Wien – operastad

wien
Wiener Staatsoper

Wien – operastad

Wien är både huvudstad i förbundsrepubliken Österrike och ett eget förbundsland. Staden är belägen långt österut i landet, vid floden Donau. Wien hade 1 741 246 invånare i början av 2013. En femtedel av Österrikes befolkning är således bosatt där.

Läs mer om Wiener Staatsoper här

Wien

Vienna – In English

Vienna – Travel Guide

Vienna – Lonely Planet

Staatsoper  Wien

Staatsoper var den första betydelsefulla byggnaden längs den nya Ringstrasse i slutet av 1860-talet.Numera heter den delen av Ringstrasse som ligger framför operabyggnaden Opernring. Operahusets arkitekter var August Sicard von Sicardsburg och Eduard van der Nüll. Byggnaden är i neorenässansstil. Wienarna var missnöjda med bygget, som ansågs alltför anspåkslöst! Detta resulterade i arkitekten Eduard van der Nüll begick självmord innan operabyggnaden färdigställts och arkitekten August avled av en hjärtattack tio veckor senare. Operan öppade emellertid den 25 maj 1869 med Mozarts opera Don Giovanni. Fram till 1920 kallades operan Hofoper och därefter döptes den om till Wiener Staatsoper.

Den 30 juni 1944 gavs den säsongens sista föreställning,vilket märkligt nog blev Wagners Ragnarök. Det blev också den sista föreställningen i den gamla byggnaden. Eftersom kriget befann sig i ett slutskede öppnades inte säsongen igen på hösten 1944. Den 12 mars 1945 föll bomberna som förstörde operahuset. Framsidan av huset och foajéerna förblev oskadade men scen och salong förstördes helt. Dessutom gick kulisser till 120 operaverk och 150 000 kostymer förlorade. året därpå bestämdes att huset skulle rekonstrueras till sitt ursprungliga skick men ändå moderniseras så mycket som möjligt, inte minst så att sikten för publiken förbättrades, även om den ändå inte är perfekt från logerna. Den nya salongen rymmer numera 2 100 personer, varav 567 ståplatser, som fortfarande bara kostar några euro. Dock måste man köa för att köpa biljetten och sedan för att få en bra plats. De flesta ståplatserna finns precis bakom parketten och har utmärkt sikt.

Arkitekt Erich Boltenstern fick uppdraget att ansvara för återuppbyggnaden. De nästan oskadade foajéerna och framsidan av huset återställdes i sitt ursprungliga skick och salongen återskapades också så långt det var möjligt. Av akustiska skäl har trä använts som byggnadsmaterial.

Medan ombyggnaden pågick spelade man på Volksoper och framför allt på Theater an der Wien. När Birgit Nilsson debuterade i Wien 1954 skedde det på just den teatern, eftersom Staatsoper inte var färdigrenoverat.

1947 bildade Josef Krips Wiener Mozart-Ensemble som specialiserade sig på att spela Mozarts operor mer kammarmusikaliskt med mindre orkester och med ett klart och lätt ljud – wiensk stil. Artiser som Elisabeth Schwarzkopf, Erich Kunz och Wilma Lipp tillhörde ensemblen. Man gästspelade bl.a. i London 1947. I Don Giovanni, som då spelades, sjöng Richard Tauber, som hade flytt undan nazismen, Don Ottavio med enbart en halv lunga en månad senare var han död. Karl Bohm blev också knuten till Mozart-Ensemble. Han blev också den förste chefen för Wienoperan, när den äntligen kunde öppna den 5 november 1955 med en föreställning av Beethovens Fidelio Martha Mödl sjöng Leonora.

Listan över operachefer i Wien de senaste 50 åren är lång. Herbert von Karajan efterträdde Karl Bohm redan 1956 och lyckades hålla sig kvar i chefsstolen i åtta år. Det var tack vare honom som Wienoperan nådde sitt oerhört goda rykte som ett av världsledande operahus. Alla dåtidens stora stjärnor sjöng i Wien och rollistorna innehöll ofta både tre och fyra världsstjärnor. Vad sägs om t.ex. Turandot med Birgit Nilsson, Leontyne Price och Giuseppe di Stefano? Svenskarna som gjorde stor lycka i Wien under slutet av 50-talet var, förutom Birgit Nilsson, givetvis Jussi Björiing, Set Svanholm och Per Grundén, som mest sjöng operett på Volks-oper,men “han var omåttligt populär i Wien. Sedan Herbert von Karajan lämnade chefsstolen 1964 har varje chef i genomsnitt suttit fyra år fram till nuvarande chefen Ioan Holender som tillträdde redan 1992.

Unikt för Wienoperan är att varje föreställning recenseras i publikationen Der Merker Det är väldigt uppriktiga recensioner både när det gäller positiva och negativa omdömen. T.ex. “I tisdags sjöng herr X Manrico i Trubaduren, det borde han inte ha gjort!

En gammal tradition är Operabalen, som äger rum i mitten av februari varje år. Då kan de rika familjerna “köpa” en loge för närmare 150 000 kr för kvällen och låta sina döttrar debutera i sällskapslivet. Frackklädda unga män eskorterar de vitklädda unga flickorna in på scenen och salongen, som går i vitt, eftersom stolarna är borttagna, för att tråda wienervalsen efter alla konstens regler.

Wienoperan är en typisk repertoarteater med inte mindre än 40 operor aktuella under säsongen 2010/11 varav sex premiärer.Dessutom har Wienoperan en balettensemble med en omfattande repertoar. Man spelar i regel sju dagar i veckan under sin tio månader långa säsong.

Säsongen öppnar den 1 september och spelar till den 30 juni. Under några veckor i slutet av säsongen firar man Wiener Festwochen med ett oerhört stort musikutbud. Wien räknas ju som musikens huvudstad och det med rätta. Här kan man uppleva opera även på Theater an der Wien och på Volksoper, liksom på flera andra platser, där fria grupper är verksamma. I den legendariska Musikvereinsaal ges förstklassiga konserter. Det är i den konsertsalen som den årliga nyårskonserten äger rum.

De flesta föreställningarna är slutsålda relativt långt i förväg. Man har ett omfattande abonnemangssystem och intresset bland turister är alltid stort, eftersom Wienoperan är ett så känt operahus. Man kan köpa biljetter via nätet.

Adressen till Staatsoper

Telefonnummer till biljettkassan är 043 513 1513. Kassan är öppen sju dagar i veckan mellan 10.00 och 21.00. Man säljer biljetter tidigast en månad i förväg, vilket är lite gammaldags. Att beställa på nätet kan vara krångligt, men ni får själva försöka!

Biljettpriserna ligger i snitt på 30-180 euro, men premiärer är ca 30 % dyrare och biljetterna till vårens framförande av Nibelungens Ring är också dyrare än ovanstående prisexempel.

Ståplats kostar däremot enbart 4 euro, men då får man tåla att stå i kö nästan hela dagen och sedan se föreställningen direkt utan vila. Vad gör man inte för konsten?

Leif Nilsson, redaktör för medlemstidningen OV-Revyn OperaVännerna vid Kungliga Operan i Stockholm

Länktips

Mer om Staatsoper i Wien (In English)

Wikipedia about Wiener Staatsoper

Länkar till operascener

Musikwerksatt

Neu Oper der Wien

Theater an der Wien

VolksOper der Wien

Kammeroper der Wien

Wiener Staatsoper

Wiener TaschenOper

Sirene Operntheater

Wiener Festwochen

Related posts