Very Wagnerian Night – Kungliga Operan

Very Wagnerian Night - Kungliga Operan

Very Wagnerian Night – ett allkonstverk och introduktion till Wagners och några av hans kvinnor och Siegfried. Kungliga Operan 1 mars 2013 med Charlotte Engelkes och Lindy Larsson

Very Wagnerian Night – Kungliga Operan

I går kväll fortsatte firandet av Richard Wagners Jubileumsår på Kungliga Operan i Stockholm. Firandet började ju med nypremiären på Valkyrian tidigare i år och har också fortsatt med en del aktiviteter som föreläsningar i Guldfoajén. Dessa som jag tyvärr missade  på grund av att SJ just en av dessa dagar inte lyckades med att uppfylla sitt egentliga uppdrag, nämligen att se till att tåget anländer i god tidtabellsenlig ordning.

För ordningens skulle var det ju egentligen Banverkets fel, men jag hann inte till en av dessa intressanta föreläsningar oberoende av vem som skyller på vem.

Firandet under denna säsong avslutas med en Galaföreställning söndagen den 28 april och då sätter jag min tillit till att SJ klarar sitt uppdrag till punkt och pricka åtminstone på resan upp, men gärna också hem.

Charlotte Engelkes kallar sig för performance-artist och succé med sina föreställningar om Wagners hjältar och hjältinnor. och jobbar huvudsakligen som skådespelerska, sångare och dansare i genren modern teater och dans. Hon har gjort en internationell karriär och succé med sina föreställningar om Wagners hjältinnor och hjältar.

Liksom Wagner skapar Engelkes Allkünstwerke genom att använda sig av sin rika sceniska fantasi.

I konsertens första del som är en soloföreställning ställer Engelkes frågan hur en god sopran skall bete sig och detta med utgångspunkt från Senta, Elsa, Isolde och Brünnhilde. Till sin hjälp har hon en röd klänning, bara det en fantastisk kreation, ett vitt lakan, typ,  en del tekniska attiraljer och så wagnersk musik insprängd här och där.

Det är i stort intelligent och roligt, men som helhet anser jag nog att denna första del av konserten är för lång. Nu satt jag ju dessutom mycket trångt och trots att jag ju inte är en särskild lång person så hade jag svårt att få plats med mina korta ben. Dessutom pågick en stor del av händelserna utanför min synvinkel, men det gick ju att delvis lösa genom att jag då och då kunde stå upp.

Efter paus var det dags för Siegfried – the Very Wagner Hero Hour och här tog den begåvade och talangfulle Lindy Larsson över, med benäget bistånd då och då av Charlotte Engelkes.

Föreställningen ändrade helt karaktär och nu blev det riktigt roligt och inte minst berodde detta på Larssons utmärkta wagnerröst och stora  sceniska förmåga. Engelkes kom ju också mycket bättre fram när hon fick agera med Larsson.

Det blev trots allt en mycket trevlig och underhållande afton och till den del av publiken, som valde att gå i pausen kan jag bara beklaga deras val.

Om föreställningen

Produktionsteam

Musik och ljuddesign Will Bopp, Richard Wagner
Text: Charlotte Engelkes, Sophie Holgersson och Marina Steinmo
Kostym: Anna Ardelius och Lotta Nilsson
Ljusdesign: Karl Svensson
Scenografi: Charlotte Engelkes och Karl Svensson
Scenteknik: Henrik Enar

Mer att läsa