Vincenzo Bellini italiensk kompositör 1801-35

Margareta Dellefors
84 / 100

Vincenzo Bellini visade tidigt tecken på en osedvanlig begåvning. Han undervisades av sin farfar och vid konservatoriet i Neapel, där hans första opera, examensuppgiften Adelson e Salvini, uppfördes 1825.

Vincenzo Bellini italiensk kompositör 1801-35

Det ledde till en beställning från Neapels berömda operahus San Carlo som med framgång uppförde Bianca et Fernando året därpå. Redan med sin tredje opera Il pirata (1827), som La Scala beställt, hade Bellini nått en höjdpunkt.
Till detta bidrog mötet med librettisten Felice Romani, som skrev texterna till alla Bellinis följande operor utom Puritanerna. Enligt Bellinis egen utsago var Romanis texter en viktig inspirationskälla.

1827-33 kunde Vincenzo Bellini leva i Milano på inkomsterna från sina operor, bl.a La straniera (1829), som också skrevs för La Scala, och Zaira, som komponerades till invigningen av den nya Teatro Ducale i Parma samma år.

Den sistnämnda mottogs kyligt, men i gengäld gjorde Romeo och Julia efter Shakespeares drama succé året efter på Teatro La Fenice i Venedig. Bellini blev allvarligt sjuk 1830 men skrev ändå kort därpå Sömngångerskan efter att ha avstått från den opera över Victor Hugos Ernani som han planerat.

Sömngångerskan följdes av Norma (1831) och Beatrice di Tenda (1833),som skulle bli den sista med text av Felice Romani. 1833 var Bellini i Paris,där han bl.a. lärde känna Rossini och fick beställning på en opera till Theatre-Italien.Det blev Puritanerna som mottogs med jubel då den hade premiär i början av 1835. Succén gjorde att Bellini bestämde sig för att stanna i Paris, men han dog redan samma år.

Vincenzo Bellini är den italienska belcanto-stilens största namn. Hans långa melodiska linjer är nära förknippade med det italienska språket och väckte Verdis beundran. Dennes tidiga operor är tydligt inspirerade av Bellini.

Hans operor, ett urval

Verk Svensk titel Premiär
Il Pirata Piraten 1827
La Straniera Den okända 1829
I Capuleti e Montecchii Romeo och Julia 1830
La Sonnambula Sömngångerskan 1831
Norma Norma 1831
Beatrice di Tenda  Beatrice di Tenda 1833
I puritani Puritanerna 1835

Mer att läsa