Verdis requiem i S:t Johannes

Förra söndagen upplevde jag Grosse Messe i S:t Petri med bl a fantastisk tolkning av  Brahms Rapsodi för altsolo, manskör och orkester med Maria Forsström och  Mozarts mässa nr 18 i c-moll för soli, kör och orkester med Maria Forsström, Sofie Asplund, Josefin Andersson, Martin Vanberg och Jonas Samuelsson. Petri sångare och orkester under ledning av dirigenten Alexander Einarsson

En vecka senare var det dags för Verdis Requiem med Susanne Resmark, Elisabeth Strid, Daniel Hällström och Niels Jörgen Riis.

Johanneskören, S:t Johannes kammarkör, Helsingborgs Konserthuskör och medlemmar ur Helsingborgs symfoniorkester under ledning av dirigenten Christian Schultze.

Förra söndagen var det en helt ny konsertupplevelse, men Verdi´s Requiem har jag lyssnat mig i genom ett stort antal gånger och med olika inspelningar på Youtube.

Av alla dessa requiem som spelas vid den här tiden varje år så är det kanske Mozart´s requiem som jag känner bäst till, men Verdis Reqieum innehåller den bästa musiken och när Luciano Pavarotti sjöng i Globen i Stockholm för nu rätt många år sedan var jag nästan på väg till kungliga huvudstaden, men resan fick ställas in på grund av mycket höga kostnader med både konsertbiljett resa och hotellövernattning.

Senare i månaden ges Verdis Requiem i Malmö Live och den hade jag tänkt gå på, men så blev det bestämt att jag skulle fira min frus födelsedag i Berlin samma helg och då försvann den möjligheten. Det hade förmodligen inte varit möjligt att få tag på biljetter i alla fall.

Av en händelse såg jag på Facebook att Verdi´s Requiem skulle ges i S:t Johannes och då blev valet enkelt.

Verdis requiem i kväll blev en fantastisk musikalisk upplevelse trots en dålig plats, framför en pelare,  och med en kvartett damer bakom mig som inte kunde förstå att de skulle avstå från att konversera med varandra under konserttid.

Musikaliskt och sångligt blev det en imponerande upplevelse. Körerna lät imponerande, kraftfullt, innerligt,mäktigt och värmande och orkestersatsen lämnade inget i  övrigt att önska. Akustiken är också utmärkt även om den kanske hade varit bättre om jag hade hittat en annan plats. Det var dock inte lätt eftersom kyrkan var fullsatt och jag hade tyvärr missbedömt tiden och kom till kyrkan först en kvart före konserten började.

Till konsertens höjdpunkter räknar jag solistinsatserna och de fyra solisterna kompletterade varandra utmärkt och det är nästan omöjligt att kora den bäste, men som vanligt var det damerna som berörde mig mest,och det kanske beror på att jag har upplevt dem tidigare i ett stort antal tillfällen i alla fall gäller det Susanne Resmark.

Herrarna har jag upplevt i ett stort antal operaroller, men här visade  de sidor som jag inte tidigare har uppmärksammat, men samtidigt kan jag konstatera att det nog var första gången som jag upplevde tenoren Niels Jörgen Riis som konsertsångare, medan jag nog har hört Daniel Hällström i Mozarts Requiem tidigare.

Det blev en fin konsertupplevelse och det är förmodligen inte sista gången som jag får uppleva ett requiem i en kyrka.