Barberaren i Sevilla Masugnen Huseby 2016

Barberaren i Sevilla Barberaren i Sevilla på Masugnen i Huseby -2016 Figaro och Rosina Pär Fürst Nilsén och Ida Ränzlöv
83 / 100

Barberaren i Sevilla; Hur många gånger  kan man se eller rättare sagt uppleva samma opera gång på gång? För egen del blir svaret hur många gånger som helst, eftersom det ju nästan alltid är med olika sångare, orkestrar och scener. För min del handlar det alltså om att varje uppsättning är som att uppleva operan på nytt och egentligen är alltså min först ställda fråga egentligen inte särskilt relevant.

Barberaren i Sevilla Masugnen Huseby 2016

Barberaren i Sevilla finns som många andra operor av olika kompositörer, men Paisiello´s version, som för övrigt är aktuell med sin Nina i Vadstena är i dag helt bortglömd och efter Rossini´s version är det nog inte många som tänker på Paisiello. Rossini´s version hör annars till alla tiders fiasko, men efter omarbetning räknas den numera till de stående repertoaroperorna, vilken spreds sig som en löpeld världen över.

SmålandsOperans version ser lite annorlunda ut än vanligt, vilket naturligtvis beror på SmålandsOperans resurser, men deras version är en av de bästa och roligaste uppsättningarna som jag kan minnas!

Sångarna är samtliga väl kända för mig även om  Björn Elmgrens sångliga förmåga lämnar något i övrigt att önska för Bartolos parti.Detta kompenserar han med en eminent skådespelartradition där han i varje scen tar vara på operans komiska detaljer. Dessutom lyckas han väl med att få publiken på gott humör genom att låtsas att han har precis samma fördomar om operans värld, som många andra, som aldrig har suttit i en salong har. Det ger partiet en extra värde, vilket också tydligt framgick av publikreaktionerna vid premiären i går kväll.

I det obefintliga orkesterdiket, sitter en väl kompetent dam-septett alltså bestående av endast kvinnliga musiker och de tillhör definitivt en av föreställningens absoluta höjdpunkter! Stor och framträdande känsla för den rossinska musiken.

Det är trångt och besvärligt att ta sig till sin plats i salongen i den tidigare masugnen på Huseby bruk, men det är värd all ansträngning och det hindrar ingen att komma, även om är beroende av kryckor för att ta sig fram. För framtiden hoppas jag att det kommer att finnas andra möjligheter att uppleva Smålandsoperans föreställningar.

Det känns också ytterst befriande att det konstnärliga teamet har bestämt att handlingen ligger kvar i Sevilla och att ingen tidsresa tillämpas. Det visar ju att det trots allt går att göra en uppsättning förlagd i kompositörens tänkta tid utan att för den sakens skull tumma på upplevelsen eller uttrycket att dagens föreställningar måste upplevas med relevans och framförallt inte upplevas som mossiga och omoderna.

Till den fina upplevelsen bidrar också att sångarna är klädda i tidsenliga kläder eller vad jag upplever som aktuella på barberarens tid.

Till föreställningens absoluta höjdpunkter hör de vokala insatserna och även om jag utöver vissa randanmärkningar så lyckas alla sångarna med mycket väl.

Lindoro eller egentligen den kärlekskranke greve Almaviva började lite svagt i konturerna, men det tog sig allt eftersom föreställningen fortsatte och som helhet blev det bra och det kommer säkert att bli bättre när premiärnervositeten har släppt. Berta sjöngs av Åsa Elmgren och här blev jag positivt överraskad av hennes insats i detta korta men nödvändiga parti.

Bäst på plan är utan tvekan huvudpersonen själv dvs Figaro som sjöngs och gestaltas ypperligt av Pär Fürst Nilsén och Rosina som gestaltades mycket bra av Ida Ränzlöv och det blir alldeles säkert stort av henne på några års sikt. Utmärkta prestationer levererades också av den skånske basbarytonisten Per – Anders Hedlund, som utöver en utmärkt stämma inte saknade sceniska talanger.

Föreställningen ges t o m 7.8 och det är en operaupplevelse som jag kan rekommendera. Läs mer om SmålandsOperan här

Om föreställningen

Premiär: 23.7 i Masugnen på Huseby bruk.

Upphovspersoner

Musik: Gioacchino Rossini|Librettist: Cesare Sterbini|Översättning: Elvira och Carlo Barsotti|

Kreativt team

Regi: Björn Elmgren
Kostymör: Per Enarsson
Ljus: Viktor Ståhl Engström
Dirigent: Maria Ingemarsson Berg

Solister

Ida Ränzlöv
Pär Fürst Nilsén
Åsa Elmgren
Michael Axelsson
Per – Anders Hedlund
Martin Jägervall
Björn Elmgren
Kör
Karin Knobloch, Lars -Olof Rask, Anders Sällberg
Orkester
Maria Ingemarsson Berg, Wieska Szymczynska, Alma Aronsson, Paula Gårsjö, Lena Müller, Lovisa Stenberg och Britta Holger

Läs mer