Trubaduren på Dalhalla Operafestival – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Trubaduren på Dalhalla Operafestival – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Salvatore Cammarano och Leone Emanuele Bardare, efter Gutiérrez|

Libretto

Här har du en länk till librettot till Trubaduren på italienska DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL

Premiär

Premiär på Teatro Apollo i Rom den 19 januari 1853. Sett föreställningen: 12.08.2006 Dalhalla Operafestival

Akt I

Inbördeskriget härjar i Spanien. En grupp nationalistiska soldater har nattvakt vid palatset är Leonora bor. Hon är general Count di Lunas tilltänkta. De talar om honom och underhåller varandra med makabra skrönor. Ferrando, deras officer, påminner om natten då di Lunas yngre bror hotades av en gammal kvinna, och hur hon sedan brändes på bål som häxa. Genom lågorna hade den gamla kvinnan ropat till sin dotter att hämnas, och kort därefter hade di Lunas bror försvunnit. Fastän åren har gått sedan dess, säger Ferrando att han aldrig kommer att glömma den kvinnans ansikte.

Utanför palatset förklarar Leonora för sin sällskapsdam Inez att hon har förälskat sig i en sångare, Manrico, och att de två brukar träffas i hemlighet. De blir avbrytna av di Luna. Han inser att hans rival också är en ledare i inbördeskriget och de två männen hamnar i gräl.

Akt II

En grupp republikaner leds av en kvinna, Azucena. Medan hon vårdar manricos sår förstår hon att han hade kunnat döda di Luna men beslutat sig för att skona honom. Azucena berättar samma historia som Ferrando i första akten, att hon kidnappat di Lunas yngre bror för att hämnas på sin mor som blivit bränd på bål som häxa. I förvirringen den natten hade hennes eget barn blivit på bål en tragedi hon tvingats leva med. Det blir känt att Leonora har beslutat sig för att avsluta konflikten, eftersom hon tror att Manrico dog i slagsmålet med di Luna. Manrico rusar iväg för att stoppa henne.

Greve di Luna tror också att Manrico är död och planerar att kidnappa Leonora för att tvinga henne att stanna hos honom. Men Manrico och hans mannar kommer, överlistar di Lunas soldater och flyr med Leonora.

Akt III

Grevens trupper förbereder sig för att gå till attack mot den byggnad där Leonora och Manrico vistas. Azucena arresteras och förs till Ferrando som genast känner igen henne som kvinnan som kidnappat grevens bror. Di Luna planerar samma öde för henne som det som gick hennes mor till mötes.

Manrico och Leonora planerar att hastigt gifta sig, men Ruiz kommer med nyheten att Azucena har tillfångatagits. Medan hennes bål börjar flamma, rusar Manrico och hans mannar iväg för att rädda henne.

Akt IV

Greve di Luna har tillfångataget Manrico, och Leonora erbjuder sig själv i utbyte mot Manricos liv. Di Luna går med på det, men Leonora tar gift. I fängelset tröstar Manrico och Azucena varandra.

Leonora anländer för att befria Manrico, som är arg för att hon har försökt sälja sig själv för att skona hans liv. Medan giftet börjar verka inser han vilket offer hon har gjort. I slutskedet inser di Luna vad Leonora har gjort och beordrar att Manrico genast skall avrättas.

Då Azucena ser på när Manrico dör, ropar hon till di Luna: “Du har dödat din bror!”

Related posts

Kommentera