Anastasia höstens musikal Malmö Opera 2022

Anastasia höstens musikal Malmö Opera 2022
78 / 100

Höstens stora musikal 2022 på Malmö Opera blir Sverigepremiären på Anastasia. Till Tuva B Larsens Anastasia och Andreas Weises Dmitrij läggs nu Lill Lindfors i rollen som Anastasias farmor, Änkekejsarinnan. Anastasia har premiär på Malmö Operas stora scen 2 sept 2022. Biljettförsäljningen har startat.

Anastasia höstens musikal Malmö Opera 2022

När den ryska tsarfamiljen Romanov avrättades 1918 i efterdyningarna av den ryska revolutionen, spreds snart rykten om att den yngsta dottern Anastasia skulle ha överlevt blodbadet och flytt. Den fantasieggande berättelsen om den överlevande tsardotterns öde blev en animerad film 1997. Tjugo år senare blev den en musikal på Broadway. Denna får nu Sverigepremiär på Malmö Operas stora scen 2 sept 2022.

Som Anastasia syns Tuva B Larsen, musikalartist från Rennebu i Norge. Hon har tidigare medverkat i föreställningar som Så som i himmelen på Oscarsteatern i Stockholm. På Malmö Opera har hon medverkat i bland annat Kinky Boots och Spelman på taket.

Andreas Weise slog igenom i Idol 2010. Han har sedan dess utvecklats till en musikalisk mångsysslare – sångare, låtskrivare, underhållare och programledare. 2016 debuterade han som musikalartist i Malmö Operas succé Kinky Boots, där han spelade Charlie Price.

Nu är det också klart att den folkkära sångerskan, skådespelaren med mera Lill Lindfors spelar rollen som Anastasias farmor,Änkekejsarinnan. Det blir ett kärt återseende med huset där hon för precis 20 år sedan spelade Liliane La Fleur i musikalen Nine.

Det konstnärliga konceptet är utvecklat av Elisabeth Linton. Då Linton tillträder som chef för Det Kongelige Opera i Köpenhamn sommaren 2022, kommer regin genomföras av Johanna Hybinette.

Myten om Anastasia visade sig vara just en myt, då de återstående kvarlevorna av tsarfamiljen upptäcktes och DNA-testades 2007. Anastasia dog tillsammans med sin familj natten mellan 16 och 17 juli 1918.

Musikalen

Anastasia, en musikal av Stephen Flaherty (musik), Lynn Ahrens (sångtexter) och Terrence McNally (manus), byggd på den tecknade filmen Anastasia. Officiell premiär på Broadhurst Theatre, Broadway, 24 april 2017. Sverigepremiär på Malmö Operas Stora scen 2 sept 2022.

KONSTNÄRLIGT TEAM

Scenografi: Benjamin la Cour
Kostym/mask: Nina Sandström
Ljus: Ulrik Gad
Koreografi: Miles Hoare
Ljud: Avgoustos Psillas
Regi: Johanna Hybinette, efter konstnärligt koncept av Elisabeth Linton
Dirigent: Joakim Hallin

ROLLER

Anastasia (Anya): Tuva B Larsen
Dmitrij: Andreas Weise
Vlad: Michael Jansson
Gleb: Philip Jalmelid
Grevinnan Lily: Åsa Fång
Änkekejsarinnan: Lill Lindfors
Dunya: Nina Pressing
Greve Ippolitov/Tsar/Prins Siegfried: Oscar Pierrou Lindén
Gorlinskij/Leopold: Erik Gullbransson

ENSEMBLE

US = understudy/ersättare
Marsha Songcome (US Anya/Anastasia)
Rasmus Mononen (US Dmitrij)
Fredrik Sjöstedt (US Vlad)
Daniel Eriksson (US Gleb)
Jenny Holmgren (US Grevinnan Lily)
Nina Pressing (US Änkekejsarinnan)
Johan Hultgren (US Greve Ippolitov)
Patrik Riber (US Prins Siegfried)
Fredrik Sjöstedt (US Gorlinskij)
Tommy Englund (US Leopold)
Davio Di
Sara Lehmann
Andrea Schirmer
Steffen Hulehöj Frederiksen
Leila Jung
Sienna Sebek

Anastasia sjungs på svenska med svenska och engelska undertexter. Föreställningen, som är lämplig för barn från 7 år, är ca 2 timmar lång, inkl paus.

Läs mer