Trollflöjten synopsis

Trollflöjten synopsis Trollflöjten Mozarts sångspel på Folkoperan - synopsis

Efter framförandet av Mozarts opera Figaros bröllop 1786 blev den italienska operan på modet i Wien. Men publiken ville gärna ha en scenisk-musikalisk underhållning på sitt eget språk. För att tillfredsställa detta behov, gav man på småteatrarna inne i staden och i förstäderna naiva sagooperor, ofta i orientalisk stil med strid mellan onda och goda makter och med dygden som definitiv segrare. Trollflöjten synopsis

En resande skådespelare (komiker), sångare, teaterdirektör och tonsättare vid namn Emanuel Schikaneder såg en chans inom denna genre och föreslog Mozart ett samarbete. Schikaneder var en något ostadig karaktär och konstnärligt inte särskilt nogräknad, men han var en stor talang och hade en fin näsa för ekonomiska möjligheter och publikens smak.

AKT I

Prins Tamino har kommit vilse. Han blir attackerad av en hemsk orm. Han kämpar förgäves och svimmar. Just när allt kunde vara över? uppenbarar sig de tre damerna. De dödar ormen, och försvinner för att rapportera framgången till sin härskarinna – Nattens Drottning. När Tamino vaknar vet han inte var som hänt. Då dyker fågelfångaren Papageno upp. Bägge blir upplysta av mötet. Papageno får veta att det finns andra världar än den lilla trakt han vistas i. Och Tamino får för första gången höra talas om den mystiska Nattens Drottning som Papageno arbetar för.

Tamino tror att det är Papageno som räddat honom, vilket fågelfångaren gärna låter honom tro. Men när de tre damerna återvänder straffas han för sin lögn genom att bli försedd med ett munlås. De berättar för Tamino att de räddat honom och visar honom ett porträtt av Nattens Drottnings dotter Pamina. Hon är så vacker att bara bilden gör honom förälskad. De tre damerna berättar att Pamina sitter fången hos den onde Sarastro. Tamino bestämmer sig för att försöka rädda henne. De tre damerna befriar Papageno från munlåset på villkor att han följer med Tamino på räddningsexpeditionen. Tamino förses m( Papageno får ett magiskt instrument – ett klockspel. De får också veta att tre gossar ska hjälpa dem på färden.

Pamina har försökt fly från Sarastros slott. Därför har hon fått en speciell bevakning i form av Monostatos. Han har blivit besatt av Pamina, och just när han ska övermanna henne, dyker Papageno upp. Bägge två blir vettskrämda av varandra och Monostatos flyr. Papageno berättar för vettskrämda av varandra och Monostatos flyr. Papageno berättar för efter kärleken, efter en Papagena.

Tamino står inför tre tempel. En präst förklarar att Tamino inte ska tro på vad kvinnorna säger, utan att Sarastro är en humanistisk härskare. Han har sina skäl att hålla Pamina fången. är en humanistisk härskare. Han har sina skäl att hålla Pamina fången. hejdar Monostatos med sitt klockspel och Sarastro kommer in. Sarastro förstår att Pamina är förälskad i Tamino. Han vill inte befria henne, men förstår att Pamina är förälskad i Tamino. Han vill inte befria henne, men Monostatos som har väntat sig en belöning för att han hindrat flykten, bestraffas istället av den rättrådige Sarastro.

AKT II

Sarastros soldyrkande samhälle bygger på vishet och förnuft. Pamina måste skyddas mot Nattens Drottnings kvinnliga sammansvärjning. Därför ska Tamino gifta sig med Pamina, men först måste Tamino genomgå ett antal prövningar. För den motvillige Papageno utlovas en belöning i form av en liten Papagena. Inför prövningarna tvingas Tamino och Papageno att avge ett tysthetslöfte. Monostatos blir vittne till hur Nattens Drottning beväpnar Pamina med en kniv. Hon befaller Pamina att mörda Sarastro.

Monostatos som nu vet om planen, försöker utpressa Pamina till kärlek. Sarastro kommer på honom, men förstår att det är Nattens Drottning som är orsaken till allt. Pamina ber honom att inte hämnas på hennes mor. Sarastro förklarar att hans hämnd kommer att bli att utöva nåd och försoning.

Under prövningarna möter den pratsjuke Papageno en gammal kvinna, som påstår att hon är hans flickvän innan hon hastigt försvinner.Mellan två prövningar spelar Tamino på sin flöjt, och tonerna lockar dit Pamina. Hon blir överlycklig att se honom, men känslan förbyts snart mot förtvivlan eftersom han vägrar prata med henne. Inför de sista mycket svåra prövningarna tvingar Sarastro Tamino och Pamina att ta ett sista farväl.Papageno har naturligtvis inte lyckats genomgå prövningarna.

Men han befrias från straff av de välvifliga gudarna. I stället förenas han med den gamla kvinnan, som visar sig vara just hans efterlängtade Papagena. Men just som han insett detta, försvinner hon. Än har han inte förtjänat henne.

Pamina är övergiven och förtvivlad och tänker ta sitt liv, men de tre gossarna hejdar henne. De förklarar att Tamino fortfarande älskar henne. och de för henne till honom, Pamina och Tamino förenas inför den sista fasansfulla prövningen. De får tillåtelse att genomgå den tillsammans. De tar sig oskadda igenom med hjälp av den magiska trollflöjten. Papageno genomgår sin egen prövning, förtvivlad över att ha förlorat Papagena. Men de tre gossarna ingriper även här, och påminner honom om hans klockspel. Och mycket riktigt så dyker Papagena upp igen.

Nattens Drottning har inte gett upp, utan har gjort gemensam sak med Monostatos. De tvingar sig nu in i templet för att röva bort Pamina. Men naturen är på Sara tros sida, och nattens mörka krafter krossas. Tamino och Pamina kan förenas.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart|Text: Emanuel Schikaneder

Premiär

Urpremiär på Theater auf der Wieden,30 september 1791. Sett föreställningen: 18.09.2013

Libretto

Läs mer