Ålevangeliet gratis på Bysistorget 19.8

Ålevangeliet gratis på Bysistorget 19.8 Foto: Ulla Kassius

Folkoperan som gärna titulerar sig som Södermalms mest högljudda granne, bjuder Södermalmsborna på gratis utomhuskonsert på Bysistorget den 19 augusti. På programmet står en konsertant version av oratoriet Ålevangeliet med solister, kör och orkester. Föreställningen baseras på Patrik Svenssons prisade bok med samma namn. Konserten sker i samarbete med Stockholms Kulturfestival.

Ålevangeliet gratis på Bysistorget 19.8

Trots att vi drivit vårt operahus på Hornsgatan 72 sedan 1984 så upplevs vi kanske som litet anonyma för en del boende på Södermalm. Det vill vi ändra på och bjuder därför på en gratis utomhuskonsert på närliggande Bysistorget den 19 augusti. På programmet står en konsertversion av Ålevangeliet som med sin blandning av aktualitet och nordiskt vemod känns som ett fint och tillgängligt verk i augustikvällen, säger Monica Fredriksson, VD Folkoperan.

Konserten ges den 19 augusti kl 19.00. Värd är Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell, i gott sällskap av gummistövlar, vattenhinkar, solister, Mikaeli kammarkör och Folkoperans orkester. Kvällen bjuder på Ålevangeliet – en musikberättelse om världens mest gåtfulla fisk, smakprov ur höstens repertoar och en och annan operapärla.

Ålevangeliet bygger på Patrik Svenssons bok, som förutom historien om den gåtfulla ålen, även berättar om ett Sverige i förändring och om en far och en son och om hur ålen var deras gemenskap. I Folkoperans regi blir den till ett vackert och stämningsfullt oratorium med musik av Emmy Lindström och libretto av Stina Oscarson. Föreställningen hade urpremiär på Folkoperan den 27 april 2022.

Ålevangeliet är en samproduktion mellan Folkoperan, Riksteatern, Norrlandsoperan och Malmö Live konserthus. Föreställningen går på Sverigeturné under hösten i Riksteaterns regi.

TID OCH PLATS

Plats: Bysistorget (Hornsgatan 76–82).
Tid: Fredagen den 19 augusti kl. 19.00.

Fri entré. Obs ståplats!

MEDVERKANDE
Olle Persson, baryton
Georg Källström, tenor
Linnea Andreasen, mezzosopran
Emil Jonason, EWI (electric wind instrument)
Mikaeli kammarkör, körledare Anders Eby
Folkoperans orkester
Dirigent: Emil Eliasson
Värd och regissör: Tobias Theorell.

Musik: Emmy Lindström
Libretto: Stina Oscarson, utifrån Patrik Svenssons verk Ålevangeliet, ©Patrik Svensson 2019, utgiven på Albert Bonniers Förlag.

Folkoperans konsert på Bysistorget sker i samarbete med Stockholms Kulturfestival.

LÄS MER