Världspremiär på Pendereckiopera på Operaen i Köpenhamn

Världspremiär på Pendereckiopera på Operaen i Köpenhamn
Världspremiär på Pendereckiopera på Operaen i Köpenhamn

Världspremiär på Pendereckiopera på Operaen i Köpenhamn

Världspremiär på Pendereckis opera Djävlarna från Loudon Operaen i Köpenhamn 12 februari 2013

Den nu snart 80-årige polska kompositören Krzysztof Penderecki har reviderat sin banebrytande opera om djävelsutdrivning, masshysteri och religiös fanatism från 1969. Denna enastående begivenhet regisseras av Den Kongelige Opera`s tidigare chef Keith Warner,och här väntar publiken en omtumlande skakande scenisk och musikalisk upplevelse.

Djävlarna från Loudon, som är inspirerat av verkliga händelser i Frankrike, 1634, betraktas som ett av de mest markanta mästerverken inom den moderna operakonsten. Penderecki skrev Djävlarna från Loudon medan han var bosatt i Warszawa under den kommunistiska regimen efter andra världskrigets slut, och verket är en protest mot den undertryckandet av Polens befolkning, som han blev vittne till under denna period. Penderecki lägger vikt på historiens tidlösa dimension och visar, hur galet det kan gå när fanatism, oavsett om den är religiös eller politiskt betingat, får fritt spelrum och undertrycka och plåga människor som tänker annorlunda.

”Djävlarna från Loudun är en både fruktinjagad, rolig och fantastisk historia, som är berättad på ett mycket komprimerat sätt. Det är ett av efterkrigstidens mästerverk, och Penderecki tillhör kanske bland de största, nu levande klassiska kompositörerna i världen. Det är ett viktigt verk och som för hela operagenren i riktning mot teater och film med dess många korta scener och nedlagd energi i berättelsen,”

berättar Keith Warner, som tillsammans med den unge, internationellt efterfrågade scenografen Boris Kudlička och den erkände kostymdesignern Kaspar Glarner har valt att låta föreställningen utspelas sig i ett inte tidsbundet universum, som både går tillbaka till den historiska bakgrunden, men också fram till vår egen tid.

”Penderecki har reviderat hela verket till denna produkion. Men ännu viktigare är det, att han har komponerat ny musik till den. Det är ett væld av fascinerende och fantasifulla klanger, och Penderecki har en anmärkningsvärd och oändlig uppfinningsrik förmåga i förhållande till de ljud, som han skapar till orkestern,”

berättar dirigenten Lionel Friend, som för första gången står i spetsen för Det Kongelige Kapel.

Den krävande huvudrollen som Syster Jeanne sjunges alternerande av två av Den Kongelige Operas karismatiska sopraner, Tina Kiberg och Ylva Kihlberg. Partiet som prästen Urban Grandier sjöngs av den starka scenpersonligheten Louis Otey,som har gjort sig känd för sina kompromisslösa och provocerande sceniska tolkningar.

Bland de många andra medverkande märks: Michael Kristensen, Randi Stene, Eir Inderhaug, Johanne Bock, Johnny van Hal, Sten Byriel, Gert Henning-Jensen, Adrian Clarke, Markus Butter, Verena Gunz, Florian Plock, Anders Jakobsson, Christian Christiansen och Poul Elming samt Det Kongelige Operakor och Det Kongelige Kapel.

Om Djävlarna från Loudon

Uruppfört på Hamburgische Staatsoper 20. juni 1969. Första premiär på Den Kongelige Opera blev 6 mars 1982. Verket har sedan kunnat ses 13 gånger på Den Kongelige Opera, och sista gången var 25. februari 1983.

Librettot är skrivet av kompositören efter John Whitings dramatisering av Aldous Huxleys roman The Devils of Loudun, som är inspirerad av verkliga händelser i Frankrike år 1634.

Handlingen utspelar sig i ett kloster i Loudon, där nunnan Jeanne hävdar att hon är besatt av djävulen. Hon ser i en dröm den frisinnade prästen Urban Grandier utklädd som kättare på väg till sin egen avrättning på på grund av sitt osedliga leverne,och hon talar i tungomål med prästens röst. Grandier anklagas för att ha tvingat klostrets nunnor till att utöva svart magi och blasfemi och osedlighet. Han fängslas och torteras till döds, varefter Syster Jeanne erkänner, att hon har varit förälskad i Grandier, men att han avvisade henne.

Related posts

Kommentera