Vincenzo Bellini italiensk kompositör 1801-35

Vincenzo Bellini visade tidigt tecken på en osedvanlig begåvning. Han undervisades av sin farfar och vid konservatoriet i Neapel, där hans första opera, examensuppgiften Adelson e Salvini, uppfördes 1825.

Vincenzo Bellini italiensk kompositör 1801-35

Det ledde till en beställning från Neapels berömda operahus San Carlo som med framgång uppförde Bianca et Fernando året därpå. Redan med sin tredje opera Il pirata (1827), som La Scala beställt, hade Bellini nått en höjdpunkt.

Till detta bidrog mötet med librettisten Felice Romani, som skrev texterna till alla Bellinis följande operor utom Puritanerna. Enligt Bellinis egen utsago var Romanis texter en viktig inspirationskälla.

1827-33 kunde Bellini leva i Milano på inkomsterna från sina operor, bl.a La straniera (1829), som också skrevs för La Scala, och Zaira, som komponerades till invigningen av den nya Teatro Ducale i Parma samma år.

Den sistnämna mottogs kyligt, men i gengäld gjorde Romeo och Julia efter Shakespeares drama succé året efter på Teatro La Fenice i Venedig. Bellini blev allvarligt sjuk 1830 men skrev ändå kort därpå Sömngångerskan efter att ha avstått från den opera över Victor Hugos Ernani som han planerat.

Sömngångerskan följdes av Norma (1831) och Beatrice di Tenda (1833),som skulle bli den sista med text av Felice Romani. 1833 var Bellini i Paris,där han bl.a. lärde känna Rossini och fick beställning på en opera till Theatre-Italien.Det blev Puritanerna som mottogs med jubel då den hade premiär i början av 1835. Succén gjorde att Bellini bestämde sig för att stanna i Paris, men han dog redan samma år.

Bellini är den italienska belcanto-stilens största namn. Hans långa melodiska linjer är nära förknippade med det italienska språket och väckte Verdis beundran. Dennes tidiga operor är tydligt inspirerade av Bellini.

Hans operor, ett urval

VerkSvensk titelPremiär
Il PirataPiraten1827
La StranieraDen okända1829
I Capuleti e MontecchiiRomeo och Julia1830
La SonnambulaSömngångerskan1831
NormaNorma1831
Beatrice di Tenda Beatrice di Tenda1833
I puritaniPuritanerna1835

 

Mer att läsa