Trondheim stad i Norge med operascen

Trondheim

Trondheim stad i Norge med operascen

Trondheim (tidigare även Trondhjem eller Nidaros) är en tätort och stad i Norge. Trondheim är huvudort i Trondheims kommun och Sør-Trøndelag fylke samt säte för biskopen i Nidaros stift.

Trondheim är Norges tredje folkrikaste stad, men den fjärde folkrikaste tätorten (om Stavanger räknas samman med Sandnes med flera grannorter). Staden grundades redan 997 av Olav Tryggvason och var norsk huvudstad fram till 1217. Trondheim är i dag ett stort utbildningscentrum med forskning inom teknik och medicin. Det finns cirka 30 000 studenter i staden.

Stadsnamnet

Platsen kallades ursprungligen Nidaros, vilket betyder Nidälvens mynning (där os står för “mynning”). Där fanns en handelsplats redan innan Olav Tryggvason utsåg platsen till en stad med namnet Kaupang, det vill säga “köping”, “marknadsplats”. Namnet Nidaros var dock det som användes. Trondheimen eller Trondheim var namnet på området vida kring fjorden och betydde “landet (heimen) där det växer frodigt”. Under senmedeltiden började man tala om staden som “köpingen i Trondheimen” och kortformen Trondheimen användes parallellt med Nidaros. Under unionen med Danmark blev detta fördanskat till Trondhjem. Norges storting beslöt i lag att namnet skulle ändras tillbaka till Nidaros från den 1 januari 1930 , trots att en folkomröstning 1928 hade resulterat i 17 163 som röstade mot en namnändring, och 1 508 för. Efter en namnstrid, som bland annat inkluderade upplopp, ändrade Stortinget den 6 mars 1931 namnet till den norskklingande kompromissformen Trondheim.

Kyrkligt ändrades namnet 1918 från Trondhjem stift till Nidaros bispedømme, och det namnet fick vara kvar.

 

Läs mer /read more

Trondheim

Trondheim – turistinformation

Opera Tröndelag

Trondheim Symfoniorkester

Related posts