The Fairy Queen Den Kongelige Opera 2016

The Fairy Queen The Fairy Queen på Gamle Scene - som Lundaspex - The Fairy Queen - ensemblebild Den Kongelige Opera 2016
85 / 100

The Fairy Queen: I går kväll var jag på  säsongsöppningen på Gamle Scene och upplevde Henry Purcells The Fairy Queen. Tyvärr missade jag introduktionen till kvällens premiär på grund av att Skånetrafiken inte hade en av sina bästa dagar.

The Fairy Queen Den Kongelige Opera 2016

Försenad buss

Först kom min buss med en försening på nästan 25 minuter vilket gjorde att jag missade det inplanerade tåget. 18.13-tåget hade getts en ny beräknad avgångstid och avgick slutligen 20 minuter senare.

Missad introduktion

Vid ankomsten till Gamle Scene vid Kongens Nytorv hade introduktionen avslutats en kvart tidigare. Det är svårt att veta om jag egentligen förlorade särskilt mycket på den missade introduktionen, men jag tycker det är viktigt speciellt när det gäller ett verk som jag aldrig tidigare har upplevt. Förmodligen hade jag varit bättre förberedd på vad som skulle komma och kanske förstått handlingen bättre.

ingen opera

The Fairy Queen är egentligen inte en opera även om verket kräver goda sångare och en orkester som är specialist på barockmusik. Båda dessa kriterier var uppfyllda i  rikligt mått.

Lundaspex?

När föreställningen småningom kom i gång hade jag svårt att förstå var jag hade hamnat, men mina tankar gick direkt till det årliga Lundaspexet, som jag visserligen inte har upplevt på många år men det var min spontana reaktion och tanke.

Shakespeare

Verket bygger ju på Shakespeares En midsommarnattsdröm och introducerades av en skådespelare, Ole Lemmeke, på danska, vilket inte gjorde det särskilt lättare att förstå handlingen även om jag brukar hänga med när danska talas.

Musikaliskt och vokalt

Musikaliskt och vokalt var det en formidabel upplevelse och även om jag inte älskar barockmusik så är det svårt att inte hänga med i den musikaliska entusiasmen som Concerto Copenhagen representerar under ledning av sin dynamiske dirigent  Lars Ulrik Mortensen.

Vokalt var det en särskilt fin och utmärkt upplevelse där framförallt Maria Keohane imponerar som älvdrottningen och Sine Bundgaard var inte långt efter i sina olika partier!

Medverkande herrar bestod av ett halvt dussin varav tre engelska, två svenska och en dansk sångare. Det sjöngs överlag mycket bra och särskilt imponerades jag av basen Henning von Schulman och  countertenoren Daniel Carlsson, men också övriga herrar svarade för utmärkta prestationer. Det var dock ingen helt lätt uppgift att identifiera de olika rösterna i alla dessa olika situationer.

Sceniskt

Sceniskt var det roligt mest hela tiden, men en del av behållningen tror jag försvann genom att jag hade svårt att följa med den sammanbindande, Ole Lemmekes insatser på grund av språket. Det hade inte den övriga publiken, men jag tror nog att det var det utomordentliga orkesterspelet och utmärkta vokalinsatserna som var kvällens behållning!

Applådtack Fairy Queen

Applådtack Fairy Queen

Om föreställningen

Premiär på Gamle Scene 9.9.2016

Upphovspersoner

Musik: Henry Purcell

Kreativt team

Instruktør: Aniara Amos
Dirigent: Lars Ulrik Mortensen
Scenograf: Aniara Amos
Kostymdesign: Jorge Jara
Lysdesign: Thomas Bek Jensen
Dramaturg: Louise Nabe
Dramaturg: Alexander Meier-Dörzenbach

Medverkande

Juno/Fugl/Måne m fl: Sine Bundgaard
Alfedronningen: Maria Keohane
Engel/Forår/m fl: Daniel Carlsson
Engel/Efterår/ m fl: Nicholas Mulroy
Den sorte Alf: Ed Lyon
Mopsa/Hymen/m fl: Henning von Schulman
Fugl/Sol/Coridon/m fl: Peter Harvey
Den fordrukne digter/Engel/Vinter/m fl: Jakob Bloch Jespersen
Puk: Ole Lemmeke
Concerto Copenhagen

Statister, Hilal Lamaa, Jonatan Trock,Peter Schumann, Dan Offredo

Läs mer