Wozzeck på DKT Operaen

wozzeck2001

Wozzeck på DKT Operaen

I förra veckan var jag iväg och såg Wozzeck på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Det var verkligen en helt annan upplevelse än jag är van vid. Faktum är att föreställningen berörde mig mycket djupt och fortfarande efter en vecka gör detta.

Musiken är visserligen inte helt lätttillgänglig, men efter att ha lyssnat dagligen på en liveinspelning från Deutsche Staatsoper under Daniel Barenboims ledning så känns det som musiken fastnar successivt.

Handlingen i operan är en fruktansvärd beskrivning om den lilla människans situation i en märklig värld. Den sjöngs och spelas av John Lundgren på ett alldeles ypperligt sätt, ja detta är nog en av hans bästa rollprestationer. Samtidigt är det ju lätt att se att detta är en roll som han förmodligen kan utveckla ännu mer. Det skulle vara spännande att få möjlighet att se sista föreställningen också.

Även övriga gör en mycket bra prestation, ingen nämnd och ingen glömd, men det var nästan bara svenska stjärnor på scenen denna kväll.

Ett särskilt hedersomnämnande går till Det Kongelige Kapel, under ledning av dirigenten Michael Boder.

För en gångs skull tyckte jag också mycket om scenografin, även om den var både kal, steril och kanske rent av klinisk.

Med lite distans till föreställningen, som fortfarande idag när detta skrivs, berör mig djupt och starkt, så det är kanske deras sons öde som gör att föreställningen fortfarande har den inverkan på mig?

Det är klart att opera skall beröra, men samtidigt kan jag konstatera att så inte alltid är fallet.

Till sist vill jag uppmana er alla att ta chansen och gå och se, vad många anser vara 1900-talets främsta verk, Alban Bergs Wozzeck, och det är inte fråga om du har tid utan du får se till att skapa tid.

Du kan läsa mer om synopsis/handling här

Related posts

Kommentera