Wermland Opera säsongen 2017 – 18 med The Greek Passion

Wermland Opera säsongen 2017 -18 med The Greek Passion

Wermland Opera säsongen 2017 – 18 med The Greek Passion

Premiärer och andra föreställningar Wermland Opera säsongen 2017-18

Opera Datum Kompositör
A Greek Passion PREMIÄR: 14 september,17 och 30 samt 1,6,7,21,22,27 och 28 oktober Musik:

Bohuslav Martinů

Handling

The Greek Passion handlar om bybor som ska framföra det årliga passionsspelet. De äldste i byn utser vilka som ska spela Kristus och apostlarna. Den djupa känsla av fridfullhet som nästan för bekvämt brett ut sig i byn störs av en omvälvande händelse. Som om Guds finger skulle peka på ett tecken på tro kommer flyktingar från en plundrad och övergiven by till torget och ber om asyl. De avvisas med vrede och tvingas söka skydd i bergen…

Roller

Manolios, en herde (tenor)
Katerina, en ung änka (sopran)
Panait, Katerinas älskare (tenor)
Grigoris, präst i Lycovrissi (basbaryton)
Fotis, flyktingpräst (basbaryton)
Yannakos, en nasare (tenor)
Kostandis, en kaféägare (baryton)
Lenio, Manolios trolovade (sopran)
Ladas, en gammal girigbuk (talroll)
Patriacheas, byäldste (basbaryton)
Michelis, Patriacheas son (tenor)
Nikolios, en ung herde (sopran)
Andonis, en barberare (talroll)
En gammal kvinna (kontraalt)
En röst i mängden (baryton)
Despinio, en flykting (sopran)
En gammal man, en flykting (bas)
Bybor, flyktingar (kör)

Handling enligt Wikipedia

Handlingen utspelas i den lilla grekiska byn Lykrovissi där en föreställning av Passionsspelet ska uppföras under Påsken. När handlingen böjar håller byborna på att förbereda sina karaktärer i det religiösa dramat.

Akt I

Prästen Grigoris talar om vilka som ska spela i nästa års Passionsspel. Manolios ska spela Kristus, änkan Katerina ska spela Maria Magdalena. Yannakos ska vara Petrus och Panait blir Judas. Medan de tänker över sina roller anländer en skara flyktingar till byn. De körs bort av prästen men blir hjälpta av Manolios, Katerina och de andra.

Akt II

Yannakos övertalas nasaren Ladas att köpa värdesaker från flyktingarna för en spottstyver. Manolios möter Katerina vid brunnen. Hon bekänner sin kärlek men Manolios avvisar henne. Yannakos går till flyktingarna för att ta deras guld, men när han inser deras situation ger han dem pengar.

Akt III

Manolios plågas av drömmar av att spela Kristus. När han vaknar kommer hans fästmö Lenio till honom, men han avvisar henne. Hon försvinner med en ung herde. Manolios går till Katerina som tror han har kommit för hennes skull. Han nekar till detta och hon beslutar sig för att följa honom i tankarna. Manolios uppmanar byn att hjälpa flyktingarna. Under tiden smider Grigoris och Panait ränker mot honom.

Akt IV

Lenio och herdepojken Nikolios gifter sig. Vid bröllopsfestens höjdpunkt förskjuts Manolios av Grigoris för att så passionerat ha stått upp för flyktingarna. Uppmanade av byborna slår Panait ihjäl Manolios. Katerina leder flyktingarna i en bön om nåd och de ger sig av från byn.

Beställa biljetter

Wermland Opera

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera