Tua Åberg svensk sopran

Tua Åberg svensk sopran

Tua Åberg är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under sin karriär har Tua Åberg uppträtt på flertalet av Sveriges operascener. På Kungliga Operan har hon sjungit Fiakermilli i Arabella, Yniold i Pelléas och Mélisande samt medverkat i Staffan Björklunds opera Mästerkatten i stövlar.

Tua Åberg svensk sopran

Roller

Tua Åberg har även medverkat i ett flertal av Folkoperans uppsättningar, bland annat som Olympia i Hoffmanns äventyr, Susanna i Figaros Bröllop, Musetta i La Bohème och Freia i Rhenguldet.
Hon har sjungit Blondchen i Enleveringen ur Seraljen och i titelrollen i Lucia di Lammermoor i regi av Kasper Holten i Folkoperans uppsättningar på Confidencen.

NorrlandsOperan

Tua Åberg har även framträtt på Norrlandsoperan i rollen som Cunigunda i Bernsteins Candide och på Malmö Musikteater som Blondchen i Enleveringen ur Seraljen och Adèle i Läderlappen. Hennes engagemang i utlandet har bland annat innefattat Scintilla i Bruno Madernas opera Satyricon vid festspelen i Salzburg.

Musikaler

Tua Åberg har utmärkt sig som en artist som obehindrat rör sig mellan olika genrer. Hon sjöng Christine i The Phantom of the Opera på Oscarsteatern i Stockholm, vilket renderade henne Dagens Nyheters Kasperpris 1991. Under 2006 medverkade hon i Skönheten och Odjuret på Göta Lejon i Stockholm.

Konserter

Vid sidan av operascenen ger Tua Åberg årligen ett flertal konserter och har framträtt med flera av landets symfoniorkestrar. Hon framträder med operaarior, romanser och sakral musik såväl som med operett- och musikalmusik. Med sin karismatiska scenpersonlighet är hon en mycket uppskattad artist i de mest skilda sammanhang.

Kungliga Operan

Hon medverkade i Kungliga Operans Slave to the Rhythm i samband med Stockholms stads 750-årsjubileum, gjorde succé i Göteborgs Symfonikers Juljubel 2002 tillsammans med Tomas von Brömssen och framträdde med MA Numminen våren 2004. Hon inledde 2005 med en nyårskonsert med Gävle Symfoniorkester. Hösten 2005 innefattade en operakonsert med Sundsvalls Kammarorkester.

Silosång

2008 sjöng hon bonden Ingrid i den nyskrivna operan Silosång med musik av Monika Dominque, på Nuntorp skola strax utanför Vänersborg

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Hoffmanns äventyr Olympia Folkoperan 8.11.1990

Läs mer

Operalogg