YstadOperans 35-års jubileum på Ystad Teater

rossinigubben

YstadOperans 35-års jubileum på Ystad Teater

YstadOperan 35-års Jubileum premiär 15 juli 2013

I år firar YstadOperan sitt 35-års Jubileum och det gör man med hjälp av musik av Gioacchino Rossini med titeln En mindre Högtidlig mässa.

Musiken består i huvudsak av musik från Petit Messe Solennelle och Stabat Mater och det är musik som är helt obekant för mig och inte heller musik som jag direkt skulle kunna relatera till Rossini. Jo med musiken till Resan till Reims, men eftersom sångarna sjöng på svenska så hjälpte det mig inte särskilt mycket.

Vanligtvis brukar jag se till att jag är förberedd inför en premiär men eftersom jag inte var klar över vilka operaverk som hade valts så var det ju inte möjligt.

På grund av ett envist signalfel på Malmö C anlände jag med andan i halsen endast någon minut före ridån gick upp. Detta innebar ju också att jag inte fick en chans att bläddra genom programmet innan föreställningen kom igång.

Det var först på hemresan tillbaka till Malmö som polletten började trilla ned, men givetvis förstod jag referenserna både till Resan till Reims och Mozart´s Cosi fan tutte.

För ordningens skull är det kanske på plats att påpeka att jag faktiskt inte har sett särskilt många uppsättningar i Ystad så därför är det ingen idé att söka efter referenser i minnet, som de flesta recensenter i övrigt kan göra.

När jag rätt snart förstod att jag inte på ort och ställe skulle kunna hitta den röda tråden i föreställningen ägnade jag mig helt och fullt åt att lyssna på kör,  solister och det fantastiska ackompanjemanget.

Det lät mycket bra om både kör-  och solistinsatser och jag kan nog direkt konstatera att herrarna Glenn Kjellberg och Johan Rydh var i sitt esse och så bra som Glenn Kjellberg var i går kväll har jag inte tidigare upplevt honom, vilket ju självfallet inte skall uppfattas som att han har varit dålig vid tidigare tillfällen.

Johan Rydh imponerade också, men han har jag inte upplevt så många gånger men bra var han precis som senast jag upplevde honom på Wermland Opera.

Damerna, Paulina Pfeiffer och Ann-Kristin Jones imponerade, men det är jag ju van vi och hade inte förväntat mig något annat. Den hemliga gästen som var utlovad i programmet visade sig vara Lena Nordin som för övrigt kom på scen direkt från underjorden. Det uppfattade jag som ett mycket uppskattat inslag vilken även en hel del av publiken gjorde, särskilt på balkongerna.

För det musikaliska svarade två musiker nämligen Majsan Dahling på piano och Jonas Dominique som alltså var både dirigent kontrabasist och synthmästare.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det blev en trevlig kväll även om jag hade förväntat mig en annan typ av rossinsk musik. Det återstår ytterligare fyra föreställningar i morgon kväll och med sista föreställning söndag 21 juli.

ystadoperanlogo

 

Produktionsteam

Libretto och regi: Richard Bark

Dirigent: Jonas Dominique

Vid pianot: Majsan Dahling

Scenbild: Carl Ludwig Grabow (1894)

Scenografi och ljus: Richard Bark och Thomas Jönsson

Mask: Gun Dahlskog

Medverkande

Paulina Pfeiffer – sopran

Ann-Kristin Jones – mezzon

Glenn Kjellberg – tenoren

Johan Rydh – barytonen

Lena Nordin -hemlig gäst

YstadOperans kör

 

Andra recensioner

Carlhåkan Larsén i Sydsvenskan

Erik Wallrup i SvD

Lars-Erik Larsson i Skånska Dagbladet

Related posts