Tusen och en Natt familjeföreställning 2013

Tusen och en Natt Tusen och en Natt familjeföreställning på Malmö Opera 2013

Tusen och en Natt: Årets barn- och familjeföreställning på Malmö Opera är en nyskriven opera med musik av Daniel Fjellström och textunderlaget svarar Vanja Hamidi Isacson. Verket bygger på några sagor från Tusen och en Natt och iscensätts på Stora Scenen. Utöver opera- och musikal-solisterna medverkade Malmö Operas Barnkör, Nya Latin Dansgymnasium och ungdomar från Drömmarnas Hus. 

Tusen och en Natt familjeföreställning 2013

Många människor

Det var mycket folk på scen, i Tusen och en Natt ibland mer än ett femtiotal medverkande, men allting flöt på mycket bra och det enda som störde mig något var medlemmarna i Banda-orkestern som flyttade fram och tillbaka från sin ursprungliga plats vid scenens vänsterkant. Det skall dock betraktas som en randanmärkning, men jag lyckades aldrig att förstå syftet med dessa förflyttningar.

Fin operaupplevelse

Det var en fantastiskt fin operaupplevelse dansant, musikaliskt,scenografiskt och inte minst sångligt. Vi njöt av föreställningen alla fyra dvs barnbarn, 7 respektive 10 år ,morfar och  mormor. Det var första gången barnbarnen upplevde en operaföreställning och tio-åringen gav föreställningen nio poäng på en skala på tio, medan den yngste nog upplevde att föreställningen kanske var lite väl lång, men scenen med fiskaren och anden gillade hon alldeles bestämt.

Sett ur min synpunkt var det en mycket fin operaupplevelse och där jag framförallt frapperades av den underbara musiken och det är jag ju inte van vid när det gäller nyskriven opera. Roligt att få uppleva nya klanger och instrument som jag inte hör särskilt ofta. Visst, musiken började lite trevande, men utvecklades och blev bättre och bättre under föreställningens gång.

Scenografisk fullträff

Scenografiskt upplevde jag föreställningen som en riktig fullträff och här kunde jag se att man använde sig av enkla men finurliga lösningar som förstärktes av en intressant ljussättning och eleganta och vackra kostymer.

Sångligt sett lämnade det inget i övrigt att önska. Det var en alldeles utmärkt blandning av skolade operaröster uppblandade med andra utmärkta röster.Bland de som särskilt utmärkte sig, utöver Emma Lyrén, Tor Lind,Henrik Lagerqrantz och Lars Arvidson, vill jag särskilt framhålla fiskaren, som sjöngs av Tobias Rudåker och Aláa Rashid som sjöng Ali´s parti och Negar Zarassi som sjöng Paribanu´s parti..

Tusen och en natt

Avslutningsvis var det fin musikupplevelse för hela familjen, som jag gärna rekommenderar till de som har tänkt att göra ett besök på Malmö Opera, men som inte har blivit av tidigare. Det är en riktig stor och fin satsning och Malmö opera kan nu lägga ytterligare en framgång till de andra framgångarna.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Kreativt team

Scenograf : Eva  Sommestad Holten
Kostymdesign:  Leif Persson
Ljusdesign:  Karl Svensson
Koreograf:  Ola Hörling
Dirigent:  Niklas Willén
Regi:  Maria Sundqvist

Medverkande

Sjeherazade Emma Lyrén
Doniazade Natasja Jean-Charles
Sjahriar Tor Lind
Storvisiren Ola Simonsson
Anden Lars Arvidson
Fiskaren Tobias Rudåker
Nurunnihar Sara Ekman
Husein Johan Hwatz
Ali Aláa Rashid
Ahmed Henrik Lagercrantz
Paribanu Negar Zarassi

Läs mer

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner