William Baker tenoren från Tyresö

William Baker tenor från Tyresö William Baker tenor från Tyresö

Har studerat vid Birkagårdens folkhögskola,läst Kammarmusikerprogrammet på Mälardalens högskola och har en konstnärlig kandidatexamen i opera inriktning sång från Operahögskolan i Stockholm.

William Baker

På Drottningholms slottsteater har William gjort rollen som Paolino i Il matrimonio segreto av Cimarosa.
William sjöng även på Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills bröllopsfest på Drottningholms slott under samma spelperiod. Tätt följt av en säsong med Skånska Operan där han spelade Conte Almaviva i Rossinis Il barbiere di Siviglia.

2012 och 2013 gestaltade han rollen som den stekta svanen i Folkoperans succéuppsättning av Orffs Carmina Burana en roll han åter kommer att gestalta på Folkoperans nypremiär hösten 2014.

Som tenorsolist och evangelist har William framträtt på flera håll i landet och utomlands, Kungliga Operan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Ulriksdals slottsteater, Skånska Operan, Ystads Teatern, Palladium, Arenan, Musikaliska, Stockholm Early music festival och Köpenhamns operafestival är ett urval över operahus, konserthus och scener som han har sjungit på.

William har genom åren tilldelats flera stipendier och utmärkelser, särskilt kan nämnas Drottningholmsteaterns Vänner, Kungliga Musikaliska Akademien och Tyresö Kulturstipendium.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
KärleksdryckenEnsembleFolkoperan16.3.2011
Carmina BuranaSvanenFolkoperan25.11. 2012
Hemligt äktenskapPaolinoDrottningholms slottsteater26.5.2013
Barberaren i SevillaAlmavivaSkånska Operan6.7.2013
AskungenDon RamiroSkånska Operan6.7.2016

Läs mer