Umeå operastad med NorrlandsOperan

Umeå operastad med NorrlandsOperan

Umeå operastad med NorrlandsOperan

Umeå är en tätort i Västerbotten. Umeå är centralort i Umeå kommun och residensstad i Västerbottens län samt universitetsstad sedan 1965. Umeå är Sveriges tolfte största tätort med 79 594 invånare och är därmed Norrlands största tätort.

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå.

Norrlandsoperan grundades 1974 och var då en regional operaensemble. I dag är det ett scenkonsthus med en symfoniorkester och avdelningar för opera, dans, musik och konst samt verkstäder och ateljéer. I verksamheten ingår också scenkonstfestivalen MADE och Umeå Jazzfestival. Flera av Norrlandsoperans produktioner turnerar i och utanför Västerbotten.

Norrlandsoperan AB ägs till 40 procent av Umeå kommun via Umeå Kommunföretag AB och till 60 procent av Västerbottens läns landsting.[1][2]

Uppdraget är att producera, främja och utveckla konstnärlig verksamhet under devisen “NorrlandsOperan – en spelplats för nya uttryck”. Verkställande direktör och konstnärlig ledare sedan hösten 2009 är Kjell Englund  och chefsdirigent är Rumon Gamba.

Salonger

Norrlandsoperan har fyra salonger: Teatern, Konsertsalen, Black Box och B-salen. I byggnaden finns också Vita kuben, ett utställningsrum för samtidskonst.

Teatern har 440 sittplatser på parkett och ytterligare 30 på balkong. Konsertsalen har 509 sittplatser och 60 ståplatser. Black Box har upp till 260 sittplatser (scen- och salongsstorleken förändras beroende på arrangemangets art). B-salen som främst används till barnföreställningar har 34 sittplatser på stolar och 30 sittplatser på golvet.

Operaplan

Norrlandsoperan ligger vid Operaplan, som har formen av en halvcirkel längs Västra Norrlandsgatan. Ursprunget till Operaplan är en av stjärnplatserna som bildades vid Umeå stads stadsplaneutvidgning 1898.  Av de två tidigare utstrålande gatorna är bara Vasagatan öppen, i och med att Brandmannagatan blev en återvändsgränd bakom operan när den fick sin tillbyggnad 2002.

Historia

 Norrlandsoperan grundades 1974 som en direkt följd av kulturreformen samma år. Musikteatergruppen Sångens makt utgjorde stommen i den nybildade operaensemblen, som efter att inledningsvis fått använda provisoriska lokaler snart fick en mer permanent hemvist i Umeå Folkets hus (som då huserade i en fastighet i korsningen Järnvägsallén/Östra kyrkogatan)  Dess förste chef var Arnold Östman, som åren 1974–1979 även var operans konstnärlige ledare.

1984 fick Norrlandsoperan överta den gamla brandstationen i Umeå, byggd 1937 i funktionalistisk stil och ritad av Wejke & Ödéen. Brandstationen genomgick en omfattande om- och tillbyggnad efter ritningar av Olle Qvarnström och samma år stod operan klar.

2002 invigdes den nybyggda teatern och konsertsalen, som är sammanbyggd med det gamla operahuset. Operan fick därmed en salong med 480 platser, en stor scen med sidoscener och orkesterdike, samt en konsertsal med 500 platser. I den gamla byggnaden skapades loger. Några år senare tillkom en monteringshall för dekor på cirka 600 kvadratmeter.

Sedan 2006 arrangerar Norrlandsoperan varje år i maj den årliga MADE-festivalen i de egna lokalerna, och även utomhus på Operaplan.

Under en konsert med bandet Mando Diao den 27 januari 2007 i Black box rasade delar av golvet och omkring 50 personer föll cirka 2,5 meter mot det underliggande källargolvet. 29 personer fick föras till sjukhus för vård av varierande omfattning.  Den dåvarande operachefen fälldes i tingsrätten 2009 för grov oaktsamhet men friades året därpå av hovrätten. Operans tekniske chef som också stod åtalad friades i tingsrätten.

Uppsättningar i urval

  • 1988 uruppfördes Jonas Forssells opera Hästen och gossen, baserad på Sara Lidmans Jernbanesvit.
  • 1994 uruppfördes Grabbhalvan, med libretto av Björn Malmros och musik av Umeåsonen Björn Linnman.
  • 2006 uppfördes George Gershwins Porgy och Bess i samarbete med Cape Town Opera.
  • 2008 uruppfördes operan Poet and Prophetess med musik av Mats Larsson Gothe och libretto av Michael Williams.
  • 2012 uruppfördes Katarina Leymans symfoni Transient skies. Dirigent var Joana Carneiro och konserten sändes i SR P2.
  • 2014 uppfördes Richard Strauss Elektra – utomhus – i samarbete med spanska La Fura dels Baus.

Läs mer

Turist Information

Umeå Jazzfestival

Umeå Europeiska Filmfestival

Universitetet i Umeå

 

Related posts