Tromsö

tromso
Ishavskatedralen

Tromsö

Tromsø (samiska Romsa) är en tätort och stad i norra Norge. Tromsø är centralort i Tromsø kommun, residensstad i Troms fylke samt säte för biskopen i Nord-Hålogalands stift. Sedan 1968, då Universitetet i Tromsø öppnades är Tromsø också universitetsstad. På svenska kan orten skrivas som Tromsö.

Staden har cirka 56 500 av kommunens sammanlagt 72 000 invånare och är Nordnorges största stad, den sjunde största i Norge, den tredje största på Nordkalotten och en av de största städerna i världen norr om norra polcirkeln. Härifrån har många expeditioner till Arktis startat och staden har därför fått smeknamnet ”Porten till Arktis”. Ett annat smeknamn som staden begåvats med är ”Nordens Paris”, ursprungligen myntat av en tysk besökare på slutet av 1800-talet som förundrades över kunskaper och kultur i den nordliga staden.

Universitetet i Tromsø är världens nordligaste universitet och Macks Ølbryggeri är ett av världens nordligaste bryggerier.

NOSO Nord-Norsk Opera og symfoniorkester på konser, fotoshoot og videoinnspilling på Svalbard. Longyerabyen. Båttur og Gruve 7 og Frølageret ... Foto: Yngve Olsen Sæbbe
NOSO Nord-Norsk Opera og symfoniorkester på konser, fotoshoot og videoinnspilling på Svalbard.
Longyerabyen. Båttur og Gruve 7 og Frølageret …
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Tromsö

Tromsö – turistinformation

Tromsö –  med  SvD i Tromsö

Länk till operahuset

Related posts