Agneta Eichenholz sopran utbildad på Operahögskolan

Agneta Eichenholz sopran utbildad på Operahögskolan

Hon är utbildad vid musikhögskolan i Malmö och Operahögskolan i Stockholm, där hon fick sin avgångsexamen 2001. Viktiga roller omfattar Konstanze i Mozarts Enleveringen ur seraljen, Violetta i Verdis La Traviata och Fiordiligi i Mozartz´s Cosi fan tutte båda på Folkoperan i Stockholm. Hon har dessutom sjunget Eurydike i Oenbachs Orfeus i underjorden, Aricia i Rameaus och operagala med Uppsala Kammarorkester.

2005/2006 sjöng hon Julie i Gounods Romeo och Julie på Folkoperan samt turnerade med Schönbrunns Slottsorkester med ett Straussprogram.

Bland hennes senaste engagemang räknas Carmina Burana med Göteborgs symfoniorkester, titelrollen i Mozart´s Zaide i Ystad, Gilda i Verdis Rigoletto på Folkoperan samt turné i Europa och Sverige med Schönbrunns slottsorkester, Mendelsohns Paulus med Uppsala Kammarorkester och Benjamin Brittens Les Illuminations med Gävle Symfoniorkester.

Sommaren 2007 sjöng hon Carmina Burana på Verbier-festivalen, Ifigenia i Händels Orest på Komische Oper i Berlin. Senare sjöng hon huvudrollen i den nyskrivna operan,Sömnkliniken, av Carl Unander-Scarin, ett beställningsverk av GöteborgsOperan. I säsongen 2007/2008 sjöng hon Lucio Cinna i Mozart´s Lucio Silla på  det Kongelige Teater i Köpenhamn. Vidare har hon sjungit Violetta i Verdis La Traviata på Malmö opera och hon debuterade som Lulu i Alban Bergs opera med samma namn på Covent Garden i London 2009.

Utbildning

Hon är utbildad vid Malmö Musikhögskola samt Operahögskolan i Stockholm.  Sedan sitt internationella genombrott vid Verbier-festivalen 2007 snabbt etablerat sig som en internationellt ledande sångerska i det lyriska sopranfacket. Hon har varit engagerad på bl a Covent Garden i London, Teatro Real i Madrid, Teatro del Liceu i Barcelona Komische oper i Berlin, Oper Frankfurt, Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Malmö Opera, FolkOperan och NorrlandsOperan. Roller hon har sjungit är Fiordiligi i Cosi fan tutte, Lucio Cinna i Lucio Silla, Konstanze i Enleveringen ur seraljen,Violetta i La Traviata, Norina i Don Pasquale, Gilda i Rigoletto, Felicia i Lycksalighetens ö, Laula i L´Etoile, Juliette i Romeo et Juliette, och titelrollen i Alban Bergs Lulu, med vilken hon gjorde sin sensationella Covent Garden-debut våren 2009 i Christof Loys regi under Antonio Pappanos musikaliska ledning.

Konserter

Agneta Eichenholz är även en efterfrågad konsert- och oratoriesångerska och har sjungit med de flest av Sveriges orkestrar. Kommande engagemang är bl a Glucks Telemaco på Theater Basel och festspelen i Schweitzingen, Fiordiligi i Cosifan tutte på Oper Frankfurt och Beethovens Symfoni nr 9 med Orchestre National de Radio France och dirigenten Myung-Whun Chung. Alcina är Agneta Eichenholtz debut i en operaroll på GöteborgsOperan.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Lucio SillaLucio CinnaDen Kongelige Opera i Köpenhamn15.1.2008
La traviataViolettaMalmö Opera11.1.2009
AlcinaAlcinaGöteborgsOperan 7.2.2011

Läs mer

Agneta Eichenholz´hemsida

The Telegraph about Agneta Eichenholz Lulu att Covent Garden

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts