Werther på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Werther Kungliga Operan 2011 Werther på Kungliga Operan Stockholm - synopsis

I Wien gav Massenets opera upphov till allmän förtrytelse. Indignationen var till viss del välgrundad, eftersom librettisterna faktiskt hade fjärmat sig rätt mycket från Goethes brevroman. Den unge Werthers lidande som på sin tid var känd som en sentimentalismens hörnsten och utlöste en självmordsepidemi bland känsliga unga män över hela Europa, tolkades i operan på helt annat sätt än vad den tyska publiken önskade sig. Liksom redan några år tidigare i Manon, bemödade sig Massenet även i Werther om att framställa det centrala händelseförloppet mot en färgstark och detaljerad bakgrund. Den här gången gällde det den tyska hemmiljön, som inte skildrades särskilt smickrande. Den allmänna oförståelse som Werther omges av när det gäller hans känslor och Biedermeierperiodens behagliga kälkborgerlighet åskådliggörs musikaliskt på ett lysande sätt, inte minst genom operans inramning: Repetition och framförandet av “Julsången”.

 

Handlingen utspelar siq i närheten av Frankfurt mellan juli och december år 178..

1.akt

En eftermiddag i juli är Fogden i färd med att öva in en julsång med sina yngsta barn, då han får besök av två vänner, Schmidt och Johann, som vill att han skall göra dem sällskap till den närbelägna krogen. De samtalar om balen, som skall äga rum samma kväll i grannskapet och dit Charlotte, den äldsta dottern är inbjuden. Hon skall bli hämtad av en ung man, Werther, som är nykomling i den lilla staden, och som Fogden hyser stor respekt och beundran för. Schmidt och Johann däremot beskriver Werther som en vemodig drömmare. Helt olik Albert, Charlottes tillkommande, som för tillfället befinner sig på resa.

Schmidt och Johann beger sig iväg sedan Fogden lovat komma efter till krogen. Werther kommer för att hämta den för honom okända Charlotte, som omedelbart gör starkt intryck på honom. Han hälsar också på Sophie, som är Charlottes fem år yngre syster. Fogden berättar för Werther att han är änkling sedan några år och att Charlotte är den, som fått axla ansvaret för familjen efter moderns död.

I kvällningen återkommer Albert från sin resa. Han har varit borta i sex månader och är ivrig att få veta om Charlotte har saknat honom. Han får höra av Sophie att systern inte är hemma. Hon berättar också att man är sysselsatt med förberedelserna till Charlottes och Alberts bröllop. Albert tar adjö av sin blivande svägerska.

Natten faller och i månskenet kommer Werther och Charlotte tillbaka uppfyllda av den själarnas gemenskap de båda känner. Den romantiska stämningen avbryts då Fogden hörs ropa att Albert är tillbaka. Förskräckt inser Charlotte att hon i Werthers sällskap har glömt det löfte hon gav vid sin mors dödsbädd: att gifta sig med Albert. Sorgsen lämnar hon Werther.

2. akt

Lindarna

Albert och Charlotte har varit gifta i tre månader och deras tillvaro andas på ytan harmoni och förtrolighet. Werther plågas av att bevittna den äktenskapliga gemenskapen. När Charlotte gått in i kyrkan tar Albert tillfället i akt att säga till Werther att han har förståelse för att vännen kan ha hyst förhoppningar om Charlottes kärlek. Werther försäkrar att han nöjer sig med deras vänskap.

Samtalet avbryts av Sophie som, strålande glad, ber Werther om en dans på den stundande festen. Albert antyder för Werther att Sophie kanske kunde vara ett passande föremål för dennes uppvaktning. Åter ensam, inser Werther att han inte varit uppriktig mot Albert utan att han älskar Charlotte. Han är på väg att lämna platsen då Charlotte kommer ut ur kyrkan. När han förklarar henne sin kärlek, svarar hon kallt att hon är Alberts hustru och råder Werther att resa bort. Inför hans förtvivlan lovar Charlotte honom att han skall få återse henne till julen.

Werthers tankar går till den frid som endast döden kan ge. Sophie kommer för att hämta honom till festen. Werther avfärdar henne bryskt och skyndar därifrån. Hans häftighet skrämmer henne och när Charlotte kommer berättar Sophie gråtande vad som hänt. Att denna nyhet också upprör Charlotte undgår inte hennes make.

3. akt

Charlotte och Werther

Det är julaftonseftermiddag. Charlotte är ensam och läser Werthers brev. Det sista brevet talar i förtäckta ordalag om självmord. Sophie kommer på besök, oroad över att Charlotte inte verkar bry sig om fadern och syskonen längre. Hennes försök att muntra upp Charlotte misslyckas, och när hon nämner Werthers namn kan Charlotte inte hålla tillbaka tårarna. Då Sophie gått, ber Charlotte till Gud om hjälp i sin själanöd. Plötsligt står Werther i dörren.

Den uppslitande återföreningen gör att Charlotte inte förmår förneka sina känslor. När hon återfår sin självbehärskning grips hon av förfäran och rusar in i sitt rum. Werther bönfaller henne att komma tillbaka, men möts av en isande tystnad och ger sig iväg därifrån. Albert kommer hem. Han ropar på Charlotte som verkar plågad då hon ser sin make. En betjänt överlämnar en iljett till Albert. Den är från Werther,som ber att få låna Alberts pistoler för en långväga resa. Albert tvingar Charlotte att ge vapnen till betjänten. Då Albert lämnat rummet anar hon vad som håller på att hända och störtar ut i natten.

4. akt

Julnatten -Symfoniskt mellanspel – Werthers död

Charlotte finner Werther dödligt sårad. För en kort stund återfår han medvetandet, men sedan Charlotte bekänt att hon älskat honom från första stunden de möttes, dör han i hennes armar.

Regissör Ann-Margret Pettersson

Upphovspersoner

Musik: Jules Massenet|Text:Edouard Blau,Paul Millet och Georges Hartmann, efter Goethe

Libretto