Zemire och Azor på Tensta träff – synopsis

Zemire och Azor på Tensta träff – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: André Grétry, i fri bearbetning av Karl-Johan Ankarblom.Text: Sophie Helsing, fritt efter Jean-Francois Marmontel

Libretto

Här kan du hämta librettot till Zemire och Azor på franska

Premiär

Urpremiär på Tenstaträff, Stockholm den 26 maj 2011.Sett föreställningen: 26.5.2011 Kungliga Operan i Stockholm

Ett stormigt hav.

Den handelsresande Sander hamnar under en av sina resor i en fruktansvärd storm. Mitt ute på havet sjunker hans skepp. Bara Sander och unge sjömatrosen Ali klarar sig och spolas i land på en ö. Där omringas de av märkliga djur, som serverar dem mat och dryck. Ali är väldigt rädd, men äter till slut och somnar utmattad. Sander ser sig omkring, i den vildvuxna trädgården växer rosor, och då minns Sander sitt löfte att ta med en blomma hem till dottern Zémire. Precis när han plockar rosen dyker ett rasande odjur upp. Odjuret lotar honom till döden, eftersom han tagit sig frihet att stjäla blommor. När Sander förklarar varför han plockat rosen ger odjuret honom ett villkor: han ska få träffa sin familj igen men inom tre dagar måste antingen Sander eller dottern Zémire komma tillbaka och ta straffet.

Sanders gård.

De återvändande möts av familj och vänner. Sander och Ali berättar om stormen och det förlorade skeppet. Sander överlämnar rosen till Zémire, men hon ser att hennes kära pappa döljer något. Ali har lovat att inte berätta om vad som hänt på ön, men Zémire tvingar ur honom allting. När hon får reda på sanningen besluar hon sig för att själv resa iväg och rädda sin pappa. Hon packar och vertalar Ali att visa vägen till odjurets ö. På natten smiter de iväg.

Den förtrollade ön.

Zémire blir ensam på ön. Hon upptäcker rosorna som liknar blomman hon fick och hon träffar de mystiska små djuren. Azor smyger på henne och känslor han inte visste fanns väcks inom honom. Men när han närmar sig Zémire blir hon förskräckt av hans utseende. Azor ber henne lyssna på honom och berättar om sin ensamhet. Zémire blir rörd av hans ord och nyfiken på vem som döljer sig under den otäcka ytan. De närmar sig varandra och förälskar sig. Tiden går och plötsligt kommer Zémire att tänka på sin familj. I Azors magiska spegel ser hon hur de gråter och saknar henne. Hon måste återvända för att berätta om hur lycklig hon är. Azor vill hålla henne kvar, men hans känslor för Zémire gör att han inte längre kan tvinga och hota. I stället lånar han henne sin molnvagn så hon kan resa till sin familj. Zémire lovar att återvända innan dagen är slut. Men när solen går ner är hon inte där och Azor tappar allt mod. Hennes svek gör att han vill dö.

Sanders gård.

Zémires familj blir överlyckliga av att se henne igen. Hon berättar om Azor som är hennes vän och hur bra hon haft det. Zémires pappa kan inte förstå att hans dotter och Azor älskar varandra. “rots Zémires alla försök att förklara förbjuder Sander henne från att återvända till ön. Men Zémire trotsar sin pappa och reser ändå.

Den förtrollande ön.

Tillbaka på ön kan hon först inte hitta Azor. Hon ropar, men får bara ett eko till svar. Rosorna ligger på marken och hon blir rädd. Azor dyker upp och han är förändrad. Förbannelsen som gjorde honom till ett odjur har gett vika. Kärleken har segrat och alla vill vara med och fira. Djuren på ön visar sig vara barn när förtrollningen släppt. Slutet gott, allting gott.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts