Askungen perfekt start på operaåret 2022

Askungen perfekt start på operaåret 2022

Av olika skäl såg jag inte Askungen årets första överföring från Metropolitan Opera i New York, men min gode vän Björn Ekblom i Lidköping missade inte tillfället och här kan du läsa mer om hans intryck från denna förkortade version av Cinderella, Cendrillon på originalspråk, som för övrigt visades i sitt helhetsformat för några år sedan.

Askungen perfekt start på operaåret 2022

Operaåret 2022 startade så tidigt som det egentligen går, nämligen med en familjevariant av Massenets opera Askungen direkt från Metropolitan på nyårsdagen.

Jules Massenets helaftonsopera hade kokats ner till en liten behändig föreställning på 1,5 tim utan paus. Detta gjort för att locka en yngre publik till operahuset. Ett syfte som verkade fungera. Det var mycket barn i publiken i New York, vad vi kunde se från publikbilderna.

Operan hade inte förlorat på den bearbetningen som var gjord av Kelly Rourke och Laurent Pelly, snarare tvärt om. Tempot blev rappare och det hände något hela tiden och formatet kändes behändigt inte minst för den yngre delen av publiken.

Som vanligt från Metropolitan var det fantastiska sångarinsatser på alla händer. Stephanie Blythe som den elaka styvmodern briljerade med kontraaltlåga toner medan den goda fen Jessica Pratt fick visa vad hon kunde göra som koloratursopran.

Ändå ägdes scenen av mezzosopranen Isabel Leonard i titelrollen. Hon var helt enkelt perfekt i rollen. Hennes mjuka uttrycksfulla röst var underbar att lyssna till och hennes scennärvaro och skådespeleri lämnade heller inget övrigt att önska.

Emely D´Angelo gjorde en mycket trovärdig byxroll som Prince Charming.

Emmanuel Villaume ledde den briljanta orkestern väl och hade god känsla för vad som skedde på scenen. Scenen var fyndigt nog kantad av boksidor, för att tydligt visa, att vi befann oss i sagans värld.

Jag kan väl inte påstå, att detta är en opera som tar andan ur mig som åskådare, men det är ett stycke lekfull musikteater som man ser med ett leende på läpparna hela tiden. Jag kan bara hoppas att barnen som såg den blev så tagna, att de kommer att utgöra grunden till en framtida operapublik.

Medverkande

Cendrillon (Lucette): Isabel Leonard
Prince Charming: Emelie D´Angelo
Fairy Godmother: Pratt, Jessica
Pandolfe: Laurent Naouri
Madame de la Haltière: Stephanie Blythe
Noémie: Ohse, Lindsay
Dorothée: Maya Lahyani
The King: Michael Sumuel
Prime Minister: Paul Corona
Master of Ceremonies: Michael Anchel
Dean of the Faculty: Dylan Morrongiello
Herald: Stephan Varnier
Spirits: Lianne Coble-Dispensa, Abigail Mitchell,
Marie Te Hapuku, Elizabeth Brooks, Christina Thomson Anderson,
Rosalie Sullivan

Konstnärligt team

Regissör: Laurent Pelly
Scenografi: Barbara de Limburg
Kostymdesigner: Laurent Pelly
Ljusdesigner: Duane Schuler
Koreografi: Laura Scozzi
Engelsk översättning: Kelley Rourke
Dirigent: Emmanuel Villaume

BJÖRN EKBLOM

Askungen Massenets synopsis 2022

Läs mer

Operalogg