Violanta – Korngolds ungdomsverk Operavision 2020

Violanta - Korngolds ungdomsverk Operavision 2020 Scenbild i slutet av operan
79 / 100

I år är det 100 år sedan Erich Wolfgang Korngold hade premiär på sin tredje och mest kända verk Die tote stadt, och då känns det ju bra och rätt  att presentera Violanta som har funnits tillgänglig på Operavision sedan flera veckor tillbaka i en  uppsättning från Teatro  Regio Torino

Violanta – Korngolds ungdomsverk Operavision 2020

Handlingen

Violanta har beslutat hämnas på don Alfonso som förförde hennes syster så att hon tog sitt liv. Under karnevalen i Venedig lyckas hon spåra upp honom och bjuder in honom till sitt hus. När hon sjunger en viss sång skall hennes man Simon Trovai stiga fram och döda don Alfonso. Gästen närmar sig i en båt och när han står framför Violanta avslöjar hon vem hon är och säger till honom att han skall dö. Han svarar att det värsta som kan hända honom inte är döden. Utan att Violanta hatar honom, och plötsligt förvandlas hennes hat till passion.

Hon förmår inte sjunga den överenskomna sången och de faller i varandras armar. Simone kommer ändå för att döda don Alfonso. Då han förstår att hans hustru älskar denne kastar han sig över honom, men Violanta ställer sig beskyddande framför sin älskade och blir dödad. En skara karnevalsgäster kommer skrattande in i salen och blir varse tragedin.

Underbarn

Precis som Mozart betraktades Korngold som ett underbarn och han var endast sjutton år gammal när han komponerade Violanta.  Känd som “det största hoppet för modern tysk musik” av den italienska kompositören Giacomo Puccini.

Gustav Mahler kallade honom ett “musikaliskt geni” och rekommenderade att han skulle studera för Alexander von Zemlinsky.

Det går inte att förneka att den blott 17-årige Erich Korngold var inspirerad av sina föregångare som Strauss, Verdi och Wagner och inte minst sin lärare  Zemlinksy. Det går heller inte att förneka att Violanta är ett självständigt verk som han fulländar i Die Tote Stadt.

Mina tankar och reflektioner

Det är en kort men intensiv historia som presenteras i en autentisk situation med en elegant och vacker scenografi. Till föreställiningens absoluta höjdpunkter räknar jag Korngolds musik och det känns som jag är helt bekant med musiken även om det är första gången jag upplever den.

Vokalt är det en kvartett sångare som imponerar och min favorit är utan tvekan den holländska sopranen, Annemarie Kremer som imponerar mest i partiet som den hämndgiriga Violanta.

Hennes man, som gestaltats av Michael Kupfer-Radecky sätter pricken över i.eet särskilt tillsammans med Violanta. Det saknas inte andra utmärkta insatser till exempel av Norman Reinhardt och Peter Sonn  som båda sjunger i tenorläge, och här gillar jag bäst Peter Sonn.

Det är ganska ovanligt att jag gillar sångare som jag upplever för första gången, men här handlar det om fyra nya favoriter på ett bräde!

Det är ännu en föreställning som jag varmt kan rekommendera och den är tillgänglig till augusti 2020.

.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Erich Wolfgang Korngold
Text: Hans Müller

Konstnärligt team

Dirigent: Pinchas Steinberg
Regissör scenografi- och kostym: Pier Luigi Pizzi
Ljusdesigner Andrea Anfossi
Assisterande regissör: Matteo Anselmi
Assisterande  scenografi: Lorenzo Mazzoletti
Assisterande kostymdesigner: Lorena Marin
Teknisk regissör
Pier Giovanni Bormida
Chorus Master Andrea Secchi

Medverkande

Violanta: Annemarie Kremer
Simone Trovai: Michael Kupfer-Radecky
Alfonso: Norman Reinhardt
Giovanni Bracca: Peter Sonn
Bice: Soula Parassidis
Barbara, Violanta’s sköterska: Anna Maria Chiuri
Matteo:  Joan Folqué
Första soldaten: Cristiano Olivieri
Andra soldaten: Gabriel Alexander Wernick
1:a tjänarinna: Eugenia Braynova
2:a tjänarinna: Claudia De Pian
Kör: Teatro Regio Torino
Orkester: Teatro Regio Torino

Mer att läsa