Amelia Jakobsson sopran

Amelia Jakobsson sopran

Amelia Jakobsson har gått kandidat, master och solistklassen som cellist, i Malmö, Montreal och Köpenhamn. Master i sång med examen 2015, och diplom som påbörjas i höst på Musikhögskolan i Malmö. Hon har scenisk erfarenhet i alla möjliga former sedan hon var 10 år gammal. Barnstatist, konsertcellist och nu som sångerska. Rollen som Mikaela hos oss på Skånska Operan är Amelias operadebut. Amelia har svårt att välja en favoritopera, det brukar bli den som hon för tillfället arbetar med. Hon finner många starka kvinnoporträtt bland sina drömroller; till exempel Tosca. I sommar kommer Amelia att insupa lärdomen om att Michaela är lika mycket en kvinna av kött och blod som Carmen, även om hon slåss för sin kärlek på ett annat sätt än hennes rival. Sann kärlek gör dig modig.

Amelia Jakobsson sopran

Musikaliska förebilder är Renée Fleming för hennes säregna och själfulla tolkningar och Mats Rondin för hans prestigelösa och positiva musicerande bland alla genrer och områden- Amelia blir glad av hennes smått galna vänner; upplyftande väder och begåvade kollegor. Arg blir hon däremot av telefonköer med irriterande musik, feghet och brist på flexibilitet. Hon trivs utmärkt i nuvarande tid, men hade gärna gjort ett snabbt besök i det glada 20-talet.

Scenen är Amelias favoritplats, men favoritdansen finns bortom scenen, nämligen den man försöker dansa i förlåtande vänners sällskap. Om Amelia styrde Sverige skulle hon jobba för lite mindre ”lagom” i samhället samt mer musik och bredare kulturundervisning i skolorna. Annars tycker hon att vi bor i ett fantastiskt land, ett land hon vill fortsätta gynna med sång för alla som vill lyssna.

Motto: Våga! – med risken för att få sig ett gott skratt när man misslyckas! Amelia Jakobsson började sin musikaliska karriär som cellist. Hon är som sådan vinnare och pristagare av flera prestigefyllda tävlingar i Sverige och utomlands, bl.a. “Unga Solister”, Ljunggrenska tävlingen”, “Guido Vecchi priset”, “Concerto Competition” i Kanada, och “John Andersson i Anderslöv Stiftelse”. Amelia har studerat cello vid Musikhögskolan i Malmö, McGill University i Montreal, och debuterade från Solistklassen vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium år 2010.

Amelia Jakobsson livs långa fascination för sång och opera, ledde till att hon började studera det parallellt med cellon. Hon har studerat sång för Marina Shaguch, Badri Maisuradze i Moskva, sin far operasångaren Anders Jakobsson, och på Diplom utbildningen för Britta Johansson vid Musikhögskolan i Malmö. Amelia är från hösten 2017 antagen vid Master utbildningen vid Operahögskolan i Stockholm.

Amelia har som sångerska mottagit bland annat “Lasse Löndahls stipendium” (2013), “Sparbanksstiftelsens kulturpris i musik 2013”, “JAA stipendium 2014”, “Torsten Tegstams stipendiet 2014”, “Aurora Lillieros 2016” och är vinnare av “OVIS rösten 2013”.

Amelia Jakobsson gjorde rollen som Mikaela i Skånska Operans uppsättning av Carmen under sommaren 2015, och samma roll under hösten i GuidOpera uppsättning av Bizets berömda opera.

Hon har framtratt som konsertsångerska i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Frankrike, Italien, USA och Algeriet.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Carmen  Michaela Skånska Operan 4.7.2015

Läs mer