Wozzeck 1922 synopsis

Wozzeck 1922 synopsis Regie : WILLIAM KENTRIDGE ; CO-Regieb: Luc De Wit Bühne : Sabine Theunissen ; Kostüme : Greta Goiris ; Video Compositor & Editor : Catherine Meyburgh Licht : Urs Schönebaum ; Video Operator : Kim Gunnings
91 / 100

Wozzeck. Omkring fyra årtionden efter Büchners död sammanställde författaren och litteraturforskaren Karl Emil Franzos en spelbar version av Büchners dramautkast. Han misstydde Büchners handskrivna “y” som “z”, och därmed inleddes dramats bana som Wozzeck istället för Woyzeck. Först när Alban Berg var klar med operan fick han reda på den ursprungliga titeln och försökte korrigera misstaget, men gav snart upp det hopplösa arbetet. Wozzeck klingar hårdare än Woyzeck och motsvarar därför bättre soldatmiljön.

Wozzeck 1922 synopsis

DEN KONGELIGE OPERA

Såväl dramat som operan uppstod i kristid. Efter Napoleonkrigen saknade tusentals soldater möjligheten att förtjäna sitt levebröd. En liknande kris uppstod efter första världskriget
1.AKT
Första scenen
Wozzeck är i tjänst hos kaptenen, som ber honom att minska arbetstempot. Kaptenen är förfärad över att behöva tänka på vad han skall göra med all den tid, som Wozzeck sparar åt honom. “En god människa tar sig god tid”, säger kaptenen. Kaptenen blir förbannad för, att Wozzeck ger honom rätt i allt, vad han än säger.

Han hånar Wozzeck och anklagar honom för att vara omoralisk, på grund av att han har ett oäkta barn med Marie. Wozzeck försvarar sig med, att som Jesus säga: “Låt de små barnen komma till mig”, och inte avvisa ett barn, på grund av att det är fött utom äktenskapet. Dessutom inflikar Wozzzeck, att moral bara är för de rika och inte för en fattig man som honom.

Kaptenen, som blir förvirrad över, hur välformulerad Wozzeck är, avfärdigar honom med att be honom ännu en gång att sätta ned tempot.
Andra scenen
Wozzeck är på arbetet tillsammans med sin vän Andres. Dimman och de giftiga svamparna, som omger dem, gör Wozzeck orolig. Andres sjunger en folkvisa. Wozzeck hör ljud från avgrunden, och solens strålar, som håller på att gå ned, får honom att börja hallucinera. Han ser plötsligt hela världen stå i brand. Mörkret faller på.
Tredje scenen
Marie sjunger en sång om “fina soldater” för sin son. Hennes granne, Margaret, hör sången och anmärker att Marie är svag för män i uniform. Marie skickar bort henne och sjunger en vaggvisa för sitt barn. Wozzeck försöker beskriva de märkliga känslor och hallucinationer, har har haft. Han går, och Marie är ensam med deras son. Hon tänker på sin sons outhärdliga tillvaro.
Fjärde scenen
Wozzeck blir undersökt av läkaren, som i gengäld mot en liten summa pengar använder honom i sina bizarra försök. Läkaren ger Wozzeck en reprimand för att han inte har tillräcklig viljestyrka att hålla sin urin och utfrågar honom om han har följt den föreskrivna dieten.

Wozzeck försöker en gång till beskriva sina syner och sin oro. Läkaren anser att Wozzecks uppförande är ett utslag av sinnesförvirring, och han beslutar att göra Wozzecks mentala avvikelser föremål för ytterligare undersökningar. Han blir helt begeistrad över hur berömd han kommer att bli på grund av sina experiment.

Femte scenen

Tamburmajoren kommer rusande in och gör sig till mot Marie. Han tar henne i sina armar, och hon ger sig hän åt honom.
2. AKT

Första scenen

Marie beundrar örhängen, som tamburmajoren har gett henne. Hennes son är orolig, och hon försöker trösta honom genom att sjunga för honom. Då hon upptäcker att Wozzeck har kommit tillbaka, försöker hon gömma örhängena. Då Wozzeck frågar var hon har fått dem ifrån, säger hon att hon har hittat dem. Wozzeck säger att han aldrig har haft sådan tur att hitta två lika örhängen. Han lämnar sin lön till Marie, som han har fått av kaptenen och doktorn och går sin väg.
Andra scenen
Läkaren och kaptenen möts, och kaptenen försöker övertala doktorn att inte ha så bråttom. Läkaren anser att kaptenen ger intryck att inte ha någon lysande fysik, och han förutsäger, att kaptenen snart skall drabbas av slaganfall. Wozzeck dyker upp, och kaptenen och doktorn gör sig lustig över att Marie har en kärleksaffär med tamburmajoren.
Tredje scenen
Wozzeck konfronterar Marie med sin misstanke om att hon är honom otrogen, och han försker slå henne. Marie varnar för att slå henne och säger att det är bättre att han sticker en kniv i hennes hjärta. Wozzeck är skakad över de bilder, som Marie frammanar i hans huvud, genom att säga så till honom.
Fjärde scenen
En grupp människor anländer och dansar till musiken från en orkester. Två fulla lärlingar bryter ut i sång. Marie och tamburmajoren dansar med varandra. Wozzeck sitter för sig själv och iakttar allt som sker runt omkring honom. En av de fulla lärlingarna kastar sig ut i ett längre tal om det jordiska livets tomhet. En narr närmar sig osäkert Wozzeck och säger till honom, att hans fest stinker av blod.
Femte scenen
Wozzeck kan inte somna. Ha tycker sig fortfarande kunna höra musiken från orkester, och han ser Marie trolösa uppförande på festen för sin inre blick. Han hör röster och kan se en kniv sväva i luften framför sig. Tamburmajoren dyker upp, och han skryter med, att han har förfört Marie. Wozzeck börjar att slåss med tamburmajoren, men han förlorar kampen.
3.AKT
Första scenen
Marie läser i bibeln.
Andra scenen
Marie och Wozzeck är ensamma. De pratar stillsamt och lugnt om sitt förhållande, men Marie blir mer och mer orolig. En blodröd måne reser sig över dem. Wozzeck sticker kniven i halsen på Marie.
Tredje scenen
Wozzeck bryter ut i sång, och han närmar sig Margret på ett uppfodrande sätt. Margret ser, att han har blod på handen och armbågen. Wozzeck påstår att han har råkat skära sig själv, men hon säger, att han inte kan torka blodet från sin högerhand med hjälp av sin högra armbåge. Wozzeck konfronteras med sin brott, som han har begått.
Fjärde scenen
Wozzeck går tillbaka för att leta efter den kniv som han använde när han dödade Marie. Han hittar den och kastar den i vattnet. Den röda månen bryter genom skyarna. Han går ut i vattnet och ljuset från månen får hans kropp att se blodröd ut. Wozzeck går ännu längre ut i vattnet för att försöka att tvätta av sig blodet, men han drunknar. Doktorn och kaptenen kommer förbi och hör ljuden från någon, som drunknar, men de skyndar sig vidare.
Femte scenen
Marie son är ensam. Han hör, att de andra barnen pratar om honom, att hans mor har blivit ihjälslagen, och att hennes lik har hittats.

Översättning gjord av Mogens H Andersson

Wozzeck på Den Kongelige Opera

NORRLANDSOPERAN

1.AKT

Vi möter den menige soldaten Wozzeck, som i första scenen rakar sin kapten. Kaptenen anklagar Wozzeck för att vara omoralisk eftersom har har satt ett oäkta barn till världen. Wozzeck svarar att moral är en lyx som fattiga sällan har råd med. Senare befinner sig Wozzeck med sin soldatkollega Andres i skogen. Det visar sig att Wozzeck ser syner.

De skrämmer honom. Vi får också veta att Wozzeck, för att tjäna pengar, utsätts för medicinska experiment av en doktor. Wozzeck´s käresta Marie träffar en tamburmajor. Marie är otrogen med honom, trots att hon kanske egentligen inte vill det.

2. AKT
Wozzecck får syn på ett par örhängen som Marie har fått av tamburmajoren. Hon hävdar att hon har hittat dem. Hon anklagar sig själv när han har gått. Kaptenen och doktorn möts och talar om sjukdom. När Wozzeck passerar, antyder de för honom att Marie är otrogen. Senare konfronterar Wozzeck Marie med sina misstankar och försöker tvinga henne att erkänna, men hon vägrar.

På kvällen bjuds det till fest på värdshuset. Två gesäller underhåller gästerna. Wozzeck kommer in och ser Marie dansa med tamburmajoren. Ett fyllo, “Idioten”, säger sig känna lukten av blod. Wozzeck ser allt omknng sig täckas av en röd dimma. På natten kommer den berusade tamburrnajoren in i i soidaternas sovsal och skryter om sin förförelse av Marie. Sedan misshandlar han Wozzeck.
3.AKT
Marie, hemma som vanligt, söker tröst historien om Maria Magdalena. Senare går hon ut och går med Wozzeck. Hon anar oråd och vill skynda sig tillbaka till stan, men Wozzeck tvingar henne att sitta hos honom. Wozzeck pratar om deras förflutna och när Marie försöker fly, drar han sin kniv och mördar henne. På värdshuset, samma kväll upptäcker Maries väninna Margret en blodfläck på Wozzecks hand. Han påstår att han skurit sig, men kroggästerna anar sanningen och Wozzeck rusar iväg.

Wozzeck letar upp mordvapnet och kastar ut det i dammen. Sedan vadar han själv ner i vattnet. Doktorn och kaptenen passerar platsen och hör hur han drunknar. Kvar finns nu bara Wozzecks och Maries son. Någon berättar för honom att hans mamma är död, men han förstår inte vad de menar.

Wozzeck på NO! - operaresor med SJ

Wozzeck på NO! – operaresor med SJ

KUNGLIGA OPERAN

1.AKT
Scen 1. Kaptenens rum
Wozzeck rakar kaptenen. Tålmodigt står han ut med dennes prat om väder och moral. Men när kaptenen förebrår honom att det är omoraliskt att ha ett utomäktenskapligt barn, brusar han upp. Moral kan bara den unna sig som har pengar. “Vi arma människor…”
Scen 2. Heden
I skymningen skär Wozzeck och hans kamrat Andres käppar till majoren. Wozzeck känner sig plötsligt hotad av apokalyptiska visioner. Han tycker att den nedåtgående solen liknar en röd eldkula, som sätter hela jorden i brand.
Scen 3. Maries kammare
Marie och hennes lille pojke betraktar en militärorkester som passerar förbi. Tamburmajoren imponerar särskilt på henne. Grannen Margret plågar henne med sina insinuanta kommentarer. Ensam med sonen känner sig Marie djupt sårad. Hon sjunger honom till sömns. Wozzeck kommer förbi på väg till kasernen. Hallucinationerna från heden har fått honom helt ur balans. Han tror att han är någonting stort på spåren. Utan att bry sig om barnet, skyndar han vidare. Marie flyr ut ur huset.
Scen 4. Doktorns studerkammare
Doktorn använder Wozzeck för tvivelaktiga experiment, som han tror ska ge honom världsrykte. Wozzeck får därför endast livnära sig på bönor och fårkött. För några småmynt agerar han försökskanin. Men hans sinne blir alltmer förvirrat. Hans vision om den brinnande världen, om svampar på golvet, rösterna som talar till honom, gör doktorn begeistrad: “En underbar fix ide! Wozzeck, han kan hamna på dårhus
Scen 5. Gatan vid Maries hus
Marie irriterar sig på Wozzecks underliga beteende och känner sig allt mer attraherad av tamburmajorens uppvaktning. Hon ger sig åt honom.
2. AKT
Scen 6. Maries kammare
Marie har fått örhängen av tamburmajoren. Hon beundrar sig själv i spegeln. Wozzeck överraskar henne och hon säger att hon hittat smyckena. Kärleksfullt betraktar Wozzeck barnet, som han inte kan erbjuda annat än fattigdom. Innan han åter ger sig av ger han Marie sin sold och det han tjänat extra. Hon plågas av sitt dåliga samvete.
Scen 7. En gata
Kaptenen möter doktorn. Denne ser i honom ett “intressant fall”. Han förutspår kaptenen en förfärlig sjukdom och ger honom dödsångest genom sin diagnos. Deras uppmärksamhet bryts av Wozzeck, som går på andra sidan gatan. De låter honom förstå, att Marie bedragit honom med tamburmajoren.
Scen 8. Grinden utanför Maries dörr
Utom sig beskyller Wozzeck Marie för otrohet. När han tar tag i henne skriker hon: “Hellre ett knivblad i mitt bröst än en hand på mig!”
Scen 9. Värdshusträdgården
Ett par druckna gesäller prisar brännvinet som det enda botemedlet för sorgen och världens elände. Bland de dansande finns Marie och tamburmajoren. Med kval betraktar Wozzeck paret. Andres tror att han är berusad. Idioten närmar sig Wozzeck: “Det luktar blod”!
Scen 10. Vaktrummet i kasernen
Wozzeck plågas av mardrömmar: Det är de dansande som plågar honom och en kniv som frestar honom. Berusad raglar tamburmajoren in i rummet och skryter över kvinnan han erövrat. Wozzeck visslar ointresserat. Rasande angriper tamburmajoren honom och slår ner honom.
3.AKT
Scen 11. Maries kammare
Marie söker tröst i Bibeln. Hon läser liknelsen om äktenskapsbryterskan som fick förlåtelse av Jesus. För sin son berättar hon den sorgliga historien om barnet som varken hade far eller mor, ja, som inte hade någon människa i hela världen… Wozzeck har inte synts till på två dagar. Måtte Gud förbarma sig också över henne!
Scen 12. En skogstig till tjärnen
Marie följer med Wozzeck in i skogen till en tjärn. Han darrar, hon försöker lugna honom. Efter en kort kamp dödar han henne – det käraste han någonsin haft.
Scen 13. Utvärdshuset
Som en jagad kastar sig Wozzeck i armarna på den berusade Margret. Hon upptäcker blodet på hans hand. Han känner sig hotad från alla håll, rusar iväg.
Scen 14. Skogsvägen till tjärnen
Vid brottsplatsen letar Wozzeck efter kniven som kan förråda honom. Då stöter han på Maries lik där blodet har tecknat ett band runt hennes hals. Till slut hittar han kniven och kastar den i tjärnen. Han försöker tvätta bort blodet från händerna och går allt djupare ut i vattnet tills han drunknar. Doktorn och kaptenen tycker sig höra stönandet från en döende när de passerar och smyger snabbt därifrån.
Scen 15. En gata
Barnen ropar till Maries pojke som leker på gatan: “Du, din mamma är död”. På sin käpphäst rider den lille iväg. Idioten hittar Maries Bibel. Han kan inte läsa den.

Wozzeck synopsis

Wozzeck at Royal Opera Stockholm – synopsis

METROPOLITAN OPERA

AKT I
Soldaten Wozzeck rakar kaptenen, som tycker att Wozzeck har lite för bråttom. Kaptenen säger att Wozzeck visserligen är en god man, men tycker att denne saknar moral för att han har en oäkting. Wozzeck kontrar med att dygden är en lyx som bara de rika kan kosta på sig.

Lite senare är Wozzeck och hans kamrat Andres ute för att samla in ved. Wozzeck ser hemska syner. Han hör konstiga ljud och tycker sig se solnedgången sätta eld på hela jorden. Sedan blir allt tyst och stilla.

Wozzecks sambo Marie tittar på en militärmarsch utanför fönstret och trånar efter den stilige tamburmajoren. Grannfrun Margret retar henne och det slutar med ett rejält gräl.

När Marie blir ensam med sin lille son sjunger hon en vaggvisa. Wozzeck kommer hem och berättar om sina syner. För honom är det ett illavarslande omen. Marie försöker lugna honom, men han störtar iväg till kasernen utan att så mycket som kasta en blick på sin son. Marie är rädd för att Wozzeck håller på att bli tokig och springer ut. Sonen blir ensam kvar.

Wozzeck går till doktorn, som betalar honom för att delta i ett medicinskt experiment.  Doktorn är uppfylld av sin egen förträfflighet och frågar om Wozzeck hållit sig till den ordinerade dieten. Wozzeck berättar om sina syner, och även om han viftar bort dem är doktorn förtjust över utvecklingen.

På gatan hamnar Marie i samspråk med tamburmajoren. Först avvisar hon hans närmanden, men sedan ger hon efter och bjuder in honom.
AKT II
Marie beundrar örhängena hon fått av tamburmajoren. När Wozzeck kommer hem försöker hon först dölja dem, men säger sedan att hon hittat dem på gatan. Wozzeck anar oråd, men ger henne sin lön och går igen. Marie drabbas då av samvetskval.

Kaptenen och doktorn stöter på varandra på gatan och pratar om sjukdomar och döden. Kaptenen vill desperat byta samtalsämne och hugger därför tag i Wozzeck när denne går förbi. De fina herrarna antyder att Marie är otrogen. Wozzeck ber dem sluta förstöra det enda fina i hans liv och rusar chockerad hem.

Wozzeck konfronterar Marie med sina misstankar och försöker tvinga henne att erkänna. Han höjer handen för att slå henne, men hon utbrister trotsigt att han hellre får sticka kniven i henne än bära hand på henne.

Senare på kvällen underhåller två gesäller kroggästerna med en visa. Wozzeck kommer till krogen och ser Marie dansa med tamburmajoren.  En idiot kommer fram till den

Wozzeck och säger att det luktar blod. Wozzeck får då en vision av människor som valsar täckta med blod.

På logementet har Wozzeck svårt att sova. Han plågas av händelserna på krogen. In kommer tamburmajoren. Han är stupfull och pratar vitt och brett om sin erövring. De bägge rivalerna slåss och Wozzeck förlorar.
AKT III
Marie sitter ensam med sitt barn och läser i Bibeln. Först om äktenskapsbryterskan som fick syndernas förlåtelse och sedan om Maria Magdalena. Hon ber Gud om nåd.

Någon dag senare promenerar Marie och Wozzeck runt en skogstjärn. Marie har bråttom tillbaka till stan, men Wozzeck ber henne sitta med honom en stund. Han kysser henne och kommer sedan med antydningar om hennes otrohet. När hon försöker fly drar han fram en kniv och dödar henne.

Wozzeck super sedan till på krogen och skrålar och dansar med Margret. När hon frågar varför Wozzeck har blod på handen har han svårt att komma på en trovärdig förklaring och flyr.

Wozzeck springer till tjärnen för att leta reda på kniven och kasta den i vattnet. Han inbillar sig att månen skvallrar om mordet och vadar längre ut i vattnet för att gömma kniven på ett säkrare ställe och tvätta blodet av händerna.  Doktorn och kaptenen går förbi lagom för att höra honom drunkna.

Morgonen efter leker barnen på gatan. Grannbarnen berättar för Maries son att hans mor har dött. Han är dock för liten för att förstå och fortsätter att sjunga och leka.

Alban Bergs Wozzeck operabio med Peter Mattei

UPPHOVSPERSONER

Musik: Alban Berg Text: Berg efter Georg Büchners pjäs Woyzeck

Libretto

LÄS MER