Aivis Greters energisk gästdirigent på GO 24-27

Aivis Greters
88 / 100

Nu står det klart att den unge lettiske dirigenten Aivis Greters blir GöteborgsOperans förste gästdirigent från hösten 2024 till sommaren 2027.

Aivis Greters har en exceptionell begåvning och vi har redan haft stor glädje av hans mångsidiga musikalitet. Därför känns det fantastiskt att tillsammans få fortsätta att utvecklas konstnärligt och att få skapa nya, spännande upplevelser med denna lysande talang, säger Henning Ruhe, konstnärlig chef opera/drama.

 

Aivis Greters energisk gästdirigent på GO 24-27

GöteborgsOperan arbetar på flera sätt för att främja en ny generation dirigenter. I våras hölls en flerdagars master class med konsert för utvalda dirigeringsstudenter och 2022 anställdes som assisterande dirigent på Göteborgsoperan. Vid sidan om att dirigera vid ett flertal olika opera- och musikalföreställningar dirigerade han konserten Från nya världen i augusti, med musik av Bernstein, Dvořák och Copland. Och nu blir han alltså GöteborgsOperans förste gästdirigent. Uppdraget sträcker sig över säsongerna 24/25 till och med 26/27.

Redan under innevarande säsong dirigerar han en bred repertoar på GöteborgsOperan, bland annat Nabucco, Don Giovanni, Den flygande holländaren och Tosca. Parallellt debuterar han med Norska Radions Orkester, Bamberger Symphoniker och Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, samt återbesöker Kungliga filharmonikerna och Sveriges Radios symfoniorkester.

 

LÄS MER