Turandot till Folkets Hus och Parker

Turandot med Nina Stemme - en lysande insats Turandot med Nina Stemme - en lysande insats

I går kväll bjöds det på Puccinis sista ofullbordade och dessutom säsongens sista Turandot från Metropolitan Opera direkt till FHP:s digitala biografkedja. Det var fullsatt på biograf Spegeln i Malmö, nu för andra gången denna månad och det är nog inte helt otippat att påstå att de flesta var där för att uppleva vår egen Nina Stemme som Turandot.

Det handlar om Franco Zeffirellis nästan fyrtio år gamla produktion som jag för övrigt har sett några gånger tidigare bl a med Umberto Giordano som Calaf.

Calaf sjöngs av den italienske tenoren Marco Berti, en tenor som jag visserligen känner till, men inte upplevt förrän nu. Han debuterade som sångare 1990 och  debuterade som Calaf på Metropolitan Opera 2012, men har också sjungit samma parti på La Scala ett par år tidigare.

Det är lite svårt att bestämma vad jag skall anse om Marco Bertis insats som Calaf, men han är inte lika bra sångligt  som i tidigare inspelningar dels från 2008 dels 2013.

Sceniskt är han  både bra och trovärdig och här slår han sina föregångare, men det är ändå något som saknas i rösten och då tänker jag närmast på kraft och värme. Det verkar också som han lyckas hoppa över toner och alltså inte lyckades med att helt avsluta sina arior, vilket var särskilt märkbart när han sjöng Nessun Dorma

Sceniskt och koreografiskt är det en utmärkt uppsättning, men en av de vanliga höjdpunkterna, tersetten som inleder andra akten tycker jag fuskas bort genom den sceniska lösningen eller uttryckt på ett annat sätt jag uppfattar att rösterna försvinner i den sceniska detaljrikedomen men också sångarnas ständiga flackande rörelser medverkar till att min upplevelse blir sämre an vanligt. Av de sångliga insatserna är jag mest besviken på Ping som sjöngs av Dwayne Croft. Han brukar göra en betydligt bättre insats till exempel som den amerikanske konsuln i Madama Butterfly, som för övrigt ges senare i vår.

Liù sjöngs av den rumänska sopranen Anita Hartig och det är en insats som inte gjorde mig glad. Hon har en utmärkt stämma, men som Liù passar hon inte särskilt bra och sceniskt tror jag inte att jag tidigare har upplevt en dylik katastrofal scenisk gestaltning.

Inte någon av hennes två arior  den första Signore, Ascolta! lyckades beröra mig särskilt mycket och det tycker jag själv är anmärkningsvärt för så brukar det inte vara. Det gick bättre med Liùs dödsaria, men inte ens den nådde upp till mina förväntningar.

Timur, som sjöngs av Alexander Tsymbalyk gör tillsammans med Nina Stemme kvällens bästa insats! Det är nu andra gången på mindre än ett halvår som jag upplever Nina Stemme i  en av sina paradroller, men gårdagens upplevelse slår den senaste med hästlängder.

Förklaringen ligger förmodligen i den fantastiska uppsättningens scenografiska lösning, men också att Zeffirelli har varit tydlig med att låta handlingen utspelas i den av kompositören förlagda tid och miljö.

Dessutom uppskattar jag att man ger det s k Alfano-slutet även om Arturo Toscanini la ner taktpinnen efter Liús död, vid premiären på La Scala år 1926!

Som vanligt gör Metropolitans orkester och kör en utmärkt insats denna gång under ledning av dirigenten Paolo Carignani  och det tillsammans med den storslagna scenografi gör föreställningen till en sevärd upplevelse, trots att jag fick stå upp i akterna två och tre.

Om föreställningen

Konstnärligt team

Dirigent: Paolo Carignani
Regissör: Franco Zeffirelli
Scenografi: Franco Zeffirelli
Kostymdesign: Anna Anni och Dada Saligeri
Ljusdesign: Gil Wechsler
Koreografi: Chiang Ching

Medverkande

Turandot: Nina Stemme
Calaf: Marco Berti
Liu: Anita Hartig
Timur: Alexander Tsymbalyuk
Ping: Dwayne Croft
Pang: Tony Stevenson
Pong: Eduardo Valdes
Altoum: Ronald Naldi
Mandarin: David Crawford
Tjänare: Anne Nonnemacher
Tjänare: Mary Hughes
Persisk prins: Sasha Semin
Bödeln: Arthur Lazalde
Tre masker: Elliott Reiland, Andrew Robinson, Amir Levy
Fresterskor: Jennifer Cadden, Oriada Islami Prifti, Rachel Schuette, Sarah Weber-Gallo

Läs mer