Xerxes på Kungliga Operan – en klar succè

Xerxes på Kungliga Operan - en klar succè
Xerxes på Kungliga Operan – en klar succè

Xerxes på Kungliga Operan – en klar succè

Sett föreställningen 13.10.2009 på Kungliga Operan i Stockholm

Musik: Georg Friedrich Händel|Text: Anonym efter Silvio Stampiglia och Nicolo Minato|

I lördags var det en mycket bråd dag. Hur skulle jag tillbringa kvällen, med tre olika intressanta val: Premiären på Tosca på en biograf nära dig? Premiären av baletten Silk på Malmö- Opera och musikteater? Eller följa direktsändningen från Kungliga Operan:s premiär av Georg Friedrich Händels Xerxes?

Ett beslut måste fattas och valet föll på premiären av Xerxes. Det var alltså bara att koppla upp datorn och sätta på sig hörlurarna och börja lyssna!
Det blev en fantastisk upplevelse! Från första till sista takten!

I går kväll var det sedan dags att se föreställningen live. Efter att ha varit först om att klappa in dirigenter, började njutningen direkt,med en helt fantastisk uvertur, nästan direkt följd av operans örhänge Ombra mai fu eller Händels Largo som den också kallas. Katarina Karneus sjöng den med en alldeles utsökt bravur.

Sedan fortsatte operan med det ena bravurnumret efter varandra, men det är helt omöjligt att välja ut en segrare utan alla damerna var fantastiska och en av dem t o m lite rolig, men skönsången dominerade. Min gode operavän J som också var med tyckte att Matilda Paulsson särskilt utmärkte sig och det kan jag ju inte protestera mot. Hon går från klarhet till klarhet. Utmärkta var också Malin Byström, Ailish Tynan och Katarina Leoson.

På herrsidan medverkade Mark Stone och Lars Arvidson och den förstnämnde isade att han kunde lite svenska också och en del andra språk för den delen. Alltså fem damer och två basröster gjorde gårdagens föreställning till mycket fin upplevelse.

Första delen som varade en och en halvtimme tog inte så lång tid att avverka. Det är väl ett tecken så gott som något om att det var en verklig fin upplevelse som publiken fick sig till livs igår kväll.

Efter paus varade föreställningen ytterligare en dryg timme och även här blev det e fin fortsättning, även om jag nog tyckte at det blev väl många scenförändringar. I andra delen medverkade också den utmärkta kören och det var roligt att både se och höra dem i aktion.

En stor eloge vill jag också ge till Kungliga Hovkapellet under ledning av den dynamiske dirigenten Andreas Stoehr.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det var en fullödig kväll på operan precis som det ju ska vara när det är dags. Missa inte tillfället att se föreställningen för det dröjer kanske 24 år till nästa tillfälle.

Läs mer om handlingen här

Produktionsteam:
Dirigent: Andreas Stoehr
Scenografi och kostym: Robert Innes Hopkins
Ljus: Linus Fellbom
Regi: Daniel Slater

Medverkande:

Xerxes: Karolina Karnéus

Arsamenes: Matilda Paulsson

Amastris: Katarina Leoson

Romilda: Malin Byström

Atalanta: Ailish Tynan

Ariodates: Lars Arvidson

Elviro: Mnerk Stob
Kungliga Hovkapellet

Kungliga Operans Kör

Related posts

Kommentera