Tusen och en Natt familjeföreställning på Malmö Opera

Tusen och en Natt på Malmö Opera
Tusen och en natt, Malmö Opera 131218.
Tusen och en Natt familjeföreställning på Malmö Opera – Emma Lyrén och Tor Lind Bild: Malin Arnesson

Tusen och en Natt familjeföreställning på Malmö Opera

Tusen och en Natt urpremiär på familjeopera på Malmö Opera 28/12-2013

Tusen och en Natt – succé för familjeföreställningen på Malmö Opera

Årets barn– och familjeföreställning  på Malmö Opera är en nyskriven opera med musik av Daniel Fjellström och textunderlaget svarar Vanja Hamidi Isacson . Verket bygger på några sagor från Tusen och en Natt och iscensätts på Stora Scenen. Utöver opera- och musikalsolisterna medverkade Malmö Operas Barnkör, Nya Latin Dansgymnasium och ungdomar från Drömmarnas Hus. 

Det var mycket folk på scen, ibland mer än ett femtiotal medverkande, men allting flöt på mycket bra och det enda som störde mig något var medlemmarna i Banda-orkestern som flyttade fram och tillbaka från sin ursprungliga plats vid scenens vänsterkant. Det skall dock betraktas som en randanmärkning, men jag lyckades aldrig att förstå syftet med dessa förflyttningar.

Det var en fantastiskt fin operaupplevelse dansant, musikaliskt,scenografiskt och inte minst sångligt. Vi njöt av föreställningen alla fyra dvs barnbarn, 7 respektive 10 år ,morfar och  mormor. Det var första gången barnbarnen upplevde en operaföreställning och tio-åringen gav föreställningen nio poäng på en skala på tio, medan den yngste nog upplevde att föreställningen kanske var lite väl lång, men scenen med fiskaren och anden gillade hon alldeles bestämt.

Sett ur min synpunkt var det en mycket fin operaupplevelse och där jag framförallt frapperades av den  underbara musiken och det är jag ju inte van vid när det gäller nyskriven opera. Roligt att få uppleva nya klanger och instrument som jag inte hör särskilt ofta. Visst, musiken började lite trevande, men utvecklades och blev bättre och bättre under föreställningens gång. 

Scenografiskt upplevde jag föreställningen som en riktig fullträff och här kunde jag se att man använde sig av enkla men finurliga lösningar som förstärktes av en intressant ljussättning och eleganta och vackra kostymer.

Sångligt sett lämnade det inget i övrigt att önska. Det var en alldeles utmärkt blandning av skolade operaröster uppblandade med andra utmärkta röster.Bland de som särskilt utmärkte sig, utöver Emma Lyrén, Tor Lind,Henrik Lagerqrantz och Lars Arvidson, vill jag särskilt framhålla fiskaren, som sjöngs av Tobias Rudåker och Aláa Rashid som sjöng Ali´s parti och Negar Zarassi som sjöng Paribanu´s parti..

Avslutningsvis var det fin musikupplevelse för hela familjen, som jag gärna rekommenderar till de som har tänkt att göra ett besök på Malmö Opera, men som inte har blivit av tidigare. Det är en riktig stor och fin satsning och Malmö opera kan nu lägga ytterligare en framgång till de andra framgångarna.

 

Recensioner

Malena Forsare i Sydsvenskan

Martin Lagerholm i Expressen

 Jan A Johansson i Skånska Dagbladet

Publikens berättelser

Arabisk TV på Tusen och en Natt (8 minuter in i sändning)

Konstnärligt team

Scenograf : Eva  Sommestad Holten

Kostymdesign:  Leif Persson

Ljusdesign:  Karl Svensson

Koreograf:  Ola Hörling

Dirigent:  Niklas Willén

Regi:  Maria Sundqvist

 

Medverkande

Sjeherazade Emma Lyrén

Doniazade Natasja Jean-Charles

Sjahriar Tor Lind

Storvisiren Ola Simonsson

Anden Lars Arvidson

Fiskaren Tobias Rudåker

Nurunnihar Sara Ekman

Husein Johan Hwatz

Ali Aláa Rashid

Ahmed Henrik Lagercrantz

Paribanu Negar Zarassi

 

Related posts