Turandot på GöteborgsOperan – synopsis

Turandot på GöteborgsOperan - synopsis

Turandot på GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Giacomo Puccini| Text: Giuseppe Adami och Renato Simoni efter Carlo Gozzi och Schiller

Libretto

Här kan du hämta librettot till Turandot på portugisiska eller/or italienska/spanska eller/or DEUTSCH eller/or IN ENGLISH eller/orFRANÇAIS

Premiär

Urpremiär i Milano 1926, Svensk premiär: Stockholm 1927. Sett föreställningen: 8.4.2006 Göteborgsoperan Göteborg

AKT 1 HOPP

En kejserlig mandarin deklarerar att prinsessan Turandot kommer att gifta sig med den man av kungligt blod som svarar rätt på hennes tre gåtor. Misslyckas han betyder det döden.

Utanför palatset i Peking har en folkmassa samlats. Den persiska prinsen ska mista sitt huvud eftersom han inte lyckats svara på prinsessan Turandots tre gåtor. Bland åskådarna finns den avsatte tatarkungen Timur och slavinnan Liú. Den blinde Timur faller omkull och blir hjälpt upp av en okänd man som visar sig vara hans son Calaf, som han inte mött sedan de drevs i landsflykt.

När Turandot uppenbarar sig för folket blir Calaf så betagen av hennes skönhet att han beslutar sig för att försöka vinna hennes kärlek. Timur, Liú och de tre ministrarna Ping, Pong och Pang försöker avråda honom, men han är orubblig i sitt beslut, och för att tillkännage sin önskan att besvara gåtorna slår han på gonggongen.

AKT 11 BLOD

I sitt hörn av palatset samlas de tre ministrarna Ping,Pong och Pong. De leds över sitt liv i palatset, ett liv som inte blev som de önskat. De är nu “Dödens Ministrar”, och räknar igenom de otaliga prinsar som gått bet på Turandots tre gåtor och därmed förlorat sina liv. De drömmer sig tillbaka till det forna fria livet, långt, långt bort.

I det kejserliga palatset har hovet samlats för att höra den nye främmande friaren försöka lösa prinsessans tre gåtor.

När Turandot träder fram berättar hon om sin anmoder Lou-Ling som vanärats och dödats. Turandot bär på hennes hämnd och ställer därför sina svåra gåtor till alla prinsar som kommer för att fria till henne. Ingen har klarat proven hittills, och de alla har fått möta bödelns svärd. Hon läser sedan upp sina gåtor och till allas häpnad löser Calaf dem omedelbart. Svaren är Hopp, Blod och Turandot.

Turandot blir förtvivlad och ber sin far att avvisa friaren, men han hänvisar till hennes löfte. Calaf ger henne då en egen gåta; om hon före gryningen kan finna hans namn ska han dö enligt hennes önskan.

AKT 111 Turandot

Påbudet från palatset lyder: ingen får sova denna natt. Alla ska söka efter namnet på den okände prinsen. Timur och Liú, som setts tala med Calaf förs in till förhör. Liú säger att endast hon vet främlingens namn och att hon aldrig kommer att yppa det. Turandot beordrar tortyr. Liù tar då dolken ur handen på en av soldaterna och tar sitt liv.

Nu är Turandot ensam med Calaf. Han närmar sig henne fast besluten att tränga igenom hennes ispansar och ger henne sin kärleksförklaring. Turandot veknar av hans närhet och känner dessa främmande känslor gripa tag i henne. Hon är rädd. Då Turandot ber honom gå, berättar han frivilligt för henne att han är prins Calaf. Turandot triumferar.

Kejsaren väntar i palatset på resultatet. Turandot kommer ut och berättar att hon nu vet vem friaren är; hans namn är Kärlek.

Related posts