MonostatostenorJohan Palmqvist
PrästbarytonStefan Gustavsson
I flickasopranMartina Callmer
I flickasopranVivianne Holmberg
I flickasopranLisa Romée
EbreliuskvarttenLovisa SamuelssonPer Engström

Akt I

Unge prins Tamino har under en jakt gått vilse i bergen och där attackeras han av en drake. Han försöker fly men svimmar till slut av utmattning.Han räddas av tre damer, utsändna av Nattens drottning, och alla förlorar de sitt hjärta till till den vackre ynglingen. Efter en diskussion om vem som skall gå och vem som ska stanna, skyndar de alla tre tillbaka till sin härskarinna för att beräta att de har funnit en skön prins. Medan de är borta kommer fågelfängaren Papageno som skaffar fåglar åt Nattens drottning i utbyte mot mat och dryck. När Tamino återfår medvetandet tror han att det är Papageno som har räddat honom undan det rysliga monstret, och Papageno tar gärna åt sig äran sedan han konstaterat att draken verkligen är död. De tre damerna har emellertid smyglyssnat på samtalet och straffar Papageno med att sätta munlås på honom. De ger Tamino ett porträtt av Nattens drottnigns dotter Pamina. Han förälskar sig genast i den vackra flickan. Drottningen uppenbarar sig och berättar att Pamina blivit bortrövad av Sarastro, och hon vill nu att Tamino skall befria henne. Till sin hjälp får han en trollflöjt och Papageno, som skall följa med, befrias från munlåset och får ett magiskt klockspel. De tre flickorna lovar att hjälpa dem på vägen.

Pamina sitter fången, vaktad av den lömske Monostatos som åtrår henne. Lyckligtvis dyker Papageno upp just då, och Monostatos blir så förskräckt inför mötet med den märklige fågelfångaren att han tar till flykten. Papageno får tillfälle att beräta för Pamina om den unge prinsen som är på väg för att befria henne. De skyndar honom till mötes. Tamino har, “hjälpt” av de tre flickorna, kommit till Sarastros boning och bultar på. En gammal präst talar om för honom att Sarastro inte är någon ond demon utan en vis man, som har fört bort Pamina från hennes mor för att hon skall komma undan Nattens drottnings dåliga inflytande. Tamino andas ut då han får veta att hon alltjämt är i livet, och han spelar lättad på sin flöjt. Papageno och Pamina hör Trollflöjten och ilar för att möta Tamino, men Monostatos hinner ifatt dem. Papageno kommer att tänka på sitt klockspel, som får alla att dansa, men det ger dem bara en kort frist ty i detsamma förkunnar en hyllningskör att Sarastro är i antågande. Pamina berättar sanningen för Sarastro, som tror henne och straffar Monostatos. Denne har just fört in Tamino och hade räknat med en belöning. De båda unga möte för första gången, men lyckan blir kort, ty Tamino skall genomgå tre prov. Sarastro ber gudarna att bistå Tamino, så han klarar proven.

Akt II

Pamina och Tamino tar ett känsloladdat avsked. Tamino och Papageno förs in i ett rum, första provet är att de inte får tala med någon. De första som frestar dem är de tre flickorna, men även om det faller sig svårt för Papageno att tiga lyckas Tamino få honom att hålla sig tyst. Under tiden har Monostatos smugit sig in till den sovande Pamina, men Nattens drottning visar sig och befaller honom att gå. Hon ämnar nämligen övertala sin dotter att mörda Sarastro. Pamina vägrar och när Monostatos försöker utöva utpressning på henne räddas hon av Sarastro. Han avskedar Monostatos som smiter iväg till Nattens drottning. Sarastro lovar Pamina att inte ta hämnd på hennes mor.

Fortfarande belagda med talförbud lämnas Papageno och Tamino igen. Papageno möten en gammal gumma som han känner sig frestad att tala med, men just när hon skalll tal om vem hon är försvinner hon igen. åter har Papageno misslyckats med att tiga. Tamino sätts på än hårdare prov då Pamina kommer in och blir olycklig då han inte talar med henne. Förkrossad hotar hon att ta sitt liv. Papageno befrias från ytterligare prov då han misslyckats och det faktum att han då inte kan upptas i Sarastros krets bekymrar honom föga. Det enda han önskar är ett glas vin… och en käraste. Som på beställning dyker den gamla gumman upp igen och övertalar Papageno att lova henne evig trohet. Just när han förstått att det är Papagena, försvinner hon igen.

Pamina är ifrån sig eftersom hon alltjämt tror att Tamino har svikit henne, men de tre flickorna räddar henne från att begå självmord och för henne till Tamino som nu skall genomgå det avgörande eld- och vattenprovet. Tack vare trollflöjten bemästrar de det sista provet tillsammans. även Papageno är olycklig och vill ta sig av daga därför att Papagena är försvunnen, men också han räddas av de tre flickorna som nu äntligen låter honom få sin käresta.

Nattens drottning kommer med de tre flickorna och Monostatos för ett sista försök att besegra Sarastro. Om det lyckas har hon lovat Pamina till brud åt Monostatos, men de besegras av Sarastros goda krafter, och i den avslutande scenen hyllas Sarastros godhet och vishet och Pamina och Tamino får äntligen varandra.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts