Barberaren i Sevilla på Malmö Opera 2022

Barberaren i Sevilla på Malmö Opera 2022

Andra upplevda föreställingen i ett operahus på två år blev Rossinis Barberaren i Sevilla på Malmö Opera. Det är dessutom andra uppsättningen inköpt från Glyndebourne Opera.I dag med helt okända sångare men med ett lysande undantag Rossini-tenoren Levi Sekgapane. Det var trevligt att åter få bevista en föreställning med nästan fullsatt salong och nästan ingen bar ansiktsmask

Barberaren i Sevilla på Malmö Opera 2022

Föreställningen sändes direkt i Opera P2 och trots allt kunde jag lika gärna ha upplevt föreställningen i favoritfåtöljen hemma vid men då hade jag förstås missat en fantastisk andra akt!

Första akten lämnade en del övrigt att önska och orkestern under ledning av Alexander Joel öppnade upp med den långsammaste uvertyren som jag kan minnas. Det blev faktiskt inte mycket bättre med den musikaliska upplevelsen förrän den sista kvarten av första aktens 1 timme och fyrtiofem långa första akt.

Höjdpunkten i första akten var de vokala insatserna och här utmärkte sig den litauiske barytonen Modestas Sedlevicius i partiet som Figaro Barberaren,som i kväll ersatte Rafael Fingerlos på grund av sjukdom.Det fanns också andra fina insatser som till exempel tenoren Levy Sekgapane och insatser av Malmö Operakör herravdelningen.

Efter paus tog föreställningen full fart och den ena fina insatsen avlöstes av andra utmärkta insatser där jag särskilt vill framföra Christophoros Stamboglis utmärkta insats som musikläraren Basilio och Daniel Giulianini som gestaltade Bartolos parti vokalt och sceniskt utmärkt.

I det lilla partiet som Berta glänste Elin Eriksson som en ungdomlig frisk fläkt!

I den andra akten fungerade det mesta till full belåtenhet och jag kände igen det musikaliska tempot och härliga förvecklingar skickligt genomfört av en trio män och övriga medverkande som ett Rossini-verk.

UPPHOVSPERSONER

Musik: Gioacchino Rossini
Libretto: Cesare Sterbini

KONSTNÄRLIGT TEAM
Dirigent: Alexander Joel
Regissör: Annabel Arden
Koreografi vid nyuppsättning: Maxime Nourissat
Koreografi vid originaluppsätttning: Tobyy Sedgwick
Scenografi & kostym: Joanna Parker
Ljus: Simon Corder

MEDVERKANDE

Figaro: Modestas Selevicius
Greve Almaviva: Levy Sekgapane
Rosina: Theresa Kronthaler
Basilio: Christophoros Stamboglis
Bartolo: Daniel Giulinani
Berta: Elin Eriksson
Fiorello: Eric Lavoipierre
En officer: Stefano Olcese
Gaetano: Maxime Nouirissat
Ambrogio: Joaquin Cozzetti
Beppe: Pelle Ask
Den osynlige: Jaco Danielsson
Malmö Operaorkester
Malmö Opera Herrkör
Kormästare: Elena Mitrevska

 

https://music.youtube.com/watch?v=CwLW2lWt5mg&list=RDAMVMCwLW2lWt5mg

Läs mer

Operalogg