Utrensning på Kansallis Ooppera – synopsis

Utrensning på Kansallis Ooppera - synopsis

Utrensning på Kansallis Ooppera – synopsis

Utrensning – Puhdistus – opera som bygger på Sofie Oksanens bok är – värt ett besök i Helsingfors

Kompositör och librettist

Musik och text: Jüri Reinvere efter Sofi Oksanens roman

Libretto

 

Premiär

|Uruppförande på Finlands Nationalopera 20.4.2012|Sett föreställningen: 3.5.2012|

AKT I

SCEN 1,1992

Gamla Aliide hittar en främmande ung kvinna, Zara, på sin gård. Kvinnan är pa flykt och söker ett gömställe. Aliide är misstänksam men tar henne hem till sig. Den flyende kvinnan väcker gamla minnen till liv hos Aliide.

SCEN 2, 1939 OCH 1992

I en simultanscen poserar den unga Aliide och Ingel för en fotograf under den sista sommaren före krigen.Ar 1992: Zara bär med sig ett gammalt fotografi av två systrar som hon fått av sin mormor. År 1939 i Estland: Ingel och Hans förälskar sig i varandra och firar bröllop. Den unga Aliide blir utanför Parets lilla lyckorus överskuggas av varslet om ett annalkande krig, och Hans ger sig iväg med skogsbröderna.

SCEN 3, 1992

De ryska sutenörerna Lavrenti och Pavel är före detta KGBagenten De söker efter Zara och säger att hon är skyldig dem pengar Aliide avslöjar ingenting. Zara berättar hur hon hamnade i en bordell i Berlin.

SCEN 4, 1948

Hans och de andra skogsbröderna är i fara. Kvinnorna i byn ger dem livsmedel som de gömmer i skogen, men Sovjetarmén och dess angivare finns överallt. Soldaterna ska ha reda på var Hans finns. Ingel skyddar sin dotter Linda. Den unga Aliide ber sin man Martin om beskydd. Han berättar att Ingel och Linda snart kommer att föras till Sibirien.

Linda, Ingel och den unga Aliide förs bort för förhör Ingel påstår att Hans är död. Kvinnorna våldtas. Den unga Aliide möter en orolig Hans som inte kan tänka på något annat än Ingel och sin dotter Aliide övertalar honom att söka upp ett bättre gömställe – någon säker plats.

Tusentals människor skjutsas från sina hem till ett okänt mål, lägren. Den unga Aliide anger Ingel och Linda och konstaterar sig nu vara den som bestämmer vem som får leva, den som skrattar för att dölja sin rädsla.

SCEN 5 ESTLAND 1992 OCH VLADIVOSTOK 1980

Zara minns sitt hem i Vladivostok: mormor Ingel som försjunkit i tystnad, modern Linda, som slutit sig inom sitt skal, och den lilla flickan som Zara en gång var. Den gamla Aliide hittar ett fotografi som Zara har lämnat framme – ett ungdomsfoto av Ingel och Aliide – och hon inser att Ingel på ett eller annat sätt har sänt flickan till henne.

AKT II

SCEN 6, 1992 OCH 1948

Vålnaderna avskjutsningsoffren stör Aliides sinnesro. Fotografiet och Zaras närvaro tvingar henne att tänka på systern och det öde hon gick till mötes. Den gamla Aliide minns hur det var när hon och Martin flyttade in i Ingels och Hans hus. Väggarna verkade vara fulla av anklagande ögon. Martin anser sig ha uppfyllt Aliides önskningar och försöker skapa en tro på framtiden,men den unga Aliide är besviken på att hennes man inte förmådde skydda henne från förhören. När hon blickar ut över den vackra ängen stiger alltid spyflugorna upp – skjutsningsoffrens andar gör sig påminda. Livet är fult men Aliide bestämmer sig för att hon ska vara starkast av alla.

SCEN 7, 1992

Den gamla Aliide har låst in Zara i ett lönnrum. Hon släpper ut Zara och förhör henne om Ingels planen Aliide misstänker att Ingel vill ha tillbaka sitt hus och sin mark. Zara förstår inte vad Aliide talar om men försvarar modigt sitt eget liv Vålnaderna börjar plåga den gamla Aliide igen.

SCEN 8, 1952

Hans har levt gömd i lönnrummet i åratal, helt beroende av Aliides omsorg. Ingenting har dock fått honom att ge upp tankarna på Ingel och Linda. Den utsvultna mannen längtar fortfarande efter sin hustru.

Då stänger Aliide lönnrummet och täpper till lufthålen med bitar av Ingels brudslöja. Innan Hans kvävs till döds inser han att ingen kan leva i ett land där det inte finns luft. Döda själar farfram överallt och mördar, hatar, gömmer sig …fullständigt oförmögna att älska. Endast minnena består

SCEN 9, 1992

Lavrenti och Pavel dyker upp igen och söker efter Zara. De vet att kvinnorna är släkt med varandra. De har alla rapporter om flickans familj, även de äldsta, som handlar om Ingel, Aliide och Martin, om agentverksamheten och förhören. Männen påstår att Zara har dödat en av sina kunder, en man. Och nu måste flickan gripas en gång för alla. Den gamla Aliide skjuter Lavrenti och Pavel.

SCEN 10,1992

Zara är plötsligt fri från sina förföljare. Aliide vill inte ha hennes tacksamhet. Zara vill ta Lavrentis pengar Aliide säger att hon inte vill stjäla, trots att alla andra nuförtiden är tjuvar Hon tänker tillbaka på hur hon ensam har varit tvungen att sköta allting, utan någon som helst hjälp och till ett dyrt pris. Samtidigt läser Zara rapporterna som männen haft med sig, och plötsligt inser hon vad Aliide har gjort mot Ingel och Linda. Hon ger Aliide en dom som träffar henne som en pil i hjärtat. Aliide ger Lavrentis pengar till Zara och ber flickan ge sig iväg.Hon lovar att skriva till Ingel och återbörda marken till henne.

SCEN 11, 1992

Aliide är ensam med sina gamla minnen och vålnader Det är dags att bränna marken och gå hem. Aliide tänder på sitt hus, som flammar upp i en rensande eld. Scenen fylls av lågor till minnet av offren.

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera