Vikingarna på GöteborgsOperan

GöteborgsOperans Orkester – Fotograf: Mats Bäcker

Vikingarna på GöteborgsOperan

Opera konsertant 30.10.2016. Musik: Ivar Hallström|Libretto: Frans Hedberg

I söndags hade GöteborgsOperan premiär på en av tre svenska operor som ges  konsertant under säsongen 2016 -17. Först ut var Ivar Hallströms Vikingarna från 1877. Det är ett verk som inte har hörts sedan 1882.

Det var förmodligen första gången jag hörde något av Hallströms verk, även om jag då och då har hört talas om hans Den bergtagna som handlar om jungfrun som rövas bort för att tillsammans med  Bergakungen får tillbringa sina dagar i underjorden.

Berättelsen i Vikingarna handlar om ett vikingabesök vid kung Raimonds hov i Provence. Det är en bakgrundshistoria som har en del gemensamt med sagan om Tristan och Isolde om än inte särskilt mycket gemensamt musikaliskt med den  wagnerska musiken.

Vikingarna ges i tre akter varav de två första akterna ges innan paus och det känns ärligt talat som lite för mycket av det goda särskilt som det nästan är wagnerlängd på  de två sammanlagda akterna.

Musikaliskt lät det både melodiöst och stundtals pampigt! Vokalt lät det  mycket bra även om det inte var helt lätt att följa med i textningen med den ålderdomliga svenskan, som sjöngs och det är nästan obegripligt hur kör och solister kunde hänga med.

Men även om jag uppskattade musiken så är det knappast tal om dramatisk operamusik, även om tredje aktens vokala insatser,  lyfte musiken till dramatiska höjder. B Tommy Andersson ledde orkestern med en stram hand.

GöteborgsOperans kör tog i för kung och fosterland och det känns bra när korister ges utrymme till solistinsatser! Här i form av Olof Söderberg och Sven Törnell.

Bland vokalinsatserna imponerade framförallt Hillevi Martinpelto´s Isaura och kungasonen Rolf Vidfarle som sjöngs av tenoren Tomas Lind och Rolfs fosterbror, Björn, som sjöngs av barytonisten  Mats Persson och Ann-Kristin Jones som sjöng Astrids parti!

Utmärkta insatser levererades av Mats Almgren som sjöngs kung Raimonds parti, men också Markus Pettersson imponerade med sin inledning av konserten.

Konserten  bandades av P2 och kommer enligt uppgift från husdramaturgen Göran Gademan, att sändas våren 2017.

Nu väntar jag med spänning dels på de andra operorna som, ingår i säsongens satsning, dels på att ännu en gång få lyssna på Vikingarna.

 

Medverkande

Dirigent: B Tommy Andersson

Raimond: Mats Almgren

Isaura: Hillevi Martinpelto

Rolf Vidfarle: Tomas Lind

Björn: Mats Persson.

Astrid: Ann-Kristin Jones

Bertha: Mia Karlsson

En abbott: Peter Loguin

En trubadur: Markus Pettersson

En hovman: Henrik Andersson

En bard: Daniel Hällström

En viking: Olof Söderberg

En äldre viking: Sven Törnell

GöteborgsOperans Kör

GöteborgsOperans Orkester

 

Recensioner

Martin Nyström i DN

swish