Wozzeck Metropolitan Opera synopsis 2019

Wozzeck Metropolitan Opera synopsis 2019 Regie : WILLIAM KENTRIDGE ; CO-Regieb: Luc De Wit Bühne : Sabine Theunissen ; Kostüme : Greta Goiris ; Video Compositor & Editor : Catherine Meyburgh Licht : Urs Schönebaum ; Video Operator : Kim Gunnings

Den 27 augusti 1824 avrättades den 44-årige frisören Johann Christian Woyzeck offentligt i Leipzig. Tre år tidigare hade han dödat sin livskamrat. Men det rådde tvivel om huruvida han verkligen var tillräknelig. Wozzeck Metropolitan Opera synopsis 2019

I vetenskapliga kretsar ledde detta till en lidelsefull och intensiv debatt som kom att vara i flera år. Woyzeck var död sedan länge när den unge läkaren och författaren Georg Büchner uppmärksammade det bakom-liggande händelseförloppet. Han påbörjade ett drama om “den oskyldige mördaren” men dog under arbetets gång av tyfus, endast 24 år gammal.

AKT I

Soldaten Wozzeck rakar kaptenen, som tycker att Wozzeck har lite för bråttom. Kaptenen säger att Wozzeck visserligen är en god man, men tycker att denne saknar moral för att han har en oäkting. Wozzeck kontrar med att dygden är en lyx som bara de rika kan kosta på sig.

Lite senare är Wozzeck och hans kamrat Andres ute för att samla in ved. Wozzeck ser hemska syner. Han hör konstiga ljud och tycker sig se solnedgången sätta eld på hela jorden. Sedan blir allt tyst och stilla.

Wozzecks sambo Marie tittar på en militärmarsch utanför fönstret och trånar efter den stilige tamburmajoren. Grannfrun Margret retar henne och det slutar med ett rejält gräl.

När Marie blir ensam med sin lille son sjunger hon en vaggvisa. Wozzeck kommer hem och berättar om sina syner. För honom är det ett illavarslande omen. Marie försöker lugna honom, men han störtar iväg till kasernen utan att så mycket som kasta en blick på sin son. Marie är rädd för att Wozzeck håller på att bli tokig och springer ut. Sonen blir ensam kvar.

Wozzeck går till doktorn, som betalar honom för att delta i ett medicinskt experiment.  Doktorn är uppfylld av sin egen förträfflighet och frågar om Wozzeck hållit sig till den ordinerade dieten. Wozzeck berättar om sina syner, och även om han viftar bort dem är doktorn förtjust över utvecklingen.

På gatan hamnar Marie i samspråk med tamburmajoren. Först avvisar hon hans närmanden, men sedan ger hon efter och bjuder in honom.

AKT II

Marie beundrar örhängena hon fått av tamburmajoren. När Wozzeck kommer hem försöker hon först dölja dem, men säger sedan att hon hittat dem på gatan. Wozzeck anar oråd, men ger henne sin lön och går igen. Marie drabbas då av samvetskval.

Kaptenen och doktorn stöter på varandra på gatan och pratar om sjukdomar och döden. Kaptenen vill desperat byta samtalsämne och hugger därför tag i Wozzeck när denne går förbi. De fina herrarna antyder att Marie är otrogen. Wozzeck ber dem sluta förstöra det enda fina i hans liv och rusar chockerad hem.

Wozzeck konfronterar Marie med sina misstankar och försöker tvinga henne att erkänna. Han höjer handen för att slå henne, men hon utbrister trotsigt att han hellre får sticka kniven i henne än bära hand på henne.

Senare på kvällen underhåller två gesäller kroggästerna med en visa. Wozzeck kommer till krogen och ser Marie dansa med tamburmajoren.  En idiot kommer fram till den

Wozzeck och säger att det luktar blod. Wozzeck får då en vision av människor som valsar täckta med blod.

På logementet har Wozzeck svårt att sova. Han plågas av händelserna på krogen. In kommer tamburmajoren. Han är stupfull och pratar vitt och brett om sin erövring. De bägge rivalerna slåss och Wozzeck förlorar.

AKT III

Marie sitter ensam med sitt barn och läser i Bibeln. Först om äktenskapsbryterskan som fick syndernas förlåtelse och sedan om Maria Magdalena. Hon ber Gud om nåd.

Någon dag senare promenerar Marie och Wozzeck runt en skogstjärn. Marie har bråttom tillbaka till stan, men Wozzeck ber henne sitta med honom en stund. Han kysser henne och kommer sedan med antydningar om hennes otrohet. När hon försöker fly drar han fram en kniv och dödar henne.

Wozzeck super sedan till på krogen och skrålar och dansar med Margret. När hon frågar varför Wozzeck har blod på handen har han svårt att komma på en trovärdig förklaring och flyr.

Wozzeck springer till tjärnen för att leta reda på kniven och kasta den i vattnet. Han inbillar sig att månen skvallrar om mordet och vadar längre ut i vattnet för att gömma kniven på ett säkrare ställe och tvätta blodet av händerna.  Doktorn och kaptenen går förbi lagom för att höra honom drunkna.

Morgonen efter leker barnen på gatan. Grannbarnen berättar för Maries son att hans mor har dött. Han är dock för liten för att förstå och fortsätter att sjunga och leka.

Om upphovspersoner

Musik: Alban Berg
Libretto: bygger på Georg Büchners ofullbordade drama Woyzeck från 1836.

Läs mer