Wesendonck-Lieder – Nina Stemme – recension

Wesendonck lieder med Nina Stemme
Wesendonck lieder med Nina Stemme

Wesendonck-Lieder – Nina Stemme – recension

Wesendonck-Lieder med Nina Stemme – underbar wagnermusik för alla

Wesendonck-Lieder
Siegfried – Idyll
Der fliegende holländer,  overture
Die Meistersinger von Nürnberg, prelude
 BIS-2022 | SACD  Opening Doors
Nina Stemme
Swedish Chamber Orchestra
Thomas Dausgaard

BETYG ****

LJUDKVALITET *****

 

I år 2013 firar vi som bekant att det är 200 år sedan Richard Wagner föddes. Det är inte bara operahusen som firar jubilaren utan det kommer också en del nya cd-inspelningar.

Ett sådant exempel är cd-inspelningen av Wesendonck- Lieder med Nina Stemme som solist ackompanjerad av Svenska Kammarorkestern under ledning av Thomas Dausgaard.

Ursprungligen är det en diktsamling som Mathilde Wesendonck diktade under 1850-talet och som Richard Wagner komponerade musik till. På originalspråk heter verket Fünf Gedichte von Mathilde Wesendonck für Frauenstimme und Klavier.

Senare gjorde dirigenten och wagnerentusiasten  Felix Mottl en version för orkester och det är den versionen som nu finns tillgänglig.

Det är inte första gången jag lyssnar på verket. Det är inte  ovanligt att det går att höra dessa underbara sånger när sångaren själv får välja sitt favoritverk, men det är nog första gången jag lyssnar på Wesendonck-Lieder till orkester.

Det är en helt fantastiskt underbar vacker musikupplevelse att få njuta av Nina Stemme under det knappa tjugominuter som det tar att lyssna på sångerna. Kanske är det särskilt de två sångerna  Im Treibhaus och Träume som direkt leder tankarna in på Tristan och Isolde, som gör detta till en mäktig romantisk upplevelse. Detta konstaterat utan att på något sätt förringa övriga tre sånger i diktcykeln för de är ju att betrakta som en helhet.

Enligt programhäfte lär Wagner själv ha konstaterat:

”Better than these songs I have never done, and very little in my works will bear setting beside them”.

Nåväl, det är kanske en överdrift, men  det är en gudomligt vackert och romantiskt  musik, men det gäller ju också som ett samlat omdöme på inspelningen i sin helhet som i övrigt innehåller en elegant instrumental version av Träume med Katarina Andreasson som violinsolist.

I övrigt innehåller skivan två versioner av ouvertyren till Den flygande holländaren, Siegfried-idyll och ouvertyren till Mästersångarna i Nürnberg, men hade skivan också innehållet ett spår med musik från Tristan och Isolde hade lyckan varit fullständig och i ännu högre grad bekräftat det romantiska maritima innehållet.

 

Related posts