Angela Rotondo sopran

Angela Rotondo sopran född 1965 Medlem av Kungliga Operans kör
82 / 100

Angela Rotondo är född i Stockholm 1965. Debuterade som barnsolist i uruppförandet av Sven David Sandströms Requiem i Berwaldhallen. Angela gick på Adolf Fredriks musikskola i födelsestaden Stockholm, därefter Kungl. Musikhögskolans sångsolistlinje. Utexaminerades från sångsolistklassen på Musikhögskolan i Stockholm 1984 med ett konsertant uppförande i Konserthuset av operan Orfeus och Euridice (Gluck).

Angela Rotondo sopran 1965-

Verkade aktivt som oratoriesångerska under studieåren, och tjänstgjorde även i Radiokören. Medverkade som solist 1983 i Vadstena i operan Don Giovanni av Alessandro Melani. Sjöng sopranpartiet i Bachs h-moll mässa i Münster och Durufles Requiem i katedralen i Chartres under Will Humburgs ledning.

Efter sin sångsolistexamen bosatte hon sig i Italien 1991 och fortsatte studierna hos bl.a. Sesto Bruscantini och Fernando Bandera. Angela Rotondo debuterade i rollen som Abigaille (Nabucco) på operan i Biella (Milano). Sjöng Mimi (La Bohème) och Violetta (La Traviata) på sommarfestivalen 1989 i Caltanisetta på Sicilien.

PÅ SICILIEN

Angela var i fem år anställd på Cataniaoperan på Sicilien. Angela har sjungit många av de stora sopranrollerna. I Italien sjöng hon bl.a. Mimi i Puccinis La Bohéme, Abigaille i Verdis Nabucco och Violetta i Verdis La Traviata.

Februari 2001 sjöng hon Imogene i Södertäljeoperans uppsättning av Vincenzo Bellinis opera Il Pirata. Hon har framträtt som Konstanze i Folkoperans uppsättning av Enleveringen i Seraljen (Mozart) på Confidencen, Beatrice i Sven-David Sandströms nyskrivna opera Jeppe, Freja i Folkoperans barnversion av Wagners Rhenguldet, Woglinde i originalversionen av Rhenguldet och Fiordiligi i Cosi fan Tutte. Hon sjöng rollen som Amelia i Verdi´s Maskeradbalen på Confidencen i Stockholm.

SÖDERTÄLJE_OPERAN

Vid SödertäljeOperan har Angela sjungit titelrollerna i La Gioconda (2007), och La Wally (2008) samt Abigaille i Verdis Nabucco (2009).2010 sjöng hon Elvira i Giuseppe Verdi´s “Ernani” med  Södertäljeoperan.Angelas repertoar innehåller flera oratorier, mässor och moderna verk, däribland sopranpartiet i Gunnar Buchts Panta rei (2003) med Radiokören. Hon har också sjungit sopransolot i Lars Erik Larssons Förklädd Gud och Durufles Requiem.Angela Rotondo gjorde under januari 2009 ett bejublat inhopp med kort varsel Donna Anna i Matteifestivalens Don Giovanni.

2003 sjöng hon rollen som Lucia i Donizettis opera Lucia di Lammermoor på Folkoperan samt Tosca i Folkoperans uppsättning av Tosca i Jasenko Selimovic’s regi.

Hon var sopransolist vid uruppförandet av Gunnar Buchts nyskrivna verk ”Panta rei” i Berwaldhallen tillsammans med Radiokören.

ÖVRIGA UTLÄNDSKA ENGAGEMANG

Bland Angelas utländska engagemang bör nämnas Donna Anna i Mozarts Don Giovanni i Frankfurt (2004), Verdi Gala i Oviedo, Spanien och sommaren 2008 gjorde hon Fidelia i Puccinis opera Edgar i Wien. Angela var finalist i Giuseppe di Stefano och Spoleto tävlingen.

Angela har arbetat med dirigenter som Daniel Harding, Daniel Oren, Nicola Luisotto, Pier Giorgio Morandi, Leif Segerstam samt Stefan Klingele, och regissörer som kan nämnas är bl. a. Kasper Holten, Stefan Herheim och P. Mussbach.

Angela Rotondo debuterade som solist på Kungliga Operan, i rollen som Madeleine i Umberto Giordani´s Andrea Chénier (10.11.2010) En debut som egentligen var planerad till januari 2011.

På Folkoperan i Stockholm har Angela sjungit titelrollerna i Puccinis Tosca och Donizettis Lucia di Lammermoor (2003), Amelia i Verdis Maskeradbalen (2004), Konstanze i Mozarts Enleveringen ur Seraljen (2001), Fiordiligi i Mozarts Cosi fan tutte samt Woglinde och Freja i Wagners Rhenguldet.

UTLÄNDSKA ENGAGEMANG

Bland Angelas utländska engagemang bör nämnas Donna Anna i Mozarts Don Giovanni i Frankfurt (2004) och deltagande i Verdi Gala i Oviedo, Spanien.
Hon har sjungit i flera oratorier, mässor och moderna verk däribland rollen Beatrice i Sven David Sandströms Jeppe (2001) och sopranpartiet i Gunnar Buchts Panta rei (2003) med RadiokörenI konsertsammanhang har Angela uppträtt tillsammans med barytonen Genaro Sulvaran i Verdi-galan i Oviedo, dirigent var Alberto Hold Garrido.

Angela Rotondo är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter sin sångsolistexamen bosatte hon sig i Italien och fortsatte studierna hos bl a Sesto Bruscantini. Angela har sjungit flera av de stora sopranrollerna.

Under fem år sjöng hon bl a Mimi i Puccinis La Bohéme och Abigaille i Verdis Nabucco på stora operahus i Italien.-

Nämnas kan också en Italiensk operaafton i Uleåborg med Uleåborgs symfoniorkester och Lorenzo Castriotta på pulten, tillsammans med tenoren Mario Malagnini.

Kungliga Operan

I januari 2011 gör hon sin debut på Kungliga Operan i Stockholm som Maddalena i Andrea Chénier.För SödertäljeOperan har Angela tidigare gjort rollen som Imogene i Bellinis II Pirata, titelrollen i La Gioconda, titelrollen i La Wally samt Abigail i konsertversionen av Nabucco 2009.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
La Wally La Wally SödertäljeOperan 22.11.2008
Elektra Den tillsynshavande Kungliga Operan Stockholm 23.1.2010
Andrea Chenier Maddalena di Cogny Kungliga Operan Stockholm  10.11.2010
Ernani Elvira SödertäljeOperan 24.11.2010
The Turn of the Screw Mrs Grose Läckö Slottsopera 15.7.2011
Karmelitsystrarna Karmelitnunna Kungliga Operan Stockholm 22.10.2011
Valkyrian Helmwige Kungliga Operan Stockholm 7.3.2020

Läs mer