Bogdan Szyber – Carina Reich konstnärligt team

Fredrik Zetterström
81 / 100

Bogdan och Carina är en konstnärsduo bestående av Bogdan Szyber (född 20 oktober 1958 i Zabrze, Polen), och Carina Reich (född 4 oktober 1958 i Ramnäs, Sverige), som har arbetat ihop med olika hybridformer inom scen- och bildkonst sedan 1983.

Bogdan Szyber – Carina Reich konstnärligt team

De har ett förflutet inom performance och site-specific konst, skapat tåspetsbaletter för Kungliga Operan ihop med death metalgruppen Entombed, film med Jonas Åkerlund och radioteater med Stina Nordenstam. Dagliga Stadsritualer med tusentals deltagare över hela Sverige såväl som engelska barn inlagda i gelé (enligt Londons Time Out ”The best site-specific production of 1996”), installationer med spottande skyltdockor på NK såväl som ljudverk på sightseeingbåtar på Themsen. Deras blandformade inriktning präglas av det personliga och oförutsedda.

Lördagen 25 augusti 2012 arrangerade de en uppmärksammad “tigglördag” i Stockholm.

Carina Reich och Bogdan Szyber har arbetat ihop med olika hybridformer inom scen- och bildkonst sedan 1983. Duon har bland annat skapat tåspetsbaletter för Kungliga Operan ihop med death-metalgruppen Entombed, film med Jonas Åkerlund och radioteater med Stina Nordenstam. De är också kända för dagliga stadsritualer med tusentals deltagare över hela Sverige och engelska barn inlagda i gelé. Deras signum är en oförtröttlig tro på blandformen, det udda, det; personliga och att aldrig ta det konstnärliga resultatet för givet. Varje projekt är unikt, ja en egen värld, en egen sfär. Senast de var aktuelia på NorrlandsOperan var i samband med dansföreställningen Unknown Pleasures. Efter Wozzeck väntar Dramaten-premiären av Fem kända musiker döda i seriekrock, av John Ajvide Lindqvist.

Läs mer