Wozzeck på NorrlandsOperan – synopsis

Wozzeck på NorrlandsOperan - synopsis

Wozzeck på NorrlandsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Alban Berg|Text: Berg efter Georg Büchners pjäs Woyzeck

Libretto

Här har du en länk till librettos till Wozzeck på tyska

Premiär

Uruppförande: Berlin Staatsoper 14 december 1925. Svensk premiär: Stockholm, Operan 4 april 1957.Sett föreställningen : 1.10.2011 NorrlandsOperan!

1.AKT

Vi möter den menige soldaten Wozzeck, som i första scenen rakar sin kapten. Kaptenen anklagar Wozzeck för att vara omoralisk eftersom har har satt ett oäkta barn till världen. Wozzeck svarar att moral är en lyx som fattiga sällan har råd med. Senare befinner sig Wozzeck med sin soldatkollega Andres i skogen. Det visar sig att Wozzeck ser syner.De skrämmer honom. Vi får också veta att Wozzeck, för att tjäna pengar, utsätts för medicinska experiment av en doktor. Wozzeck´s käresta Marie träffar en tamburmajor. Marie är otrogen med honom, trots att hon kanske egentligen inte vill det.

2. AKT

Wozzecck får syn på ett par örhängen som Marie har fått av tamburmajoren. Hon hävdar att hon har hittat dem. Hon anklagar sig själv när han har gått. Kaptenen och doktorn möts och talar om sjukdom. När Wozzeck passerar, antyder de för honom att Marie är otrogen. Senare konfronterar Wozzeck Marie med sina misstankar och försöker tvinga henne att erkänna, men hon vägrar. På kvällen bjuds det till fest på värdshuset. Två gesäller underhåller gästerna. Wozzeck kommer in och ser Marie dansa med tamburmajoren. Ett fyllo, “Idioten”, säger sig känna lukten av blod. Wozzeck ser allt omknng sig täckas av en röd dimma. På natten kommer den berusade tamburrnajoren in i i soidaternas sovsal och skryter om sin förförelse av Marie. Sedan misshandlar han Wozzeck.

3.AKT

Marie, hemma som vanligt, söker tröst historien om Maria Magdalena. Senare går hon ut och går med Wozzeck. Hon anar oråd och vill skynda sig tillbaka till stan, men Wozzeck tvingar henne att sitta hos honom. Wozzeck pratar om deras förflutna och när Marie försöker fly, drar han sin kniv och mördar henne. På värdshuset, samma kväll upptäcker Maries väninna Margret en blodfläck på Wozzecks hand. Han påstår att han skurit sig, men kroggästerna anar sanningen och Wozzeck rusar iväg.

Wozzeck letar upp mordvapnet och kastar ut det i dammen. Sedan vadar han själv ner i vattnet. Doktorn och kaptenen passerar platsen och hör hur han drunknar. Kvar finns nu bara Wozzecks och Maries son. Någon berättar för honom att hans mamma är död, men han förstår inte vad de menar.

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

Related posts