Turandot på Dalhalla Operafestival – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Turandot på Dalhalla Operafestival – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Giacomo Puccini musiken-fullbordad-av-Franco-Alfano-1876-1954|Text: Giuseppe Adami och Renato Simoni efter Carlo Gozzi och Schiller|

Libretto

Här kan du hämta librettot till Turandot på portugisiska eller/or italienska/spanska eller/or DEUTSCH eller/or IN ENGLISH eller/orFRANÇAIS

Premiär

Urpremiär i Milano 1926, Svensk premiär: Stockholm 1927. Sett föreställningen: 6.8.2005 Dalhalla Operafestival

Akt I

Utanför det kejserliga palatset i Peking har en folkmassa samlats. En mandarin tillkännager att Turandot, dotter till kejsaren Altoum, kommer att gifta sig med den prins som kan gissa svaret på hennes tre gåtor. Den som misslyckas kommer att halshuggas. Många friare har redan prövat sin lycka, den senaste i raden är prinsen av Persien vars dom snart skall falla. Den otåliga folkmassan kräver att prinsen genast skall avrättas, och i tumultet som uppstår faller många omkull däribland Timur, tatarernas avsatte kung. En ung man springer fram för att hjälpa honom, och han känner då igen sin son Calaf som han inte sett sedan de drevs i landsflykt. Timur berättar om all den hjälp han får av Liù, den unga slavinnan, och om hur hon alltid finns vid hans sida. När Calaf frågar Liù varför hon är så trofast, svarar hon att det beror på det leende som Calaf en gång gav henne.

Bödeln gör entré, och alla väntar ivrigt på att månen ska gå upp då avrättningen skall ske. Men när den unge prinsen av Persien förs förbi, känner man medlidande och vill istället att prinsessan skall benåda honom. Calaf börjar förbanna Turandot för hennes stora grymhet, men han tystnar när prinsessan gör sin entrè. Hennes bländande skönhet gör Calaf så betagen att han beslutar sig för att också han ska fria till henne. Prinsessans tre ministrar – Ping, Pang och Pong – försöker avråda honom, liksom Liù som bönfaller honom att tänka på sin åldrande far. Calaf ber Liù att ta hand om fadern, sedan springer han fram till gonggongen och slår på den tre slag för att visa att han antar prinsessans utmaning.

Akt II

De tre ministrarna Ping, Pang och Pong har samlats. De beklagar alla de otaliga prinsar som inte har kunnat svara på Turandots tre gåtor, och därmed förlorat sina liv. De ser framemot den dag då en prins kan ge de rätta svaren och därmed vinna prinsessans kärlek.

På torget framför palatset har man samlats för att lyssna till den nye friarens försök att lösa gåtorna. Kejsaren Altoum vill övertala Calaf att avstå från denna hopplösa tävlan. även Turandot varnar honom för konsekvenserna. Hon berättar om sin anmoder, prinsessan Lou-Ling, som vanärats och dödats. På det sätt hon behandlar sina friare vill Turandot hämnas Lou-Lings öde. Men Calaf vägrar att avstå, och till allas häpnad löser han genast de tre gåtorna. Svaren är hopp, blod och Turandot. Den besegrade prinsessan bönfaller kejsaren att avvisa friaren, men Altoum svarar att hans ord är heligt och måste stå fast. Men Calaf vill inte äkta någon som inte älskar honom. Han ger därför henne en egen gåta; kan hon före gryningen gissa hans namn ska han enligt hennes önskan dö.

Akt III

Det är natt i Peking. Från palatsets lyder påbudet: Ingen får sova denna natt! Alla ska söka efter namnet på den okände friaren. Calaf drömmer om seger, han är övertygad om att vinna prinsessans kärlek. Ping, Pang och Pong försöker muta honom att avslöja sitt namn genom att erbjuda kvinnor, rikedom och makt, men Calaf låter sig inte påverkas. Timur och Liù har blivit tillfångnatagna, eftersom de dagen innan setts tillsammans med Calaf på torget. Liù bekänner att hon, och enbart hon vet främlingens namn, men hon kommer aldrig att avslöja det – på det sättet kan hon skydda gamle Timur. Turandot beordrar att hon skall torteras, Liù sliter då åt sig en dolk och tar sitt eget liv. Innan hon dör, förutspår hon att även Turandot ska falla för Calaf. Timur är utom sig av sorg och vrede, och Liùs kropp bärs bort följt av en begravningsprocession.

Calaf och Timur lämna sensam. Calaf är fast besluten att nå igenom hennes ispansar och med en passionerad kyss förklarar han henne sin kärlek. Turandot veknar. Hon erkänner att hon har älskat honom från första ögonblicket, ber honom bevara sin hemlighet och att resa iväg. Då avslöjar Calaf sitt namn, och har därmed lagt sitt liv i hennes händer. Inför kejsaren och alla församlade presenterar nu Turandot friaren: “Hans namn är Kärlek!”

Related posts

Kommentera