Askungen Massenets synopsis 2022

Askungen
91 / 100

I sagans rike. Godsägaren Pandolfe, en förmögen änkling, har gift om sig med en högfärdig grevinna, madame de la Haltière. Hon och hennes döttrar, Noémie och Dorothée, uppträder som översittare mot Pandolfes dotter från hans första äktenskap – som fått öknamnet Askungen.

Askungen Massenets synopsis 2022

AKT I

I hushållet pågår förberedelser inför den bal som ska hållas för kronprinsen i slottet samma kväll. Pandolfe klagar över att han nu är gift med en ragata som plågar hans dotter. Grevinnan kommer in och ger sina döttrar instruktioner om hur de ska uppträda på balen. Hon vägrar att låta Askungen delta i festligheterna och låter inte ens fadern säga adjö till flickan. När familjen har gett sig av drömmer Askungen om balen. Då uppenbarar sig hennes gudmor, den goda fen. Gudmodern trollar fram en vagn, hästar, en underbar balklänning och skor av glas åt sin skyddsling. Glasskorna ska förhindra att Askungens familj känner igen henne på balen, men hon måste ovillkorligen ge sig av därifrån före midnatt.

AKT II

Den stilige prinsen är surmulen och nedstämd. Kungen befaller sin son att välja sin blivande gemål bland de dansande unga damerna på balen, men prinsen verkar ointresserad. Plötsligt träder en okänd, rikt smyckad skönhet in och väcker allmän förundran. Alla de närvarande – förutom madame de la Haltière och hennes döttrar – blir förtrollade av den främmande flickan och prinsen blir blixtförälskad. Så fort han får henne på tu man hand bekänner han sin kärlek, som hon innerligt besvarar i sitt hjärta. Han frågar efter hennes namn, men hon vill inte svara. Plötsligt slår klockan tolv och hon skyndar bort.

AKT III

Askungen minns sin brådstörtade flykt och upptäcker att hon tappat den ena glasskon på vägen. Grevinnan och hennes döttrar kommer in och bråkar med Pandolfe. Sedan berättar grevinnan för Askungen om den främmande flickan på balen och påstår att prinsen och hela hovet talar om henne med förakt. Askungen blir förkrossad.

Pandolfe säger åt hustrun att hålla tyst, med följden att hon börjar ösa ovett över honom igen. Då har Pandolfe till sist fått nog och kör ut sin hustru och styvdöttrarna ur rummet. Sedan föreslår han Askungen att de båda ska lämna staden och flytta tillbaka till hans gods på landet.

AKT IV

Madame de la Haltière, Noémie och Dorothée berättar ivrigt att kungen har tillkallat fagra jungfrur från hela riket i hopp om att återfinna den okända skönheten som prinsen förälskade sig i på balen. Grevinnan är säker på att en av hennes döttrar måste vara prinsens utvalda och vill snarast bege sig till slottet. En härold förkunnar att alla flickor som kommer till slottet måste försöka bevisa sin identitet genom att prova den sko av glas som den okända skönheten lämnat efter sig. Askungen bestämmer sig också för att fara till slottet.

Prinsen letar desperat efter sin älskade bland alla de flickor som kallats till slottet, men ingen kan få på sig skon och han blir alltmer förtvivlad. Till sist anländer Askungen tillsammans med den goda fen. Prinsen känner genast igen sin älskade och de unga tu tillkännager sin kärlek inför hovet. Pandolfe och resten av Askungens familj kommer in och alla gläds de åt att kärleken har segrat.

Läs mer