Var är du ProserPin – opera för barn

Var är du Proserpin – affisch Magnus Bergström

Var är du ProserPin – opera för barn

premiär på Operaverkstan

Var är du Proserpin?, en kammaropera av Joseph Martin Kraus (musik), Johan Henric Kellgren (libretto) i bearbetning av Maria Sundqvist. Förlagan Proserpin hade konsertant urpremiär på Confidencen 1781. Var är du Proserpin? har premiär på Operaverkstan 3 mars.

Var är du Proserpin? bygger på Martin Joseph Kraus och Johan Henric Kellgrens opera Proserpin från 1781. Men i Operaverkstans händer förvandlas den naturligtvis till något helt annat – en lekfull saga om sorg och förlösning.

Maria Sundqvist, Operaverkstans konstnärliga ledare, har bearbetat originalstoffet till en föreställning för barn från 8 år. Vid sidan av tolv offentliga föreställningar, gör Operaverkstan också femton skolföreställningar, samtliga redan utsålda. Många skånska barn kommer att möta de gudar som befolkar Proserpins värld.

Den romerske författaren Ovidius (43 f. Kr-17/18 e. Kr) Metamorfoser ligger till grund för Operaverkstans arbete säsongen 17/18. Efter Titanias Älvteater och Guldet är det nu dags för berättelsen om Proserpin, dotter till växtlighetens gudinna Ceres och gudarnas konung Jupiter. När Proserpin försvinner, orkar inte Ceres längre sköta om naturen. När bud kommer att Proserpin finns hos Underjordens gud Pluto, blir det vinter i världen.

Om Kraus och Kellgren

Joseph Martin Kraus kallades för Den svenska Mozart. Han föddes i Tyskland 1756 och kom till Sverige 1778. Han blev snabbt favorit hos Gustaf III och god vän med Carl Michael Bellman. Hans största verk är den fem timmar långa Dido och Aeneas, även den med libretto av Kellgren. Kraus dog sjuk och utfattig 1792.

Johan Henric Kellgren (1751-1795) var en svensk journalist, författare och poet, Sveriges första teaterkritiker och en av de ursprungliga 13 ledamöterna när Gustav III instiftade Svenska Akademien 1786.

Produktionsteam

Scenografi & kostym: Leif Persson

Ljus: Johanna Svensson

Arrangemang: Lars Ljungberg

Koreografi: Sara Ekman

Regi: Maria Sundqvist

 

Medverkande

Ceres: Malin Christensson

Cyane: Helena Magnusson

Jupiter: Tor Lind

Merkurius: Sara Ekman

Pluto: Maria Sanner

 

Kapellmästare, slagverk: Lars Ljungberg

Fiol, kamanche: Hedda Heiskanen

Klarinett, duduk: Blagoj Lamnjov

 

Föreställningen är cirka 55 minuter lång och passar för barn från ca 8 år. Var är du Proserpin? spelas på svenska.

 

Related posts