Zorba 1968 synopsis

Zorba 1968 synopsis

Engelsmannen Basil  kommer till Kreta för att ta ett arv i besittning. Han möter Zorba, som visar honom konsten att njuta av livet. Senare möter Basil den vackra änkan .

Zorba 1968 synopsis

Musik:John Kander.Text: Fred Ebb, efter Nikos Kazantzakis roman Spela för mig, Zorba

Premiär på Imperial Theatre i New York den 16 november 1968.

Akt I

Några kvinnor samlas och börjar tala om livet. En kvinna börjat berätta historien om Zorba.

Niko är på väg till Kreta där han har ärvt en nedlagd gruva som han ämnar starta igen. I en vänthall i Pireus hamn träffar han Zorba. Innan Niko vet ordet av har Zorba övertalat honom honom att ta med till Kreta som “gruv-expert”.

Niko och Zorba anländer till Kreta och träffar byns män. Av Miniko, en cp-skada ung man, får de tips om att de kan i “den franska kvinnans hus” uppe på berget. Den franska kvinnan visar sig vara Hortense, en tjusig men bedagad kvinna som aldrig har varit gift, men älskats av många män. Hon bekänner för Zorba att hennes högsta önskan är att gifta sig innan hon dör. Zorba säger “kanske” och följer henne in i sovrummet.

Männen är samlade vid gruvan för att söka arbete, men det finns inte jobb till alla och några blir besvikna. Zorba och Niko konstaterar att gruvan är i dåligt skick och att Zorba måste åka till Chania för att skaffa utrustning. En vacker änka kommer med mat till Mimiko, som inte har någon släkting i byn. Alla männnen, särskilt Mavrodanis son Pavli. är attraherade av den oåtkomliga änkan. De hånar henne och Mimiko. Niko stoppar dem.

Nico och änkan träffas i byn men vågar inte riktigt närma sig varandra. Samtidigt varnar Mavrodani sin son för änkan och påstår att hon står i förbund med djävulen.

Nästa dag tar Hortense farväl a Zorba som ska åka till Chania. Hon säger att hon vill ha en ring av honom när han kommer tillbaka.

Niko har fått ett brev från Chania där Zorba skriver att han har gjort av med Nikos pengar på glädjeflickor. Till Hortense säger han att Zorba ska ha med en present när han kommer. Hon är säker på att det är en ring och att de ska gifta sig.

Niko ger efter för sin längtan och går till änkans hus. Han blir insläppt. Pavli som har suttit gömd utanför huset ser dem och rusar iväg, galen av svartsjuka och sorg.

Akt II

Zorba återvänder till byn. Niko är arg och besviken på honom och berättar att Hortense väntar sig ring och bröllop. Zorba går med på att förlova sig. Under bar himmel, med Niko som vittne och Gud som präst, “gifter” sig Zorba och Hortense. I Hortense fantasi blir det till ett bröllop med fest och dans.

Bröllopsfesten avbryts när några av byns män kommer bärande på Pavli som har dränkt sig. Man anklagar änkan för att ha drivit honom till självmord.

Pavlis mor försöker prata med Mavrodani om sin sorg, men han vägrar att tala om det. Niko är berusad och funderar över hur han ska leva sitt liv. Zorba försöker lära honom om kärleken.

Niko och änkan försöker ge uttryck för sina känslor för varandra.

På söndagen samlas byborna till gudstjänst. När änkan anländer får Mavrodanis bror Manolakas tag i henne och dödar henne. Familjens heder är återupprättad. Niko är chockad och blir helt bestört när Zorba börjar dansa. Zorba förklarar att det är hans sätt att uttrycka känslor, även sorg.

Byborna har samlats för att öppna gruvan. Prästen välsignar gruvan och den första sprängladdningen apteras. När den exploderat rasar hela gruvan ihop och man konstaterar att den inte går att använda. Byborna går bedrövade därifrån. Mimiko kommer springande och meddelar att Hortense är mycket sjuk och vill att Zorba ska komma.

Hortense ligger döende i sin säng. Byns kvinnor har samlats, beredda att ta hennes saker. Hortense dör lycklig i Zorbas armar. Kvinnorna kastar sig över hennes ägodelar och tömmer huset på ett ögonblick.

Niko och Zorba möts på byvägen. De har ingenting som binder dem till Kreta och ska ge sig iväg åt varsitt håll. Innan de skiljs åt ber Niko Zorba lära honom dansa. De dansar tillsammans och tar sedan ett varmt farväl.Änkan är död, Hortense är död, gruvan är död. Hur ska livet kunna gå vidare?

UPPHOVSPERSONER

Musik: John Kander|Sångtexter: Fred Ebb

Musical numbers 

Roller och sångare

Roller Sångare
Zorba Sven-Åke Gustavsson
Niko Christopher Wollter
Hortense Marianne Mörck
Änkan Anna-Maria Hallgarn
Spelledaren Petra Nielsen
Mimiko Per Lasson
Pireus
Giorgios Andreas Eldeen
Kostadis Karim Carlsson
Thanis, dansande turk Dimo Giovanoglou
Byn på Kreta
Fader Zacharias Kåre Sigurdson
Mavrodani Kenneth Milldoff
Pavli Peter Öberg
Pavlis mor Suzanne Flink
Manolakas Joachim Bergström
Antroulios David Lundqvist
Anagnostis Samuel Jarrick
Kontomanolios Johan Wikström
Konstandi Dimo Giovanoglou
Loukas Andreas Eldeen
Kyriakos Karim Carlsson
Fivos Pablo Fernandez
Panayotis Pete Russell

Mer att läsa