Trollflöjten utan Trollflöjt på Drottningholm

Trollflöjten utan Trollflöjt på Drottningholm
TROLLFLÖJTEN PÅ DROTTNINGHOLMS SLOTTSTEATER
Trollflöjten utan Trollflöjt på Drottningholm – Foto: Stina Gullander

 

Trollflöjten utan Trollflöjt på Drottningholm

Östersjöfestivalen ger Trollflöjten på Drottningholms slottsteater 26/8 2013

Årets operasatsning under Östersjöfestivalen är W A Mozart´s Trollflöjten och det är i sanning en annorlunda kväll. Bakom projektet står den engelska operasångaren Andrew Staple i samarbete med dirigenten Daniel Harding.

Det är också Andrew Staple som är huvudansvarig för föreställningen och för oroliga läsare kan jag redan nu fastslå att musiken är intakt, men det som vi får serverat är en annorlunda idé och tanke.

Andrew Staple regisserar, skriver berättartext, har gjort bakgrundsbilder, video, ljus och ljud. Dessutom sjunger han prins Taminos parti. Allt detta gör han alldeles hörvärt- och sevärt.

Den största förändringen är nog att Talarens parti är ersatt av  en berättare i skådespelaren Johan Rabeus skepnad. Han är placerad på en av balkongerna på teaterns höger sida. En placering som utnyttjas på ett roligt sätt. Berättartexten gör ett försök att blanda in dagsaktualiteter såsom Drottningholms slottsteaters dåliga ekonomi men också en just nu aktuell teateruppsättning.

Tidsmässigt är handlingen förlagd till, tror jag, 1950-talet, men eftersom handlingen är tidlös så spelar det ju ingen större roll, men körens framträdande förhöjs genom sin klädsel.

Med hjälp av videobilder som projekteras på scenväggen förflyttas vi till den tänkta spelplatsen som enligt berättaren är en mörk mörk skog.

Sångarna är nästan helt okända för mig naturligtvis med undantag för Carl Ackerfeldt, Niklas Björling Rygert och Lars Johansson Brissman och Peter Rose.

Det är mycket starka och fina solistinsatser och här vill jag särskilt nämna Albina Sjagimuratova, rysk koloratursopran, en sensation, som sjunger Nattens drottning. Andlöst skickligt och vackert.

Bland de svenska herrarna vill jag särskilt framhålla Carl Ackerfeldt´s insats som Papageno, sångligt och sceniskt en klar fullträff, men så är det ju också hans tredje insats som just Papageno. Hoppas bara att detta inte leder till att han bara sjunger Papageno´s parti. Det vore verkligen synd på så rara äpplen.

Niklas Björling Rygert gör en sångligt och dansant  alldeles utmärkt version av Monostatos. En version som även kan falla kulturrecensenter på läppen?

Roligt att få uppleva Lars Johansson Brissman´s potenta basstämma, men Gud så lång han var!

De tre gossarna, som denna gång faktiskt var just tre gossar i varierande längd gjorde också en rolig insats, men det är nog så det skall vara.

Peter Rose sjöng Sarastro´s parti och om hans insats kan jag bara konstatera att jag har hört bättre, utan att för den sakens skull påstå att han gjorde dåligt ifrån sig.

På damsidan har jag ju redan nämnt Nattens drottning men också Christiane Karg gjorde en utmärkt insats som Pamina. På damsidan utgjorde de tre damerna kvällens blekaste insats. Dåligt var det inte men inte  någon stark upplevelse som det brukar bli.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det blev en fin och trevlig upplevelse och om denna typ av föreställning kan locka nya besökare till operans värld så har ett av regissörens mål uppnåtts, men jag delar inte hans uppfattning att operakonsten är en döende företeelse. Tvärtom operan lever vidare och finner allt fler gillare.

 

trollflojtenalbinasjagmuratovastinagullander

 

Foto: Stina Gullander

Recensioner

Ella Petersson i Kulturnytt

Gunilla Brodrej i Expressen

Claes Wahlin i Aftonbladet

Medverkande

Sveriges Radios Symfoniorkester

Dirigent:  Daniel Harding

Radiokören

Andrew Staples: Tamino textbearbetning och regi

Gerd Román Hall: översättning

Helle Carlsson: kostym

Christiane Karg: Pamina

Albina Sjagimuratova: Nattens drottning

Carl Ackerfeldt: Papageno

Mari Eriksmoen: Papagena

Peter Rose: Sarastro

Niklas Björling Rygert: Monostatos

Tre damer:

Eleanor Dennis

Christina Daletska

Jennifer Johnston

Tareq Nazmi: Talaren

Johan Rabeus: Berättaren

Augsburger Domsingknaben

Tre gossar

Nicolas Schwander

Jan Enderle

Georg Starz

Lars Johansson Brissman: Präst

Två beväpnade män

Vuyan Mlinde,

Boyce Batlang

 

 

Related posts