Turandot direkt Metropolitan Opera på bio 7 maj

Turandot direkt Metropolitan Opera på bio 7 maj Liudmila Monastyrska

Storslagna Turandot med ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska i titelrollen sänds direkt på bio i Sverige, via Folkets Hus och Parkers digitala biografkedja den 7 maj 2022. Missa inte Puccinis underbara mästerverk med den kända operaarian Nessun dorma.

Turandot direkt Metropolitan Opera på bio 7 maj

Den ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska har tidigare framfört partiet vid Ukrainas National Opera och på Bolsjoj. Efter att Anna Netrebko dragit sig tillbaka från denna föreställning, tar Liudmyla Monastyrska sig an titelrollen Turandot på The Met, i Franco Zeffirellis klassiska uppsättning.

Yonghoon Lee är prinsen som vill vinna den iskalla prinsessans hand (och inte förlora huvudet), och sjunger den episka opera-arian ”Nessun dorma”.

Marco Armiliato dirigerar Puccinis spännande operaföreställning.

Turandot: “In questa reggia” (metopera.org)

OM

Speltid
Cirka 3 timmar och 15 minuter inkl. 2 pauser
Direktsänds 7 MAJ 2022 KL. 19:00
Metropolitan Opera, New York
Svensk text!

KONSTNÄRLIGT TEAM

Dirigent: Marco Armiliato
Scenografi: Franco Zeffirelli
Kläder: Anna Anni och Dada Saligeri
Ljusdesign: Gil Wechsler
Koreografi: Chiang Ching

I ROLLERNA

Liudmyla Monastyrska (Turandot), Ermonela Jaho (Liù), Yonghoon Lee (Calàf), Ferruccio Furlanetto (Timur)

Liudmyla Monastyrska

HANDLING/SYNOPSIS

Om han misslyckas, avrättas han, så som nu skall ske med den unge prinsen av Persien. Prins Calaf möter plötsligt sin far. Han är liksom sonen på flykt ifrån sitt land. Liù har följt med honom av kärlek till Calaf. När månen visar sig förs prinsen av Persien till avrättningsplatsen. Folkmassan vädjar till Turandot att hon skall benåda honom. Calaf slås av Turandots uppenbarelse och säger att han vill anta utmaningen. Fadern och Liù försöker få honom att avstå. Men förgäves – Calaf slår på gonggongen.

AKT 1
Utanför det kejserliga palatset i Peking.Prinsessan Turandots senaste friare, prinsen av Persien, ska avrättas eftersom han inte svarade rätt på de tre gåtor som måste besvaras av de som önskar gifta sig med prinsessan.

Bland åskådarna finns slavflickan Liú. och hennes gamle ägare Timur. Den unge mannen Calaf känner plötsligt igen Timur som sin sedan länge förlorade far, kungen av Tartar. När Timur, berättar att endast Liu varit honom trogen under alla år frågar Calaf varför Liu svarar att en gång för länge sedan log Calaf åt henne.

Avrättningen närmar sig och åskådarna ber prinsessan att skona prinsen av Persien. Turandot träder fram och beordrar kallt att avrättningen ska fullföljas. Samtidigt som offret ger upp sitt dödsskrik blir Calaf uppslukad av den ouppnåeliga Turandots skönhet och han försöker ta sig fram för att anmäla sig som näste friare.

Turandots tre ministrar Ping, Pong och Pong förstår vad Calaf är på väg att göra och försöker hindra honom. Timur och en tårfylld Liu bönfaller honom att inte riskera sitt liv “Signore, ascolta!”.

Calaf försöker trösta Liu “Non piangere,Liu” men sedan slår han på gonggongen vid palatset och tillkännager därmed sin önskan att föras till prinsessan.

AKT 2
Inne i palatset beklagar sig Ping, Pang och Pong över Turandots blodtörst och ber att kärleken ska erövra hennes hjärta. De tre ministrarna drömmer om sina fridfulla hus på landet “Ho una casa nell’Honan” men åskådarnas sorl avbryter dem.

Den gamle kejsaren ber Calaf att dra tillbaka sitt frieri men han vägrar prinsesan Turandot kommer in och sjunger om den vackra prinsessan Lou-Ling som för länge sedan rövades bort och mördades av en rivaliserande prins. Som hämnd har Turandot vänt sig emot män och beslutat sig för att ingen man någonsin ska äga henne “In questa reggia”.

Inför Calaf ställer hon den första frågan:Vad föds varje natt och dör varje morgon? ‘Hoppet’ svarar Calåf. – Vad flämtar rött och varmt som en låga, men inte är eld? ‘Blodet’ svarar Calåf. Skakad över de rätta svaren ställer Turandot den sista frågan: – Vad är som is men bränns? Turandot’ svarar Calaf triumferande.

Åskådarmassorna skriker av lycka och prinsessan bönfaller förgäves sin far att inte ge bort henne till en främling.

I hopp om att vinna hennes kärlek erbjuder Calaf Turandot en väg ut: om hon före gryningen kan lista ut hans namn så överlämnar han sitt liv i hennes händer.

AKT 3
I kejsarens trädgårdar hör Calaf påbudet från Turandot, att ingen i Peking får sova förrän namnet på främlingen uppdagats. Calaf är säker på att vinna “Nessun dorma” men Ping, Pang och Pong försöker muta honom att fly staden.

Tidigare har kejsarens soldater uppmärksammat Calàfs samtal med Timur och Liú nu förs de bort till tortyrkammaren.Calaf försöker övertyga alla om att de två inte alls vet vem han är. Turandot beordrar Timur att avslöja främlingens namn, men Liu griper in och berättar att den enda som kan främlingens namn är hon och hon kommer aldrig att avslöja det. Hon torteras men förblir tyst.

Turandot blir imponerad av hennes styrka och frågar vad som gör henne så stark.Kärlek, svarar Liu. När soldaterna fortsäter tortyren säger Liu till Turandot att även hon kommer att få uppleva kärlek “Tu, chei gel sel cinta”. Sedan sliter Liu dolken ur handen på en av soldaterna och sticker sig själv till döds. åskådarna bildar en begravningsprocession och kroppen tas iväg.

Turandot lämnas ensam med Calaf som häftigt kysser henne “Principessa di morte!”. Turandot gråter för första gången av sina starka känslor “Del primo pianto”.Calaf, som nu är säker på att vinna hennes hjärta, avslöjar sitt namn.

Åter vid kejsarens tron: Turandot deklarerar att hon nu vet vem främlingen är: hans namn är Kärlek.

LÄS MER

Operalogg